söndag 17 december 2017

Och så var de bara en

Och så var de bara en är en av den populära brittiska, deckarförfattarens verk och originalet gavs ut redan år 1939. Det är en av världens mest sålda böcker och boken har även filmatiserats vid flera tillfällen. Boken bygger på ramsan om tio små tennsoldater som en efter en dör, tills det inte är någon kvar, och ramsan är grunden till en serie märkliga, oförklarliga mord som inträffar på ön Soldier Island.

Tio för varandra okända personer är inbjudna till ön och dess nya ägare, men redan från början inser de att något är fel, för öns ägare syns inte till någonstans och alla har fått märkliga anledningar till sin inbjudan till ön. Och när en person plötsligt sätter i halsen och kvävs inser de andra att det är något som är fel. Det är bara ett av många dödsfall som inträffar, och allt tyder på att det är mord. Problemet är bara att det inte finns någon annan på ön, så en av de tio måste vara skyldig. Eller?

”Det är er jag talar till, unge man. Domedagen är nära.”
   Mr Blore satte sig ner igen och tänkte: ”Domedagen är närmare honom än mig.”
   Men den här gången föll det sig så att han hade fel...
s. 23 (e-boken)

* * *

Mamma sa att jag ju bara var tvungen att läsa något riktigt klassiskt, och då nämnde hon Agatha Christie och just den här boken. Jag väntade mig en tuff läsupplevelse med mycket tragglande och sådär som det brukar vara i gamla böcker. Förstå då hur förvånad jag blev när sidorna bara flög förbi och boken lästes på bara några dagar. Det märks inte alls att boken är nästan 80 år gammal och det är helt otroligt!

Visserligen kan det ju bero på att den här nyutgåvan är lite moderniserad i språket. Det har jag faktiskt ingen aning om, men jag vet att jag läst böcker från 90-talet med ett omodernare och svårare språk, så jag är hur som helst imponerad av Och så var de bara en. 80 år senare och boken håller fortfarande och läses fortfarande av människor världen över. Det är ju helt fantastiskt, och jag vet åtminstone några anledningar till detta faktum.

Agatha Christie skriver i början om idén till boken och hur den växte fram i hennes vilja att skriva en riktigt komplicerad mordgåta som nästan verkade omöjlig, och storyn är verkligen unik och fascinerande. Och hjälp, vad klurigt författaren har skrivit! Det är en så himla spännande bok och samtidigt frustrerande att läsa för man. Får. Inte. IHOP. Det. Det är ju precis så det ska vara - böcker ska få en att känna saker, både glädje, ilska, rädsla, frustration... Att ens ta sig an en sådan här idé är värt en eloge, och att sedan fullfölja den. Imponerande!

Boken utspelar sig bara under några dagar, och det här är ett av få tillfällen då det faktiskt fungerar, för det känns aldrig som att det går längre tid, så bilden blir ändå trovärdig. Något jag dock inte gillar är att det är så många olika karaktärer att hålla koll på, och man får dessutom läsa ur allas perspektiv. Tack och lov försvinner de ju en efter ganska snabbt, men det blev ändå något rörigt med alla berättarskiften och det var inte alltid helt tydligt vem som berättade.

Fast egentligen tror jag inte att det spelar så stor roll vem som berättade och hur bra man lärde känna karaktärerna, utan viktigare är själva berättelsen som drar igång i rasande fart bara efter något kapitel, vilket är riktigt bra! Dessutom fascineras jag över hur Christie lyckas skriva så snällt om alla dessa brutala mord. Kanske är boken så overklig att jag aldrig kan bli rädd, för det blir jag aldrig någonsin, men å andra sidan är boken väldigt verklighetstrogen. Det är också fascinerande - att få en sådan här historia att låta vettig!

Och så var de bara en är en bok jag kan tänka mig att läsa om och om igen, för jag lovar att man kommer upptäcka nya ledtrådar och saker varje gång nu när man har svaret på den invecklade och otroligt fascinerande mordgåta Agatha Christie skapat. Jag har aldrig läst något liknande, och att en 80 år gammal bok skulle falla mig på läppan var så oväntat, vilket gör den ännu bättre! Helt klart en klassiker, men inte ens nära för klassisk!

Betyg: 
   

Författare: Agatha Christie
Förlag: Bookmark
Utgivningsår: 2014 (original: 1939) 
Antal sidor (Med eventuellt efterord/tack): 334 st (Inbunden: 256 st)
Åldersgrupp (Enligt mig): 13+
Serie: -
Originalspråk: Engelska
Originaltitel: And Then There Were None
Annat: Läst som e-bok.

Länkar: 
Du hittar boken på Adlibris, Bokus och CDON

Boken i E-format finns på Adlibris, Bokus och CDON

2 kommentarer:

  1. Svar
    1. Ja, och man kan ju knappt tro att den är nästan 80 år gammal!

      Radera

Hej, vad kul att du vill kommentera mitt inlägg! Notera dock att frågor om litterära analyser eller andra skolarbeten enbart besvaras via Swish. Mejla lexie.tusensidor@gmail.com för Swishnummer :)