tisdag 5 december 2017

Julkalenderblogstafetten 2017 - 5 december


Idag är det 5 december 2017 och efter att vi igår fått ta del av tankar om temat Bäst i bokhyllan från Hanneles bibliotek är det idag min tur att ta över stafettpinnen och skriva om den bästa boken i min hylla. Här finner du schemat för resten av bloggstafetten!

* * * 


När jag först hörde temat för årets bloggstafett blev jag lite tveksam, för min bokhylla är förvånansvärt liten med tanke på hur mycket jag läser. Fast jag inser nu att det nog inte var en nackdel, för de böcker som faktiskt har en plats i min bokhylla är sådana böcker som verkligen betyder något för mig och är riktigt bra. Bäst av dem är inte bara en, utan faktiskt tre: Hungerspelen-trilogin av Suzanne Collins

Jag steg in i Panem för första gången år 2013. Jag gick i sexan och vi skulle låna bänkbok på skolbiblioteket. Alla de vanliga böckerna man läste som tolvåring hade jag redan läst klart och av en slump fann jag då Hungerspelen. Ett minne av att mamma sagt att det var en läskig bok för lite äldre barn än jag och att den handlade om ungdomar som dödade varandra kom upp i huvudet, och kanske var det just det som fick mig att välja den?! Hur som helst läste jag snabbt ut den, och även dess uppföljare. Trilogin stod högst upp på min önskelista inför födelsedagen, och på så sätt hamnade den i min bokhylla.

Jag tror inte att jag behöver berätta vad Hungerspelen handlar om för någon, så istället fokuserar jag på vad det är som är så fantastiskt med serien. Hungerspelen är faktiskt den bok som fick mitt läsintresse att blomma ut på riktigt. Det var den första boken jag skrev upp på en lista, och sedan dess håller jag koll på allt jag läser. Så det var faktiskt tack vare den boken läsningen blev en så viktig del av mitt liv och därför betyder den väldigt mycket för mig. 

Även fast det är just Hungerspelen som haft stor betydelse för mig skriver jag om trilogin som helhet. Få böcker i en serie är något utan de andra böckerna, och det här är inget undantag. I Hungerspelen möter vi Suzanne Collins genialitet för första gången och hon tar med oss på ett oförglömligt, unikt och oväntat äventyr. I Fatta eld ligger fokus på relationerna och Collins får mig att bry mig om alla karaktärer och vilja göra allt för att rädda alla. I Revolt ställs allt på sin spets. Frågan är hur det ska gå för Peeta, Katniss och alla andra, och så kommer slutet och är oväntat men så perfekt.

Det som fascinerar mig mest med Hungerspelen-trilogin är att jag aldrig tröttnar på böckerna. Jag har nu läst serien två gånger (och sett filmerna ännu fler...), och jag fortsätter förtrollas av den värld Suzanne Collins byggt upp. Jag läste serien först som tolvåring och nu fyra år senare älskar jag den fortfarande. Det är verkligen en bok för alla och den går aldrig ur tiden. Det är det som gör den till den bästa boken i min bokhylla!

Imorgon är det dags för Nilmas bokhylla att göra sitt inlägg i stafetten, så glöm inte att kika in där! Tack också till Sofie som ordnar den här stafetten!

18 kommentarer:

 1. Fint att läsa om böcker som betytt så mycket för dig!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! :)

   Ja, visst är det kul med böcker som är lite mer än bara bra!

   Radera
 2. Hej! Härligt att det finns böcker som fortfarande får unga att bli hängivna bokläsare. Själv hade jag redan passerat åldersgränsen, med bred marginal, när Hungerspelen kom ut ... så jag har inte läst serien.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vadå åldersgräns?! Hungerspelen är en serie för alla - ungdomar som vuxna. Så jag rekommenderar dig verkligen att läsa den trots att den klassas som ungdomsbok!

   Radera
 3. Hungerspelen har jag bara hört talas om. Jag har inte läst någon av böckerna och jag har inte heller sett den på film. Men jag har förstått att den är något alldeles särskilt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är verkligen en serie utöver det vanliga, och jag rekommenderar dig verkligen att läsa den om du har möjlighet!

   Radera
 4. maken har läst böckerna och sett nån av filmerna, jag bara sett den första.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Då borde du läsa böckerna och/eller se resten av filmerna, för första filmen tycker jag minst om, då den inte alls är som boken!

   Radera
 5. Vad härligt att serien satte igång ditt bokintresse! Det var först när mamma skulle läsa första boken, men slutade pga att de dödade varandra, som jag insåg hur hemskt det egentligen är. När jag själv läste var jag så inne i boken att jag inte riktigt reflekterade över det, det var ju något som måste hända där...
  Tack för ditt inlägg!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, visst är det kul med böcker som betyder något speciellt! Oj då, jag har nog inte heller riktigt reflekterat över hur hemska böckerna egentligen är. Fast det finns ju en hel del fint också...!

   Radera
 6. Svar
  1. Hungerspelen, ja? Det är inte bara den bästa boken i min hylla, utan också min favoritbok av allt jag någonsin läst!

   Radera
 7. Jag gillar att din bokhylla i så fall är mindre men med guldkorn :) den serien är bra, känner att jag vill läsa den, har bara läst första sen sett filmerna! :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, dåliga böcker behöver ju inte stå där och samla damm! Jag tycker verkligen du borde läsa resten av serien, för även om filmerna är lyckade är böckerna något alldeles särskilt!

   Radera
 8. Jag måste nog ta och läsa om Hungerspelen igen. Första boken tyckte jag inte så mycket om, men Fatta eld och Revolt! Oj, oj, oj.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, ge serien en chans till! Du blir inte besviken. Kan jag nästan lova... :)

   Radera
 9. Jag har läst del 1 och 2 sedan tröttnade jag lite tyvärr.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Åh nej, vad synd! Får du tid någon gång tycker jag verkligen du borde göra ett nytt försök - sista boken är riktigt bra, om än ganska mörk...

   Radera

Hej, vad kul att du vill kommentera mitt inlägg! Notera dock att frågor om litterära analyser eller andra skolarbeten enbart besvaras via Swish. Mejla lexie.tusensidor@gmail.com för Swishnummer :)