söndag 22 maj 2016

"Rekviem"

Av Lauren Oliver

Förlag: Bonnier Carlsen
Utgivningsår: 2013 (Engelska & Svenska)
Antal sidor (Med eventuellt efterord/tack): 400 st
Åldersgrupp (Enligt mig): 12+
Serie: Delirium-trilogin, Del 3
Originalspråk: Engelska
Originaltitel: Requiem
Andra delar i serien: Delirium, Pandemonium, Delirium Stories
Annat:

Obs! Recensionen innehåller spoilers från tidigare delar 

Handling: Kärlek är en sjukdom. Kärlek är ett brott. Regeringen kontrollerar allt. Skulle du ge upp eller kämpa emot?

I ett framtida Amerika genomgår alla över arton år en behandling i syftet att ta bort känslor som är en fara för samhällsordningen. Kärlek är det värsta som kan hända. De som motsätter sig behandlingen blir inspärrade på mentalinstitutioner eller bestraffas med döden. De som lyckas fly tvingas leva som utstötta i Vildmarken. När Lena blev förälskad i Alex tvingades hon lämna sitt gamla liv bakom sig. I Vildmarken stötte hon på motståndsrörelsen och anslöt sig till deras kamp mot den förtryckande regimen...

Efter den urartade konfrontationen i New York har Lena och hennes vänner ur motståndsrörelsen åter flytt till Vildmarken. Men uppror har blossat upp över hela landet och det går inte längre att gömma sig. Regeringsstyrkor försöker förgöra motståndsrörelsen en gång för alla och Lena befinner sig helt plötsligt i händelsernas centrum.

Samtidigt lever Lenas barndomsvän Hana ett skyddat liv bakom murarna i Portland. Hana har genomgått behandlingen mot Deliria och ska gifta sig med borgmästarens son. Lena och Hana var en gång bästa vänner, men lever nu i helt olika världar. Tills en dag då deras vägar korsas.
-Handling från bokus.se

Omdöme: Efter att ha avslutat den här trilogin har jag faktiskt inte så mycket att säga, vilket ju är ganska tråkigt. Jag tycker faktiskt inte riktigt att det blev ett avslut. Det var lite för öppet. Man hade velat ha något mer konkret. Så att man fick veta hur det skulle gå. Nu skulle det lika gärna kunna bli en bok till. För övrigt hände det inte heller så mycket i boken. Det var ingen action, utan mer sorg, relationer och död. Lite spänning blev det dock i Hanas kapitel, men i stort en ganska beige avslutning på en trilogi.


Språket är egentligen helt okej, men jag saknar något. Det är ganska platt och tråkigt egentligen. Det fungerar ändå och det är bra flyt, men inte något briljant. Tyvärr. I de andra böcker har jag älskat språket, men då har det varit mer action och spänning och mycket på gång. Nu var det inte så mycket alls... Språket är inte så fylligt, utan jag saknar beskrivningar, känslor och dialoger som annars kan vara så underbara. Jag måste dock säga att jag gillar att varannat kapitel är ur Lenas och varannat är ur Hanas perspektiv. Det höjer storyn lite, och det blir inte lika trist att läsa när det varierar.

Karaktärerna kom jag tyvärr aldrig på det goda med. I första boken tyckte jag om de flesta, men numera ser jag Lena som riktigt irriterande. Hon är så mesig och tvetydig. Man förstår aldrig vad hon vill. Hon kan inte både äta och behålla kakan. Ungefär så är det. Alex gillar jag numera inte heller. Därför störde slutet mig lite. Han är ett riktigt as och honom förstår jag inte alls. Julian däremot - helt klart favoriten. Så gullig och snäll. Honom vet man var man har. Önskar att Lena väljer honom...

Rekviem lyckas precis med att inte göra mig besviken, men bättre är den inte. Språket har tappat gnistan, vilket beror främst på den händelselösa handlingen. Spänningen är helt borta och man blir aldrig sådär härligt deltagande som läsare. Jag gillar perspektivbytena, som livade upp det hela något. Varken Lena eller Alex tillför något positivt, utan de är mest konstiga och gör omotiverade val och beter sig barnsligt. Julian är dock riktigt underbar och drömmig. Lite mer av honom kunde vi väl fått? Och slutet - det var inte bra. Alldeles för öppet. Jag har helt ärligt inte så mycket mer att säga. Jag är ganska nollställd efter finalen på den här trilogin.

Betyg:
  

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Hej, vad kul att du vill kommentera mitt inlägg! Notera dock att frågor om litterära analyser eller andra skolarbeten enbart besvaras via Swish. Mejla lexie.tusensidor@gmail.com för Swishnummer :)