fredag 13 maj 2016

Would you rather... - Book tag

Hej!

Idag ska jag göra "Would you rather...-taggen", med bokfrågor. Jag har dessutom översatt den till svenska, så den får istället det snygga namnet "Skulle du helst...". Vi kör!


Skulle du helst...

1. Bara läsa trilogier eller "stand-alones"?

Egentligen vill man ju inte välja. Vissa bokgenrer (t ex dystopier) förekommer ju mest som trilogier eller serier. Andra bra böcker, t ex John Greens är aldrig i serie. Och man vill ju ha lite av varje. Jag säger ändå stand-alones, för om jag bara skulle läsa trilogier skulle jag nog tycka allt blev lite för utdraget. Ensamstående böcker kan vara riktigt bra, även om karaktärerna inte hinner utvecklas supermycket.

2. Bara läsa kvinnliga eller manliga författare?

Vilken konstig fråga. Jag brukar inte reflektera så mycket över könet på en boks författare, men nu när jag tittar efter ser jag att en hög majoritet av böckerna jag läser är skrivna av kvinnliga författare. Fast det är ju inte för att jag föredrar det eller något. Mina favoritförfattare just nu är dock flest kvinnliga, så jag säger kvinnliga författare. Hejdå John Green...

3. Handla i fysisk bokhandel eller i nätbokhandel?

Jag är ganska snål och köper sällan böcker överhuvudtaget. Jag dräller dock ofta runt i bokaffärer, för det är så mysigt. Har jag en rabattkupong slår jag alltid till! Jag handlar dock mest i nätbokhandlar, just för att det är billigare och enklare. Jag brukar kolla i fysiska bokhandlar och sedan köpa på nätet, om jag inte lånar. Vissa tycker man ska handla i de fysiska bokhandlarna, för att ge bidrag då färre handlar där, men jag brukar faktiskt köpa pennor och sådant där! Så jag väljer nätbokhandel, dels för att jag är snål, men också för att det är enklast.

4. Vilja att alla böcker blev film eller TV-serier?

Hmmm... Det beror på. Vissa böcker gör sig helt klart bäst som film. Som TV-serie skulle allt bli alldeles för utdraget. Tänk er själva Hungerspelen som TV-serie. Att sitta och vänta flera avsnitt på allt. Där vill man ju ha action. TFiOS skulle nog också bli trist och inte lika uppmärksammad som TV-serie. Pretty little liars är ju dock från början en bokserie och den gör sig ju riktigt bra som TV-serie. Böckerna är ganska massproducerade och korta och det hinner inte hända så mycket i en bok. Därför passar det bäst med serie där. Så det beror på, men jag säger nog ändå film, för de flesta böckerna passar bäst som det.

5. Läsa 5 sidor om dagen eller 5 böcker i veckan?

5 sidor om dagen blir ca 6-7 böcker om året... Medan 5 böcker i veckan blir ca 260 böcker om året. Lite skillnad. Just nu skulle jag inte ens kunna läsa 5 böcker i veckan, men om jag kunde det skulle jag självklart göra det. Tänk att aldrig behöva missa och hamna efter i bokutgivningen och nya böcker! Så om man får drömma: 5 böcker i veckan!

6. Vara en professionell recensent eller författare?

Den här punkten gav mig så många minnen och idéer till blogginlägg... Att recensera är riktigt kul. Tänk att få läsa helt nya böcker, och man utvecklar ju sitt tankesätt mycket av att hela tiden omforma tankar till något som betyder något. Riktigt kul, men författare har ju varit drömmen sedan jag var liten... Kanske den inte är lika stor nu, men det skulle ändå vara sjukt roligt. Om man nu ska tänka praktiskt har man nog större chans att lyckas som recensent och det är ju en bra början till att bli journalist eller något. Nu går vi dock lite på känsla, för tänk att få skapa själv, och inte bara döma vad någon annan skapat. Författare kör vi på.

7. Bara läsa dina topp 20 favoritböcker om och om igen eller alltid läsa nya böcker du aldrig läst innan?

Lätt! Alltid läsa nya böcker. Jag läser verkligen så sällan om böcker. När jag gör det blir jag nästan alltid besviken, och det är ju trist. Man minns inte helt rätt och bygger upp förväntningar till omläsningen, och sedan är det inte alls så bra. Vips så är allt förstört. vad dramatiskt det lät. Tänk dock vad många nya bra böcker man går miste om när man aldrig läser annat än sina favoritböcker.

8. Vara bibliotekarie eller bokförsäljare?

Bibliotekarie, för då får man mer av läsning och böcker, tror jag. Som bokförsäljare står ju säljandet oftast i fokus, åtminstone enligt företaget. Som bibliotekarie handlar det mer om att ge andra läsglädje och bra boktips. Och så vill man få bort alla stereotyper inom biblioteksyrket. Sura tanter med glasögonen på nästippen. Nej, det stämmer inte! Bokförsäljare skulle nog också vara kul. Då får man mer kontakt med förlagsvärlden och författare, men tänk att få sprida läsglädje som bibliotekarie. Ännu bättre!

9. Bara läsa din favoritgenre eller varje genre förutom din favorit?

Jag är en sådan där som ofta byter favoritgenre. Ett tag var det deckare, sedan dystopier, därefter kärlek och contemporary, sedan dystopier igen och så vidare... Så några månader har jag en favoritgenre och sedan byter jag. Jag har aldrig någon fast som jag alltid älskar. Så vad jag än väljer får jag lite av allt. Ett tag kan jag läsa allt utom dystopier, sedan dystopier igen, för då gillar jag mest deckare. Förstår ni mitt resonemang? Därför väljer jag varje genre förutom min favorit, för det skulle ju bli trist att inte variera. *

10. Bara läsa fysiska böcker eller e-böcker?
Fysiska böcker. Såklart! Jag läser i princip aldrig e-böcker. Det är jobbigt med den lilla texten och när man ska förstora och förminska och... usch. Ibland händer det att jag läser e-böcker, och det är ju ganska praktiskt, men inte samma grej som "riktiga" böcker. Böcker ska vara i bokform, så är det.

Jag tänker inte tagga någon. Dels för att jag inte blivit taggad av någon, men också för att jag inte vet vem jag ska tagga. Du får självklart göra taggen du med! Kommentera gärna då så jag kan läsa!

* Jag brukar faktiskt försöka variera när jag "planerar" min läsning. Har jag två dystopier, en deckare och tre kärlek/contemporary i hyllan mixar jag om dem, så det blir lite blandat. Två dystopier i rad blir för mörkt, så då behövs något annat emellan. Någon annan som är likadan?


Trevlig helg så hörs vi på söndag!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Hej, vad kul att du vill kommentera mitt inlägg! Notera dock att frågor om litterära analyser eller andra skolarbeten enbart besvaras via Swish. Mejla lexie.tusensidor@gmail.com för Swishnummer :)