onsdag 20 december 2017

Allt det vackra är inte förstört

Allt det vackra är inte förstört är en ungdomsroman utgiven hos Lavender Lit tidigare i år. Författare bakom heter Danielle Younge-Ullman och är från Kanada. Det är också i Kanada som boken utspelar sig. Närmare bestämt på ett brutalt, tre veckor långt överlevnadsläger där kriminella, drogmissbrukare och andra ungdomar som hamnat snett deltar. Ja, och så Ingrid då.

Det enda som står mellan Ingrid och hennes dröm om att flytta till London och gå på en musikskola är det där lägret. Efter att hennes mamma, den kända operasångaren Margot-Sophia Lalonde, förlorat rösten och hela sin karriär förändras livet för både henne och Ingrid för alltid. Ingrids mamma eliminerar allt vad musik innebär ur deras liv, och Ingrids enda chans att få den tillbaka är lägret. Men kanske Har Margot-Sophia flera syften med lägret?

Jag gillar inte den här typen av överraskningar, gillar inte att bli lämnad... och inräknat piloten som lämnade oss på fältet utan någon förklaring är det andra gången det händer på en och samma dag.
   Tredje om man räknar in att jag blev lämnad på flygplatsen imorse.
   Som om jag inte redan har blivit lämnad så det räcker.
s. 27-28

* * *

Jag fastnar för boken direkt, och det tack vare den förtjusande berättaren Ingrid. Vi blir vänner direkt, och det är verkligen en sådan stor fördel för en bok, och ett riktigt smart drag av författaren att skapa en sådan där karaktär som man verkligen kan identifiera sig med på alla sätt. Ingrid är så vanlig och alldaglig och jag gillar att man får ta del av alla hennes vanliga problem, som sällan nämns i böcker, för det skapar igenkänning och gör henne äkta.

Och jag vet inte hur många gånger hon får mig att skratta. Hon hamnar i så många komiska situationer, som exempelvis i början när hon inte riktigt förstod betydelsen av överlevnadsläger... Jag både skrattade åt och kände med Ingrid som först sökte efter en toalett, sedan ett dass och sist fick tag i en toalettpappersrulle att ta med sig ut i skogen. Och även en påse att förvara allt sitt använda papper i under lägrets alla veckor. Det är snäll och otroligt effektiv och härlig humor!

I övrigt är handlingen otroligt välgjord och unik och speciell och nytänkande. Aldrig tidigare har jag läst om ett överlevnadsläger och vad det innebär, men sedan är Allt det vackra är inte förstört också så mycket mer. Det är en bok om att våga inse sina svagheter, hitta styrka i gemenskapen och fortsätta kämpa även när det är som tyngst. Och Danielle Younge-Ullman lyckas lyfta så många olika budskap utan att det blir övermäktigt, och det är riktigt bra jobbat.

Ingrid är en fantastisk berättare rent innehållsmässigt och hon har dessutom även tilldelats en unik röst och ett väldigt trivsamt språk. Boken har ett riktigt bra flyt och språket är lättläst och väldigt målande och detaljerat i sina beskrivningar, vilket gör läsningen mycket levande och underhållande. 

Den enda besvikelsen är slutet. Problemet med slutet är att min första tanke hamnar på Kanske är det allt du behöver veta och dess slut, och jag känner mig väldigt snopen. Dessutom känns det inte riktigt som att slutet når hela vägen fram, för jag blir inte så berörd, och det trots att nästan börjat gråta när Ingrids kläder blivit dyblöta och så vidare. Slutet känns inte helt realistiskt i förhållande till resten av boken, och jag hade önskat lite mer ledtrådar innan till vad som skulle hända, för nu känns det bara overkligt och framtvingat.

Allt det vackra är inte förstört är unik, och det mycket tack vare handlingen som är så bred och dessutom utspelar sig på ett extremt överlevnadsläger. Inslagen om lägret är dessutom väldigt underhållande och det i kombination med den underbara karaktären Ingrid som är väldigt lyckad gör att skratten och leendena avlöser varandra. Slutet når inte hela vägen fram, då det kommer för hastigt och känns orealistiskt, och framför allt då det inte berör. Men i övrigt är boken en oväntad succé!

Betyg: 
   

Författare: Danielle Younge-Ullman
Förlag: Lavender Lit
Utgivningsår: 2017 (original: 2017) 
Antal sidor (Med eventuellt efterord/tack): 439 st 
Åldersgrupp (Enligt mig): 14+
Serie: -
Originalspråk: Engelska
Originaltitel: Everything Beautiful is Not Ruined
Annat: 

Länkar: 
Du hittar boken på Adlibris, Bokus och CDON


2 kommentarer:

  1. Kommer nog läsa den här! Hörde bra saker om den från en kollega också :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jamen gör det! Blandningen mellan humor och allvar är klockren, och Ingrid är en underbar berättare! :)

      Radera

Hej, vad kul att du vill kommentera mitt inlägg! Notera dock att frågor om litterära analyser eller andra skolarbeten enbart besvaras via Swish. Mejla lexie.tusensidor@gmail.com för Swishnummer :)