torsdag 20 september 2018

Luna Olympia

Tack, Fafner Förlag, för det spännande och unika recensionsexemplaret!

Luna Olympia, den sprillans nya boken av Ulrika Fjellborg, tar sin början på en skyttel mitt ute i rymden. Ombord finns piloten Rebecca och klonen Chris London, som just kommit från Stella Nova där han skapats efter en specialbeställning. Nu är han påväg till Tellus, och till politikern Cedric, som han skapats åt och nu ska jobba för. 

När Chris blir oskyldigt anklagad för ett fruktansvärt brott ställs allt på sin spets och han blir betraktad som brottsling och hamnar med ett gäng kriminella på en skyttel som går mot döden. Förutom Chris bekymmer med att agera som en människa måste han nu också kämpa för sitt eget liv, och det visar sig dessutom att saker och ting är större än Chris först trott och att insatserna är högre än man kan föreställa sig...

Du är en klon, vem kommer någonsin att sakna dig? De fyller bara ett nytt provrör på Stella Nova och snart har de odlat fram en ny, just som du. Ni är förbrukningsvaror, ett universums avfall.
s. 112

* * *

Omslaget fick mig att känna en hel del skepsis inför boken. Det är visserligen snyggt gjort, men känns kanske långt ifrån den värld jag lever i, och hintar om en handling som inte intresserar mig. Detsamma gäller dock filmer som Star Trek, Guardians of the Galaxy och en massa andra sådana där filmer jag inte ens vet namnet på. Det finns dock en serie som min familj introducerat mig till med framgång, och det är Star Wars. 

När jag läser Luna Olympia är det just Star Wars jag tänker på. Jag har aldrig tidigare läst något i stil med Luna Olympia, och den är helt unik i ungdomsgenren. Det är alltid roligt att läsa något helt nytt och oväntat, och den här boken gör mig verkligen nyfiken på att läsa mer i stil med den.

Jag gillar faktiskt att boken är så långt ifrån vår verklighet, för det gör den extra intressant och extremt underhållande att läsa. Dessutom skriver Ulrika Fjellborg mycket tacksamt om sitt Stella Nova och Tellus, och gör inte det klassiska misstaget att slänga fram all information kring denna okända värld på en gång, vilket resulterar i en otroligt seg start. Istället är Fjellborg skicklig och professionell när hon väver in all information i handlingen, och det gör att boken har fantastiskt flyt redan från början! En sådan liten detalj gör verkligen allt.

”Från och med nu tillhör ni och era patetiska liv förenade rebellalliansen! Välkomna till Luna Olympia, gudarnas hemvist!”
s. 125

Att boken utspelar sig i en helt annan värld än vår gör dock att det är svårt att relatera till karaktärer och situationer, och rent känslomässigt påverkar mig boken inte så mycket, just för att handlingen och alla karaktärer känns så långt borta. Jag gillar dock skarpt att läsa om saker bortom vår värld, för det är en intressant kontrast till min vardag. Det gör ju ingenting när saker är helt overkliga, utan tvärtom är det bara intressant. 

”Sextiosex procent av Beckys benmassa är utbytt mot metallproteser. [...] Men det som finns mellan ögonen är mänskligt. [...]
   ”Varje cell i min kropp är människa”, sa Chris och knackade sig på skallbenet, ”utom just det här.”
s. 257

Slutligen älskar jag inslaget med klonerna. Det är en så intressant värld Ulrika Fjellborg byggt upp, med allt kring vilka som gör de bästa klonerna, människor med konstgjorda skelett och så vidare. Det är ett enkelt, men ändå fulländat och komplext, världsbygge författaren gjort, och jag ser fram emot att läsa mer av Ulrika Fjellborg, och kanske rent av Chris och Rebecca? 

Luna Olympia revolutionerar ungdomsgenren, med en handling som inte liknar någon annan bok, men påminner starkt om Star Wars. Parallellerna till vår värld är få, och det gör att det svårt att relatera och känna igen sig i boken, men samtidigt gör det boken unik. Det är tempo och spänning från första sidan, och boken fascinerar och fångar mig direkt. Det är en bok för alla som gillar sci-fi, fantasy och Star Wars-liknande berättelser - och alla andra som vill läsa unik bladvändare!

Betyg: 
   

Författare: Ulrika Fjellborg
Förlag: Fafner Förlag
Utgivningsår: 2018
Antal sidor: 373 st 
Åldersgrupp (Enligt mig): 12+
Serie: -
Originalspråk: Svenska
Originaltitel: Luna Olympia
Annat: 

Blev du intresserad?
Du hittar boken på Adlibris och Bokus. Boken i e-format finns på Adlibris


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Hej, vad kul att du vill kommentera mitt inlägg! Notera dock att frågor om litterära analyser eller andra skolarbeten enbart besvaras via Swish. Mejla lexie.tusensidor@gmail.com för Swishnummer :)