måndag 1 januari 2018

Harry Potter och Halvblodsprinsen

Recensionen kan innehålla spoilers från tidigare delar 

Harry Potter och Halvblodsprinsen är den sjätte delen i J. K. Rowlings succéartade fantasyserie om den magiska delen av England och världen, med sitt hjärta i Hogwarts skola för häxkonster och trolldom. Det är nu dags för den numera sextonårige Harry Potters sjätte skolår och efter att mörkrets herre återvänt och både dödsätare och jättar anslutit sig till honom är stämningen förändrad.

Innan skolan börjar påhälsas Harry av Dumbledore som berättar att han kommer ha privatlektioner med Harry under året, och med hjälp av Dumbledores minnessåll får Harry dyka in i historien. Samtidigt som Harry hyser djup respekt för Dumbledore undrar han hur han kan lita på Snape, för både Snape och Malfoy verkar ha något skumt och ondskefullt på gång. Och vem är egentligen Halvblodsprinsen med sina märkliga trollformler som finns nedskrivna i en ålderstigen gammal trolldrycksbok?

Harry böjde sig djupt ner för att plocka upp boken och när han gjorde det såg han att något stod klottrat allra längst ner på baksidan av pråmen. Det var samma lilla tunna, gnetiga handstil som anvisningarna var skrivna med, de som hjälpt honom att vinna flaskan med Felix-elixiret, nu i tryggt förvar inuti ett par strumpor i hans koffert på översta våningen.
Den här boken tillhör Halvblodsprinsen.
s. 199

* * *

Det har gått alldeles för lång tid och det är lite för många böcker sedan jag läste Halvblodsprinsen när jag skriver det här. När jag tittar bland mina anteckningar är min enda anteckning: "Aaah, jag behöver nästa bok nu!". Och jag tror faktiskt att det sammanfattar Halvblodsprinsen ganska bra.

Jag ska fatta mig kort, för jag har inte så mycket nytt att säga om bok nummer sex i serien om trollkarlen Harry Potter. Språk och karaktärer håller samma makalösa nivå som tidigare och personerna i boken fortsätter engagera och inspirera. En sak skiljer dock Halvblodsprinsen från de andra böckerna, och det är att inslagen av kärlek blir fler och fler och viktigare och viktigare, vilket gör att böckerna berör ännu mer.

För att vara helt uppriktig är Halvblodsprinsen inte någon favorit bland böckerna, då det inte känns som att så mycket händer, förutom vissa fruktansvärda dödsfall och förräderier. I övrigt känns boken mest som en transportsträcka och det är inte mycket i den som fastnar i minnet. Det finns dock minnesvärda relationer och en del händelser som känns viktiga. Relationen mellan Harry och Dumbledore utvecklas mycket, och det är intressant att läsa om.

Fast egentligen visar ju titeln att det är en bok utan någon särskild betydelse, vilket man förstår mer av i slutet. Jag kan dock tänka mig att den här boken kommer känns viktigare sedan, men just nu känns den delvis karaktärsslös. Med det inte sagt att boken är dålig, för det är den inte. Den är lika spännande, humoristiskt och rapp i språk och stil, och dessutom går den riktigt snabbt och enkelt att läsa. Jag älskar särskilt hur känslor får mer och mer utrymme, för det känns verklighetstroget och äkta. 

Harry Potter och Halvblodsprinsen: Del sex i serien om Harry Potter och den lever upp till mina förväntningar. Språket finns där, karaktärerna finns där och nu också ett stort mått av djupare relationer och känslor, vilket är positivt för trovärdigheten och hela världen Rowling byggt upp. Boken känns dock delvis som en typisk mellanbok, då inte så mycket "viktigt" händer, men kanske förändras den tanken efter nästa bok. Spänningen och allt annat finns dock där från pärm till pärm!

Betyg: 
    ☆ 

Författare: J. K. Rowling
Förlag: Rabén & Sjögren 
Utgivningsår: 2005 (original: 2005) 
Antal sidor (Med eventuellt efterord/tack): 658 st 
Åldersgrupp (Enligt mig): 10+
Serie: Harry Potter, Del 6
Originalspråk: Engelska
Originaltitel: Harry Potter and the Half-Blood Prince
Annat: 

Länkar: 
Du hittar boken på Adlibris, Bokus och CDON

Boken i E-format finns på Bokus


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Hej, vad kul att du vill kommentera mitt inlägg! Notera dock att frågor om litterära analyser eller andra skolarbeten enbart besvaras via Swish. Mejla lexie.tusensidor@gmail.com för Swishnummer :)