lördag 9 december 2017

För att väcka hon som drömmer

För att väcka hon som drömmer är Johanna Nilsson senaste bok och en av årets Augustnominerade böcker. Det är slutet av 1900-talet och Josefins liv vänds upp och ner. Hennes mamma blir sjuk och ligger i koma på sjukhuset, och Josefin kan inte sluta tro att det är hennes liv. Så samtidigt som hon försöker hålla skenet uppe och gå i kyrkan precis som vanligt börjar hon skada sig själv, för att Gud ska bli nöjd med henne och väcka mamma.

Mitt i allt det jobbiga träffar Josefin Marcus. Marcus som förstår att livet ibland gör ont, och som hon kan prata om allt med. Men Marcus har det inte heller lätt och finns inte där för Josefin när hon behöver honom som mest. Veronika, den nya tjejen i klassen, blir Josefins räddning, men på andra sätt drar hon henne bara djupare ned i mörkret. För när mamma inte vill vakna är Josefins lösning att plåga sig själv mer och mer, och snart går det för långt.

Alla andra sov, men hon hade vaknat av den där konstiga värken i huvudet och känslan av att det regnade inuti henne. [...]...det var som något skamligt, som en svart fläck som bar hennes namn. 
s. 3

* * * 

Det första jag tänker är: "Nej, hon heter väl inte Josefin, utan Hanna. Hanna är det ju". För huvudpersonen Josefin är en i det närmsta exakt kopia av Hanna, huvudpersonen i Johanna Nilssons debutroman från 1996. Tjugo år senare och en bok som liknar en annan av samma författare obehagligt mycket. Det känns lite trist, lite tråkigt. Som om författaren fick slut på idéer, men bara var tvungen att skriva något "nytt". Och en Augustnominering på det också.

Det finns dock vissa nya inslag och ett mycket intressant sådant: Kyrkan. Josefins familj är mycket troende och deras liv kretsar kring den kristna tron, och det är intressant att läsa om det ämnet, för det har jag aldrig tidigare gjort. Man får en intressant inblick i pingstkyrkan, Livets ord och de människor som bygger upp sitt liv på tron. Fast i övrigt känner jag mest att "okej, nu kör vi igen! Tusen varv runt motionsspåret, självskadebeteende, frånvarande föräldrar, mörker, hat, ilska, sorg." 

Språket gillar jag inte alls. Jag läste en bok från 2016 av samma författare, och där är språket så annorlunda. Jag vet inte om det har att göra med att den här boken utspelar sig under 80-talet och att författaren vill spegla det med språket, kanske? Hur som helst blir det inte bra, för jag har svårt att läsa boken och få den att flyta på. Språket känns bara platt, tråkigt och dessutom barnsligt.

Jag tror inte ens att min lillasyster skulle uppskatta den nivå språket håller, för det är verkligen barnsligt. Josefin sägs vara fjorton år, men hade det aldrig nämnts skulle jag nog gissa på kanske elva år. Anledningen till det är väldigt oklar, för det minskar trovärdigheten och gör boken allmänt märklig att läsa. Kanske vill författaren framhäva Josefins sårbarhet och att hon är så ung, men enligt mig är det inte lyckat.

Jag måste också nämna slutet. Visst, det är hoppfullt och i någon mån lyckligt, men samtidigt gör författaren det alldeles för enkelt för sig när hon avslutar lite sådär luddigt. I en sådan här bok kan jag dessutom inte riktigt köpa det. Jag är inte nöjd över det lilla hoppet och vändpunkten, utan jag vill ha någon form av bevis för att Josefins liv nu vänder. Men det får man inte, och slutet är alldeles för simpelt för en sådan här tung bok. 

För att väcka hon som drömmer är en av årets nomineringar till Augustpriset, men satt jag i den kommittén skulle den inte ha hamnat där. För det är nära på en exakt kopia av Johanna Nilssons debutroman. Bortsett från en två år äldre karaktär med en annat namn, och en del religiösa - faktiskt intressanta och unika - inslag. Dessutom är språket svårläst och slutet en enorm besvikelse efter den oerhört viktiga och tunga berättelse författaren berättar. 

Betyg: 
    

Författare: Johanna Nilsson
Förlag: Rabén & Sjögren
Utgivningsår: 2017
Antal sidor (Med eventuellt efterord/tack): 336 st 
Åldersgrupp (Enligt mig): 11-15
Serie: -
Originalspråk: Svenska
Originaltitel: För att väcka hon som drömmer
Annat: Nominerad till Augustpriset 2017

Länkar: 
Du hittar boken på Adlibris, Bokus och CDON 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Hej, vad kul att du vill kommentera mitt inlägg! Notera dock att frågor om litterära analyser eller andra skolarbeten enbart besvaras via Swish. Mejla lexie.tusensidor@gmail.com för Swishnummer :)