söndag 29 maj 2016

"I ljusets makt"

Av Leigh Bardugo

Förlag: Gilla Böcker
Utgivningsår: 2015 (Engelska) 2012 (Svenska)
Antal sidor (Med eventuellt efterord/tack): 298 st
Åldersgrupp (Enligt mig): 12+
Serie: Grisha-trilogin, Del 1
Originalspråk: Engelska
Originaltitel: Shadow and Bone
Andra delar i serien: Stormens öga, Ur askan
Annat:

Obs! Recensionen innehåller spoilers från tidigare delar 

Handling: Alina Starkov är ingen särskild, bara en av alla fattiga, föräldralösa ungdomar i landet Ravka - ett rike som en gång var mäktigt och välmående men som nu drabbats av fattigdom och krig. På en resa attackeras Alina och hennes bästa vän Mal, och när han hotas till livet väcks en uråldrig kraft hos Alina, stark nog att rädda Mal, och kanske även det krigshärjade Ravka.

Alina förs genast till landets magiska elit, Grishan, och en helt ny värld öppnar sig för henne. En värld av magi och gnistrande överflöd, men där Alina inte vet om hon kan lita på någon - inte ens Grishans mäktige ledare, Skuggmästaren, som kanske är den enda som kan hjälpa Alina att ta makten över sin kraft och fullborda sitt öde.
-Handling från bokus.se

Omdöme: Den enda anledningen till att jag inte läst den här boken tidigare är för att det är en fantasy-bok, och jag och fantasy går inte riktigt ihop. Fegt av mig, för nu skäms jag över att jag inte läst I ljusets makt tidigare. Det här är så bra! Trots att de åker häst och vagn och har magiska krafter och korrupta kungadömen känns boken så nutida och går att relatera till så mycket. Det är unikt och skickligt. Det skulle lika gärna kunna vara en roman, så bra som kombon fantasy och contemporary blir.


Ofta blir fantasy-böcker sega och har dåligt flyt. Det blir svårt att hänga med för allt är så annorlunda. Men trots en alternativ värld med konstiga kursiva ord är det lätt att hänga med och det är ett förvånansvärt bra flyt. Att inte veta allt skapar här bara spänning. Leigh Bardugo har byggt upp en helt ny värld, men ändå är det inte svårt att hänga med. Dessutom är det träffande citat, tankar och formuleringar, och Alina som berättarröst ger boken framåtanda. Hon får mig att skratta och ger mig också stora funderingar. Djupt språk!

Trots deras magiska krafter känns alla karaktärer så mänskliga och trovärdiga. Jag känner igen mig i flera av dem, och dte är mycket jag kan relatera till. Då det är en fantasy ska det ju vara lite annorlunda karaktärer, och det är det, men det är lagom mycket igenkänningsfaktor också. Egentligen var det ingen karaktär jag föll för totalt. Skuggmästaren beundrade jag mycket i början, men sedan gick det lite överstyr... Fast jag fortsatte gilla honom, men sedan var det mest: "Jaha, och när kommer plot twisten"? Relationen mellan Alina och Mal är fin och minnesvärd, om än något klyschig.

I ljusets makt är unik i sitt slag. Som De utvalda, fast bättre. Trots att de åker häst och vagn kan jag relatera till så mycket och boken känns nutida. Det är en spännande handling med många budskap, och man går hela tiden och väntar på "plot twisten"... Som för övrigt är skickligt gjord - bra uppbyggnad till den! Det är en helt ny värld Leigh Bardugo har byggt upp, men ändå är det lätt att hänga med från början. Skickligt! Alla karaktärer känns verkliga, men är lagom mystiska. Relationerna är fina, men ganska förutsägbara. Jag väntar dock med spänning på fortsättningen...

Betyg:Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Hej, vad kul att du vill kommentera mitt inlägg! Notera dock att frågor om litterära analyser eller andra skolarbeten enbart besvaras via Swish. Mejla lexie.tusensidor@gmail.com för Swishnummer :)