söndag 15 maj 2016

"Ljug för mig"

Av Becca Fitzpatrick

Förlag: B. Wahlströms
Utgivningsår: 2015 (Engelska) 2016 (Svenska)
Antal sidor (Med eventuellt efterord/tack): 363 st
Åldersgrupp (Enligt mig): 13+
Serie: -
Originalspråk: Engelska
Originaltitel: Dangerous lies
Annat:

Handling: Platsen där hon bor är inte hennes riktiga hem. Hon lever inte sitt riktiga liv. Stella är inte hennes riktiga namn.

Stella blev vittne till ett mord, och har tvingats iväg från sitt hem och sin älskade pojkvän Reed. De är förbjudna att ha någon som helst kontakt.

Nu befinner sig Stella i Nebraska, i ett vittnesskyddsprogram. Stella kan inte dölja sin ilska över att hon ska behöva genomlida en hel sommar bland bönder och cowboys på vischan. Hon är iskall mot allt och alla, inte bara den pensionerade polisdamen hon flyttat in hos. Men så en morgon vaknar hon av att grannkillen Chet klipper gräs utanför hennes fönster. Chet är otroligt snygg och charmig mot sin vilja blir Stella förälskad i honom.

Men ingen på den lilla orten kan någonsin få veta vem Stella egentligen är. Hennes liv är redan i fara, och risken för att bli upptäckt ökar för varje liten detalj hon berättar om sig själv. Tiden går, och hon börjar känna sig tryggare. Men det kan bli hennes sista misstag. Faran finns mycket närmare än hon tror.
-Handling från Bokus.se

Omdöme: Efter en början jag inte gillade särskilt mycket tar sig berättelsen och blir slutligen riktigt bra. Början växte även i mina ögon i slutet (?), när jag kunde se på utvecklingen som skett under bokens gång. Det är en ganska intressant, men något händelselös handling. Det är ju dock mest fokus på tankar och känslor, och inte så mycket på action eller liknande, så det är förståeligt. Jag tycker dock att handlingen var väldigt förutsägbar. Redan från början förstod man ju hur kärleken skulle utvecklas... Fast det gjorde inte så mycket.

Språket är originellt och inte särskilt utstickande. Stella som berättarröst ger mycket underhållning, samtidigt som hon lyser upp den något trista tillvaron med sin attityd. Språket har ett bra flyt, som dock kom igång lite sent. I början var det lite knackligt, men sedan kom sig hela boken. Det är inte ett så djupt språk egentligen, men med alla tankar och funderingar Stella hade kring sin mamma och att lämna Thunder Basin efter sommaren blev det lite känslosamt. Och kärleken har vi ju också!

Det är några få karaktärer som jag faktiskt tycker om. Resten var ganska roliga och speciella, men vi "klickade" inte riktigt, om man uttrycker det så. Jag gillade Carmina och Chet redan från början. Carmina för att hon stod ut med Stellas tjurighet och faktiskt fanns där för henne. Och så hade hon en sådana skön attityd. Hon betedde sig aldrig speciellt med Stella, och det behövde hon nog. Stella gillade jag dock inte i början. Jag förstår att det var meningen att hon skulle utvecklas mycket under boken, men i början var hon lite överdrivet tjurig. Hennes attityd gillade jag dock mycket redan från början! Chet då. Något av en drömkille. Kanske lite för perfekt - finns det ens sådana killar?

Jag hade trott att det skulle vara mer av en deckare, men för den skull är jag inte besviken. Det här är något så mycket mer än en deckare. Samtidigt hade jag hoppats på lite mer av en plot twist i slutet, för det tyckte jag baksidan utlovade. Men, men... Och i slutet blev det lite mycket på en gång. Från att inte hända någonting, till att allt hände. Det var dock spännande när alla delar drogs ihop. Måste bara säga att jag tycker mer om den engelska titeln. Den speglar bokens handling bättre. "Farliga lögner" - det hade väl inte låtit så illa?

Ljug för mig stämplas som deckare, men jag ser en berättelse om att förlora allt och hitta nya saker att leva för. Det är förflutet, framtid, kärlek och vänskap, blandat med känslan av att inte vara trygg. Handlingen är intressant, trots det tröga händelseförloppet. I slutet snabbades allt dock på, och det gick nästan lite för fort... Språket är enkelt och platt, men förstärks med en stark och tuff kvinnlig berättarröst. Stella växer mycket som person och genom henne får man själv nya erfarenheter. Carmina och Chet är andra favoritkaraktärer, med unika, och lite för perfekta, drag...

Betyg:


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Hej, vad kul att du vill kommentera mitt inlägg! Notera dock att frågor om litterära analyser eller andra skolarbeten enbart besvaras via Swish. Mejla lexie.tusensidor@gmail.com för Swishnummer :)