onsdag 10 januari 2018

Bokbloggare - hur gör ni?!

Hej på er! Med det här inlägget vänder jag mig till alla ni andra bokbloggare för lite hjälp i en något klurig fråga som jag känner mig lite kluven till. Det kanske bara är mig det händer, men troligen inte, så kanske har någon annan också varit med om det och har ett bra sätt att hantera det på.

Det är nämligen så att jag vid flera tillfällen fått kommentarer som ber om väldigt specifik information om olika böcker jag läst, och det är tydligt att det gäller något form av skolarbete. 

Det blir tydligt att det är något gällande skola dels då dessa kommentarer alltid är skrivna av "anonym" och i dem ställs frågor som är väldigt formellt och "skolaktigt" formulerade. Exempelvis "Vilket klassiskt verk kan liknas med den här boken?" eller "Hur beskrivs *en viss karaktär?". Och inte sällan uppmanas jag att gärna skriva mitt svar i ett mejl och inte offentligt på bloggen, och dessutom står det ibland att "jag har fler frågor". Lite misstänkt, va?!

Hur tänker ni? Ska man ge personen hjälp om man kan, eller borde man inte göra det om man förstår att det gäller ett skolarbete? Det blir ju som fusk? Jag vill ju inte bara rädda någon som uppenbarligen inte läst den bok som en skoluppgift gäller, eller? 

Snälla, jag behöver verkligen er hjälp! Hur gör ni/hur skulle ni ha gjort?

9 kommentarer:

 1. Jag har också fått någon sån fråga. Svarade inte på den... Men nu tänker jag att man kanske skulle kunna (om man vill och orkar) svara på var i boken svaret kan finnas, och hjälpa till på liknande sätt. Att ge en färdig analys tycker jag känns fel, då det förmodligen är det som skoluppgiften går ut på. Men att peka i rätt riktning kan ju vara snällt. Igen, om man vill och orkar. :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för tips! :)

   Håller med om att man ju inte vill göra uppgiften åt personen, men lite hjälp kan ju vara schysst när personen trots allt letat reda på min lilla bokblogg för att få svar!

   Radera
 2. Jag har inte fått så många sådana kommentarer, men de jag fått har jag inte gett några direkt svar. Någon hänvisning kan jag ge, men när någon frågade efter "ett citat från kapitel 1" rekommenderar jag personen att läsa boken istället. Ett kapitel kan väl inte vara så ansträngande, och det är ju inte vår uppgift att göra skoluppgiften åt dem.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Håller med! Det är nog det bästa - ge en liten knuff i rätt riktning om man har möjlighet, men inte så mycket mer. Tack för hjälpen!

   Radera
 3. Blev osäker på om datorn hann krascha innan kommentaren gick iväg... Sammanfattar i alla fall: jag kan ge hänvisningar, men oftast inga direkta svar. Det är inte vår uppgift att göra andras skoluppgifter, särskilt inte om det märks att personen inte ens öppnat boken.

  SvaraRadera
 4. Jag skulle helt ärligt säga, läs boken så får du reda på dina frågor hahah

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det är ju enklast haha! Och så lär sig personen att man ju faktiskt måste jobba lite för att klara skolan och att allt inte kan googlas! :D

   Radera
 5. Som både lärare och bokbloggare känner jag mig kvalificerad att svara, så jag hoppas du inte misstycker att jag lägger mig i, haha!

  Jag skulle bli vansinnig om jag fick veta att en elev fått hjälp på det viset! Har aldrig varit med om just det, däremot att de kopierat text från olika ställen och låtsas att de skrivit den själv. Det brukar märkas ganska tydligt (de som tycker att de behöver den typen av "hjälp" har det ju ofta ganska svårt i ämnet, och då ser jag ju när jag läser texten sen att den ligger på en mycket högre nivå än de brukar kunna prestera). Men det är ju naturligtvis svårt att bevisa att de har fuskat om man inte hittar originaltexten någonstans, vilket förmodligen är det de försöker undvika genom att be dig maila svaren istället.

  Jag kan köpa att man kan hjälpa till genom att exempelvis tipsa om var informationen kan finnas (även om jag ju egentligen tycker att eleven hellre borde be sin lärare om hjälp om hen har kört fast...) men att ge färdiga svar hjälper ju egentligen inte personen alls. Hen kanske får godkänt på den här specifika uppgiften, men det är ju liksom inte därför man går i skolan.

  Jag ser tyvärr ofta elever som på olika sätt har bluffat sig igenom uppgifter utan att egentligen lära sig någonting, vilket orsakar kunskapsluckor som gör det ännu svårare för dem senare.

  Bättre då att, som ni nämnt ovan, säga åt personen att läsa boken själv istället =)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Wow! Tack för ett så ambitiöst svar, och dessutom från en lärare. Då kör jag nog på den hårda varianten vid kommande tillfällen. Kanske en liten hint, men inte mer. Är dock så jag gjort nu också, då jag avskyr att göra andras jobb haha!

   Tack för ett riktigt utförligt expertsvar! :)

   Radera

Hej, vad kul att du vill kommentera mitt inlägg! Notera dock att frågor om litterära analyser eller andra skolarbeten enbart besvaras via Swish. Mejla lexie.tusensidor@gmail.com för Swishnummer :)