fredag 5 januari 2018

The Curious Incident of the Dog in the Night-Time

The Curious Incident of the Dog in the Night-Time, skriven av Mark Haddon, är femtonårige Christopher Boones mord-mysterie-roman om fallet med en brutalt mördad pudel. Christopher bor tillsammans med sin pappa i England och då han har Aspergers syndrom ser hans vardag inte ut som alla andras. Hans pappa gör allt för att göra sonen tillfreds, oavsett om det innebär att färga gul eller brun mat så att den går att äta eller göra en särskild hälsning som betyder "jag älskar dig" istället för att kramas. 

När Christopher åtar sig fallet om mordet på hunden Wellington förändras hans liv. Han går för första gången emot sina pappas regler och även om han fortfarande inte ljuger undanhåller han delar av sanningen i sin jakt på hundens mördare. I sökandet på den skyldige finner Christopher dock andra oväntade saker som kommer förändra hans liv för alltid, och han tvingas växa upp fortare än väntat.

My name is Christopher John Francis Boone. I know all the countries of the world and their capital cities and every prime number up to 7,507.
s. 2

* * *

Här har vi en sådan här bok som jag aldrig skulle ha läst om det inte varit för att vi skulle läsa den på engelskan i skolan, för jag hade aldrig hört talas om den tidigare. Och det är inget sådant här: "Tack vare skolan förändrades mitt liv", för så fantastisk är boken inte. Den är dock en positiv överraskad och på många sätt väldigt oväntad. 

Det är framför allt en läsvärd bok för den som vill läsa något enkelt, lagom nördigt och väldigt intressant på engelska. Huvudpersonen har Aspergers syndrom, och det skiner igenom boken igenom och gör den väldigt intressant och lärorik. Man får ett så intressant och viktigt perspektiv på den här sjukdomen, men inte på något allvarligt, utan istället väldigt lättsamt och lätttillgängligt, sätt, vilket är skönt. 

Något annat jag gillar med boken-med-för-lång-titel är hur bred handlingen är och hur den går från att handla om ett litet mysterium till livets stora frågor. Och huvudpersonen Christopher som är person gör också sitt till för handlingen. Ibland kommer ett litet kapitel där Christopher delger något som inte har någon som helst koppling till vad som händer just då och i vilken annan bok som helst hade det varit hemskt, men här fungerar det och det blir faktiskt riktigt underhållande och gör att boken känns trovärdigare.

Dessutom älskar jag att man lär sig så mycket när man läser boken. Christophers bästa vänner är fakta och logik och tack vare det lär man sig mycket om allt mellan himmel och jord medan man läser. Det finns många intressanta kommentarer kring alltifrån skillnader mellan matematiker och andra människor, vad primtal egentligen innebär och hur olika personer uppfattar saker beroende på deras personlighet. Man får ett så oväntat utbyte av den här boken, och det trodde jag inte jag skulle få från en bok som först kändes ganska barnslig. 

Prime numbers are what is left when you have taken all the patterns away. I think that prime numbers are like life. They are very logical but you could never work out the rules, even if you spent all time thinking about them.
s. 15

Sedan finns det också små saker som alla förstärker trovärdigheten i det som händer i boken, och det känns verkligen som att författaren tänkt på allt, vilket är skickligt och roligt att se när man läser. Kapitlen är numrerade med primtal, det finns ritningar, matematiska formler och bilder av saker Christopher upplever, och massvis med listor av saker som betyder något i hans liv. Förutom att det ger struktur gör det också att boken känns mycket levande och den blir roligare att läsa, så det är ett smart drag.

The Curious Incident of the Dog in the Night-Time är en oväntad bok, men på ett mycket positivt sätt. Det är intressant att läsa från en person med Aspergers syndroms perspektiv, och det gör att boken verkligen har något att säga och informera om. Författaren har dessutom gjort ett grundligt jobb med att skapa trovärdighet och det genom många roliga små inslag. Och det är inte det boken egentligen handlar om som jag kommer ta med mig, utan istället är det Christophers små visdomar jag kommer minnas. 

Betyg: 
    ☆ 

Författare: Mark Haddon
Förlag: Vintage
Utgivningsår: 2003 
Antal sidor (Med eventuellt efterord/tack): 272 st 
Åldersgrupp (Enligt mig): 13+
Serie: -
Originalspråk: Engelska
Originaltitel: The Curious Incident of the Dog in the Night-Time
Annat: 

Länkar: 
Du hittar boken på Adlibris, Bokus och CDON

Boken i E-format finns på Bokus


2 kommentarer:

 1. What problem does Christopher use as an example to why intuition cannot be trusted? and What is Christopher’s favourite book? Why?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej!

   Jag läste den här boken för nästan två år sedan, och inte ens jag har (tyvärr) så bra minne att jag kommer ihåg såna detaljer så långt i efterhand.

   Gissar att du redan varit tillräckligt desperat för att plöja hela Sparknotes.com med mera i (tröstlös?) jakt på svar till din litterära analys eller vad du nu håller på med (been there, done that...). Isåfall föreslår jag helt sonika att du... läser boken! Jag vet: det låter simpelt och nästan för enkelt, men jag LOVAR att det hjälper.

   Tack mig senare! ;)

   Radera

Hej, vad kul att du vill kommentera mitt inlägg! Notera dock att frågor om litterära analyser eller andra skolarbeten enbart besvaras via Swish. Mejla lexie.tusensidor@gmail.com för Swishnummer :)