torsdag 20 juni 2019

10 böcker som gett mig nya insikter och lärdomar - DEL 1

När jag skriver det här inlägget har jag just läst ut Ray Bradburys Fahrenheit 451. Den klassiska romanen från 1953 som beskriver en dystopisk framtid där brandmän inte förhindrar bränder, utan skapar dem. Närmare bestämt bränner de upp böcker och – om så krävs – hus och dess invånare. Allt för att utradera vårt litterära arv, då man anser att böckernas fiktiva världar inte för med sig någonting gott, just för att de inte är på riktigt. 

Fast det stämmer inte. Böcker har gett mig både underhållning, inspiration och kunskap. Därför vill jag dela med mig av tio skönlitterära böcker som gett mig nya insikter och lärdomar för livet. Det är sådana böcker som Bradburys brandmän inte förstod fanns. Böcker som gett mig ny fakta och nya sätt att se på världen. Sådana böcker som kan göra skillnad. Jag börjar med fem av dem idag, och återkommer snart med resten.

Varning för spoilers!

Jojo Moyes succéroman Livet efter dig fick mig inte bara att gråta floder, utan den gav mig också helt nya perspektiv på eutanasi (dödshjälp). Det är ett otroligt kontroversiellt ämne och tidigare har jag haft svårt att förstå varför det får finnas i vissa länder. Efter att ha fått sätta mig in i Will Traynors liv och se saken från hans håll insåg jag dock verkligen att det ibland kan kännas som enda utvägen, när man har förlorat allt man en gång var och hade. Efter att ha läst den här boken har jag fått nya insikter i frågan kring dödshjälp, och jag kan numera se den ur olika perspektiv och förstå dess komplexitet. 

Det vi ständigt hör om på nyheterna – förmodligen flera gånger varje månad – valde Angie Thomas att skriva en ungdomsbok om, vilket resulterade i The Hate U Give. Här beskriver hon trovärdigt livet som svart i USA, polisvåldet och rädslan för att hamna i situationen där någon skjuter först och frågar sedan. Man får se saken från de utsattas perspektiv, och det har gett mig mycket större förståelse för den här fruktansvärda situationen. Thomas beskriver allt på ett realistiskt sätt och kritiken är samtidigt underförstådd, vilket gör det här till en bok som kan göra stor skillnad, om fler tar del av budskapet och tar lärdom av Angie Thomas ord. Genom Innan ni tog oss berättar den talangfulla författaren Lisa Wingate om en verklig historia som påverkat otroligt många föräldrar och deras barn, men som trots det är okänd för de flesta. Under första halvan av 1900-talet ansågs Tennessee Children's Home Society vara ett bra barnhem, men under ledning av Georgia Tann stals barn från sina familjer dit, för att säljas till nya föräldrar. Wingate skriver fiktivt men med många historiska inslag om denna skandal, och därför är boken otroligt lärorik. Den berör ett ämne som borde vara mycket mer känt än det är idag, och jag är glad att jag nu vet vad som hände i Tennessee för inte ens hundra år sedan. 

De kommer ändå inte tro mig tacklar flera väldigt tunga ämnen på ett proffesionellt sätt, tack vare författaren Ulla M. Nissen. När jag läste boken fick jag mycket stor förståelse för hur en person kan må efter att ha utsatts för ett sexuellt övergrepp, samt vilka följder ett sådant trauma kan få, trots att jag själv tack och lov helt saknar erfarenhet där. M. Nissen skriver otroligt autentiskt, rättframt och äkta. Hon utelämnar inga förfulande detaljer, och det är det som gör att man verkligen får sätta sig in i situationen för den som blivit sexuellt utnyttjad och lider av en ätstörning. Den här boken ger verkligen unik möjlighet till ökad förståelse för dessa tuffa situationer.

Den kritikerrosade Störst av allt skriven av Malin Persson Giolito har gett mig mycket mer än en unik, skrämmande och oförglömlig läsupplevelse. Så mycket att jag faktiskt skrev ett tal om det i skolan. Det viktigaste som boken har lärt mig är om de enorma klasskillnaderna i Sverige. Skillnaden i medellivslängd mellan en högutbildad i Danderyd och en lågutbildad i Vårby är exempelvis 18 år. Och i Danderyds kommun använder unga överlägset mest narkotika i hela Stockholms län - mer än i något underklassområde. Persson Giolito berättar om det som ingen annan vågar berätta om. Utan den här boken hade jag aldrig fått kunskap om överklassens baksida och riskerna med våra stora klasskillnader. Det är en otroligt viktig bok om det svenska samhället idag, som gett mig mycket mer än en fantastisk läsupplevelse. Den här boken kan verkligen påverka och göra skillnad.

Det här är de fem första böcker jag vill tipsa om till den som vill läsa något som ger ny kunskap, nya lärdomar och nya insikter som förmodligen varar livet ut. Nästa vecka kommer fortsättningen. Ha nu en fin midsommar!

Del 2


2 kommentarer:

  1. Fina tips! The Hate U Give har jag tänkt läsa i sommar. Om du vill se en dramafilm om eutanasi rekommenderar jag You dont know Jack, som är baserad på sanna händelser :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kul att du uppskattar inlägget! Tack till dig också för filmtipset, som verkligen låter intressant! :)

      Radera

Hej, vad kul att du vill kommentera mitt inlägg! Notera dock att frågor om litterära analyser eller andra skolarbeten enbart besvaras via Swish. Mejla lexie.tusensidor@gmail.com för Swishnummer :)