fredag 27 maj 2016

Prao på Bokcompaniet - Dag 5 + Sammanfattning

Idag har jag praoat sista dagen på Bokcompaniet. Nästa vecka beger jag mig till ett apotek. Vi får se hur det blir. Även då tänkte jag faktiskt skriva lite om vad jag får göra. Nu till den här sista dagens uppgifter:

Till att börja med blev jag insläppt lite innan öppning, och fick vara med och öppna butiken. Yay! Det är verkligen så att folk står utanför och väntar och nästan hukar sig under "dörren" för att komma in så snabbt som möjligt! Sedan började jag med att slå in pocketar. 150 pocketböcker skulle slås in, och det var till en skola som beställt. De ska ge dem som sommarpresent till alla lärare. Här fanns dock inte alla pocketar, så jag slog bara in ungefär 60-65 st.

De skulle även vara kodade efter vilken bok det var. Jag fick därför klippa ut pappersbitar och häfta fast på papper med presentsnörena jag använde. Sedan skrev jag titeln bredvid, så man ska veta vilken bok det är. Det var gansa roligt till en början. Jag har blivit riktigt bra på att slå in snabbt nu. Det var dock inga avancerade paket jag gjorde, men ändå bra. Efter ca 50 st blev det dock lite tråkigt, men det var ändå ganska lugnt och mysigt att bara stå där. Inte så mycket tänka och sådär. Kul att få välja papper och kombinera färger också!

Efter ett tags inslagande fick jag ta en paus för att packa upp två lådor med böcker. Sedan fortsatte jag, och håll på ända till lunchtid. Efter lunch fortsatte jag en stund, men sedan fick jag faktiskt sluta med det. Det bara blev så att jag istället stod i kassan och tog betalt. Det var vid något tillfälle det behövdes hjälp och då vände jag mig om (inslagningen är i kassan) och hjälpte till där. Då fick jag även slå in till kunder. Väldigt stressigt när de står och väntar, men också roligt att få göra till någon som blir glad! Däremellan hann jag också med lite prismärkning av pennor.

Sedan slog jag in kalendern vi köpt till farfar dagen innan. Nu hade vi satt in en bild på mig och min syster, så därför tog jag med den tillbaka. Sedan till det roligaste med hela dagen: Min handledare sa att hon hade en rolig uppgift till mig, och det visade sig vara att jag skulle få välja en present för max 200 kr ur hela sortimentet! Så roligt! Tack, tack, tack! Jag valde då Ceremonin, boken av Kiera Cass. Ska bli så spännande att läsa den! Jag fick också ge ett sista boktips på Bokcompaniets instagram, så gå in och läs där. Det är faktiskt en bok jag inte recenserat på bloggen.


En sammanfattning av veckan:

Uppgifter:

• Prismärkning
• Uppackning av böcker
• Inleveranser
• Skyltning
• Stå i kassan
• Presentinslagning
• Sortering och organisering
• Kolla hyllorna så att allt står rätt
• (Försöka) svara på kunders frågor

Det roligaste var faktiskt att stå i kassan, men också att packa upp nya böcker. Att stå i kassan har varit väldigt lärorikt. Det krävs mycket fokus, man är bland folk, ska tänka på mycket samtidigt och se till att allt blir rätt. Och ett bra intryck ska man ge! Och slå in presenter ibland. Att packa upp nya böcker var roligt då det är kul att verkligen kunna analysera nya böcker och "vara först" med att se dem. Och man kände sig cool när man körde ut alla böcker i affären sedan..!

Svårast var faktiskt också kassan. Från början var det mycket att tänka på. Man måste logga in hela tiden, vissa varor har särskilda koder som man bara ska komma ihåg. Och alltid fråga om kvitto! Fokusera på att ta betalt, lägga ner i påse mm, samtidigt som kunden står och väntar... Bra erfarenhet. Inleveranserna var också lite komplicerade. Massa knapptryckningar det bara var att memorera... Sådant har jag dock ganska lätt för, vilket är tur. 


Saker som förvånade mig:

• Det kommer nya leveranser varje dag! Så sjukt mycket böcker. Lådorna som väntar på uppackning blir ju bara fler och fler.
• Något annat jag inte tänkt på är allt arbete som pågår i butiken. Prismärkning, sortering, "utställning" mm. För det är i butiken man gör det mesta arbetet. Det har jag inte noterat tidigare.
• Majoriteten av kunderna köper frimärken och kort och inte böcker. (...)

Det har varit en alldeles för kort, men superrolig och väldigt lärorik tid på Bokcompaniet. Jag har haft ett brett arbetsområde och fått möjlighet till att lära mig så mycket, vilket har varit jätteroligt. Och tack för att jag fick ge boktips på Bokcompaniets instagram! Gratis reklam, ni vet..!

Tack till Sara, Monica, Cicci, Sarah och Daniel för den här veckan!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Hej, vad kul att du vill kommentera mitt inlägg! Notera dock att frågor om litterära analyser eller andra skolarbeten enbart besvaras via Swish. Mejla lexie.tusensidor@gmail.com för Swishnummer :)