måndag 22 januari 2018

Spegel, spegel

Spegel, spegel - en ungdomsroman skriven av den kända profilen Cara Delevingne, tillsammans med Rowan Coleman. Cara ville skriva en ungdomsroman om hur det kan vara att bli vuxen och visa för alla unga att så länge man är nöjd med sig själv är man perfekt, och att alla är bra som de är. Resultatet av det är Spegel, spegel, där vi möter tonåriga Red mittemellan ung och vuxen, med allt vad det innebär. 

Red är en av medlemmarna i bandet Mirror, mirror. De bildades av en slump genom en skoluppgift, men bandet har förändrat livet för Red. När en av medlemmarna - Naomi - försvinner ställs allt på sin spets. När hon sedan återfinns i livshotande skick börjar hennes vänner ana oråd. Vad är det egentligen som hänt, för inte skulle väl Naomi frivilligt lämna Red och de andra?

Vi var helt säkra på att vår bästis och bandmedlem Naomi skulle finnas någonstans på ett ställe som bara vi kände till. Där hon väntade på att vi skulle hitta henne.
   För man kan inte bara finnas ena dagen och försvinna dagen efter. Det verkar ju helt psyko. Folk går inte spårlöst upp i rök.
s. 10 (e-bok)


* * *

Det första jag reagerar på är omslaget. Titeln är skriven med små bokstäver, medan författarens namn är skriven i mer än dubbelt så stora bokstäver. Och jag tycker att det känns lite fel. Det är som att det inte är boken, utan bara Cara, som får uppmärksamhet och ska locka personer till att plocka upp boken. En spännande titel borde vara tillräckligt, och att det är en känd profil som skrivit borde inte användas så här, för det tar uppmärksamheten från själva boken. 

Vidare måste jag säga att Delevingne imponerar på mig med sin bok. Hon har byggt upp en mycket intressant handling och jag tycker att mixen mellan vardagsliv och lite annat är riktigt lyckad. Det är främst en bok om att hitta sin identitet och att växa upp, men bara det hade blivit lite långtråkigt och för vanligt. Spegel, spegel sticker dock ut tack vare att handlingen tar en annan riktning också och där går den in på allvarliga frågor och nästan lite mysterier, vilket är riktigt spännande att läsa om, och viktigt att folk läser om.

För boken har ett väldigt viktigt budskap kring flera saker, faktiskt. Den handlar om att växa upp, bli accepterad som man är, ha vänner och familj och om de faror som lurar i världen. Nätet och sociala medier spelar en stor och intressant roll och man blir varse hur farliga de är och hur mycket de kan påverka. Cara skriver om hur snabbt saker sprids, hur lätt det är att ljuga och manipulera någon bakom en skärm, men också om de spår man lämnar efter sig. Och det är alla aktuella ämnen och jag gillar att de tar plats i ungdomslitteratur, för där är de som mest relevanta. 

Problemet med Spegel, spegel är bara att jag och huvudpersonen Red aldrig klickar. Jag har svårt att känna igen mig i henne, och det beror nog mest på hennes attityd till livet och utseende, där hon valt att sticka ut väldigt mycket. Samtidigt vet jag ju att vi egentligen har mycket gemensamt, men de sakerna blir aldrig riktigt tydliga, vilket är synd. Det känns som att fokus ligger på just de unika karaktärsdragen, vilket nog gör det svårt för många att identifiera sig med Red. Jag har också lite svårt för hur hon hanterar vissa saker och sina relationer och vi kommer helt enkelt inte överens. 

Spegel, spegel är riktigt bra på många sätt och vis, men problemet, som blir väldigt stort, är att jag och huvudpersonen inte kommer överens och att jag inte känner igen mig i henne. Men med en relevant handling, bra mix av vardag och annat, många intressanta och viktiga budskap når boken ändå oväntat långt och den är helt klart värd att läsa för den som vill sätta sig in i ungdomslivet på 2010-talet. 

Betyg: 
     

Författare: Cara Delevingne & Rowan Coleman
Förlag: Bokförlaget Polaris
Utgivningsår: 2017 (original: 2017) 
Antal sidor (Med eventuellt efterord/tack): 421 st (Inbunden: 332 st)
Åldersgrupp (Enligt mig): 15+
Serie: -
Originalspråk: Engelska
Originaltitel: Mirror, Mirror
Annat: Läst som e-bok

Länkar: 
Du hittar boken på Adlibris, Bokus och CDON

Boken i E-format finns på Adlibris och Bokus


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Hej, vad kul att du vill kommentera mitt inlägg! Notera dock att frågor om litterära analyser eller andra skolarbeten enbart besvaras via Swish. Mejla lexie.tusensidor@gmail.com för Swishnummer :)