måndag 23 maj 2016

Prao på Bokcompaniet - Dag 1

Hej! I mitt förrförra inlägg skrev jag om att jag ska prao:a den här och nästa vecka. Nu tänkte jag faktiskt berätta lite om prao-tiden, i små korta inlägg varje dag. Så nu blir det mest sådant och inte så mycket bokrelaterat (haha, va? Jag prao:ar ju i en bokaffär. Det blir dock inga recensioner och sådant under den här tiden). 

Den här veckan prao:ar jag i en bokaffär som heter Bokcompaniet. Den är en egen kedja, vilket gör den unik och extra rolig. Nu tänkte jag berätta lite om första dagen. 


När jag kom dit på morgonen fick jag träffa personalen som arbetade idag. Sara, som är min handledare, skulle inte komma förrän kl. 12, så undertiden fick jag göra lite annat än vad hon hade tänkt. Jag fick börja med att lära mig att prismärka. Riktigt cool apparat hade dem till det! Jag fick lära mig om deras datasystem, där man scannade streckkoder för att få fram priset, som man sedan märkte varan med. Kanske låter det urtrist, men det var faktiskt helt okej. Ganska fridfullt. Scanna, snurra på apparaten, klicka, sätta fast prislapp. Om och om igen... Tillslut hade jag fått in det!

När jag hade prismärkt t ex pennor, ritblock, kalendrar och skrivhäften var det dags att ställa upp sakerna i hyllor. Jag fick även uppgiften att organisera och sortera alla nya skolkalendrar. Efter färg, typ och storlek skulle de sorteras. Också helt okej. Jag är en sådan där som gillar att sortera och organisera, så det var kul!

Sedan kom min handledare och då kom vi in mer på böcker. Vi skulle ställa ut nyuppackade böcker i rätt hyllor. (Kan säga att jag kan alfabetet mycket bättre redan nu! Men varje gång jag ska se vilken bokstav som kommer före/efter börjar jag i tankarna sjunga alfabets-sången..!) Det var även intressant hur upplägget var. Nyheter skulle ligga på ett bord, men samtidigt skulle minst ett exemplar finnas i hyllan. Det var noga att man kollade om det var roman/deckare/annat innan man placerade ut också, så det skulle vara lätt att hitta sedan.

Därefter var det lunch och sedan fick jag stå i kassan lite. Jag fick lära mig kassasystemet, och det gick faktiskt förvånansvärt snabbt och enkelt. Sedan gick vi för att hämta nya böcker på lagret, som skulle packas upp och komma ut i hyllorna. Jag förstår inte hur mycket nytt som kommer varje dag! Då fick jag lära mig systemet för det, som var riktigt komplicerat. Scanna, skriva in rabatt, räkna ut skillnader, scanna igen, söka efter pris, lägga in pris, prismärka... Det satte sig dock också, så tillslut gjorde jag det nästan automatiskt.

Lite andra småsaker hanns också med. Jag fick vara med och ta emot en liten leverans, då det hade blivit något fel. Vi gick igen värsta labyrinten och ut i ett stort lastrum. Det var därifrån alla varor kom. En extra rolig sak var att jag kommer få vara med på Bokcompaniets instagram och tipsa om böcker. Det blir förmodligen dock sådana jag redan recenserat, men kolla in här ändå, vettja!

För att sammanfatta blev det en väldigt lärorik dag. Jag hann med väldigt mycket och det har varit riktigt roligt. Jag ser verkligen fram emot resten av veckan!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Hej, vad kul att du vill kommentera mitt inlägg! Notera dock att frågor om litterära analyser eller andra skolarbeten enbart besvaras via Swish. Mejla lexie.tusensidor@gmail.com för Swishnummer :)