tisdag 10 maj 2016

"Fallna änglars stad"

Av Cassandra Clare

Förlag: Bonnier Carlsen
Utgivningsår: 2011 (Engelska) 2015 (Svenska)
Antal sidor (Med eventuellt efterord/tack): 470 st
Åldersgrupp (Enligt mig): 12+
Serie: The mortal instruments, Del 4
Originalspråk: Engelska
Originaltitel: City of fallen angels
Andra delar i serien: Stad av skuggor, Stad av aska, Stad av glas, Förlorade själars stad, Himmelska eldens stad, City of bones (Film).
Annat: 

Obs! Recensionen innehåller spoilers från tidigare delar

Handling: Kriget är över och 16-åriga Clary Fray är tillbaka i New York. Allt verkar för en gångs skull vara precis som det ska; det är fred, Clary tränar på sin unika förmåga för att bli en skuggjägare och, framför allt, hon och Jace kan äntligen vara tillsammans!
Men ingenting varar för evigt.

Någon har börjat mörda skuggjägare, och Clary finner sig snart indragen i en kedja händelser som kan göra att hon förlorar alla hon någonsin älskat. Till och med Jace.
-Handling från Bokus.se

Omdöme: Jag tänkte tanken redan i... ja, kanske tredje boken, men nu är jag säker. Allt i TMI är faktiskt ganska deprimerande. Eller nej, inte allt, verkligen inte, men allt kring Clary och Jace. Först blev de kära, sedan visade det sig att de var syskon, sedan var de inte det, men då var Jace hälften demon, och sedan dog Jace, och nu... Jag säger bara en sak: För mycket dramatik. Men man längtar ändå tillbaka, och det är nog mycket tack vare att skuggvärlden är så skickligt uppbyggd. All bitar stämmer, och man får inte bara de magiska och intressanta delarna, utan allt är med, så det känns så äkta. Och alla böcker lyckas ha spännande handlingar, trots att det nu börjar gå lite till överdrift med demoner och otur och allt...

Språket är verkligen bra, även om jag inte lägger så stor vikt där. Det kommer nya avslöjanden som förändrar och krånglar till berättelsen mer och mer hela tiden. Saker händer överallt, så det är tufft att läsa. Trots att det är en längre bok, och en fantasy med en helt alternativ värld, är språket riktigt bra. Det behåller flytet rakt igenom, trots lite onödigt långa kapitel. Det är dessutom så varierat och brett. Ena stunden är det roliga skämt och härliga dialoger, nästa stund är det djupare än något annat. Känslorna förändras hela tiden. Så det är verkligen en känslomässig bergochdalbana att läsa TMI!

Karaktärerna är ändå höjdpunkten, helt klart. Trots att det är vampyrer, skuggjägare, varulvar, onda, goda, unga, gamla, finns det något man kan relatera till hos nästan alla. Även fast många vid en första anblick är sådär fantastiska kan de nästa stund vara helt "mänskliga" och begå misstag eller ha brister. Sådant gillar jag, för det får inte vara perfekt. Jag vet helt ärligt inte vem av alla karaktärer jag gillar mest, men trots att de är så många kan man hålla reda på dem. Det är dessutom så många fina relationer mellan olika personer, t ex Clary och Simon, Simon och Izzy och Magnus och Alec. De får mig att längta tillbaka, även om jag börjat tröttna på allt drama med Jace.

Jag märker att jag mest skrivit om serien i helhet, och inte just den här boken, men det är svårt att döma en bok i en serie. Den är ingenting utan de andra böckerna. Jag kan ju ändå säga något om just den här boken. Bortsett från att det börjar bli lite tröttsamt med allt ovannämnda drama är handlingen riktigt bra. Den kommer från olika perspektiv och fokus är inte längre bara på att döda demoner, utan allt har blivit mycket djupare. Och så har flera nedomvärldare fått större roller, vilket jag gillar.

Fallna änglars stad håller måtten och gör mig inte besviken, men det är inte heller wow! Allt är skickligt uppbyggt och jag slutar inte imponeras av den mäktiga värld Cassandra Clare så noggrant byggt upp. Boken är spännande och får mer fokus på relationer och annat än demoner. Och att få läsa om lite trubbel bortom Clary och Jace var väldigt gynnsamt! Där börjar man tröttna något... Språket är fortfarande toppen, och karaktärerna är realistiska, unika och många, men man håller ändå koll. Vad jag längtar tillbaka till mest är helt klart alla fantastiska relationer som fortsätter att utvecklas!

Betyg:

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Hej, vad kul att du vill kommentera mitt inlägg! Notera dock att frågor om litterära analyser eller andra skolarbeten enbart besvaras via Swish. Mejla lexie.tusensidor@gmail.com för Swishnummer :)