tisdag 25 juni 2019

Det måste gå

Recensionen kan innehålla spoilers från tidigare delar 

Det måste gå är uppföljaren till Ulla M. Nissens De kommer ändå inte tro mig. Elsa har nu tillslut anmält våldtäkten hon utsattes för, men det blir inte bättre. Särskilt inte när hon tvingas till en kurator som inte förstår någonting. Hon förstår inte att det inte hjälper att prata om det, och dessutom menar hon att Elsa har en ätstörning så nu får hon inte längre träna. Samtidigt distanserar sig Elsa mer från Isak, som inte vet vad hon utsatts för. Hjälp kommer dock från oväntat håll från den nya killen Alexander, och snart är Elsa indragen i både kärleks- och vänskapsproblem, samtidigt som hon försöker lära sig att leva med ångesten, börja äta igen och bli den vanliga Elsa.

Hon reser sig och lägger tillbaka saxen. Stänger skrivbordslådan. Går ut på toan och snyter sig ljudligt. Möter sin rödgråtna spegelbild.
   ”Jag klarade det”, säger hon till sig själv. ”Det var nära, men jag kunde låta bli.”
   Hon drar ett djupt andetag och ser sig själv i ögonen. ”Jag ska fixa det här. Det kommer att gå. Det måste gå.”
s. 150-151 (e-bok)

* * *

För en gångs skull kan jag bedöma en uppföljare på ett rättvist sätt, då jag tog upp den direkt när jag avslutat boken innan. Så jag hann inte glömma karaktärer, känslor eller händelser. Jag tror dock att det är en sådan bok där man behöver ett färskt minne från början om man ska få ut något av den, för på 200 sidor blir annars startsträckan en för stor del av boken. Dessutom kastas man direkt in i handlingen och Ulla M. Nissen ger ingen chans till att friska upp minnet, så det är bara att vara med från början. 

När jag läste första boken funderade jag snabbt på att sluta läsa, och redan efter den var jag glad att jag inte gjorde det. Nu är jag ännu gladare, för den här boken är otroligt mycket bättre än ettan. Först och främst händer det mer saker, karaktärer utvecklas, relationer skapas och förändras, och det gör att boken lyckas med konststycket att engagera mig som läsare utan några större problem. 

När det gäller karaktärerna är boken också en fantastiskt positiv överrasknng. Jag gillar verkligen Elsa i den här boken, då hon har mognat otroligt snabbt och inser att hon är sjuk och låter andra hjälpa henne. I den här boken känns hennes känslor och upplevelser ännu mer äkta än i första boken och jag njuter verkligen av att läsa boken och se hur Elsa mår bättre. Och när man verkligen bryr sig om en boks karaktärer, då har författaren lyckats.

Relationerna är jag fortfarande inte imponerad av. Kärleken mellan Elsa och Isak känns falsk, då den är ytlig och orealistisk. Det blir bättre mot slutet, men jag är ännu inte övertygad om den magiska kärleken mellan två högstadieelever utan någonting gemensamt. Relationen mellan Elsa och Lilian älskar jag dock ännu mer nu, då den är verklig, fin och oväntad. Kärleken mellan (SPOILER!) Lilian och Alexander är dock som den mellan Elsa och Isak. Den är så oäkta, perfekt och inte alls oväntad. Nej, jag har svårt att köpa att det var kärlek vid första ögonkastet. Det känns för enkelt. 

Något jag verkligen älskar är relationen mellan Elsa och Alexander, för den är äkta. Dels för att det är ren vänskap mellan en tjej och en kille, och dels för att de delar svåra erfarenheter. Jag hade velat läsa mycket mer om deras vänskap, för den gillar jag mest med hela boken, då den är fylld av hopp. Något annat jag gillar är alla idéer som Elsas kurator delger henne under bokens gång, liksom alla hoppfulla citat. Budskapet i Det måste gå är liksom i första boken otroligt viktigt och allvarligt, men samtidigt hoppfullt och det gör boken oväntat bra. 

Det måste gå är en bra uppföljare, då den är bättre. Handlingen är bredare, mer mångsidig och mer hoppfull. Budskapen är viktiga, fina och lärorika. Även om relationerna känns oäkta, för simpla och lågt prioriterade, lyckas Ulla M. Nissen beskriva flera vänskapsband på ett realistiskt, vackert och oväntat sätt. Det är dem och alla budskap som bär upp boken och gör att jag kommer minnas den fylld med hopp, glädje och förvåning. 

Betyg: 
    ☆ 

Författare: Ulla M. Nissen
Förlag: Hoi Förlag
Utgivningsår: 2018
Antal sidor: 262 st (Inbunden: 200 st)
Åldersgrupp (Enligt mig): 13+
Serie: Elsa-serien, Del 2
Originalspråk: Svenska
Originaltitel: Det måste gå
Andra delar i serien: De kommer ändå inte tro mig
Annat: Läst som e-bok

Blev du intresserad? 
Du hittar boken på Adlibris, Bokus och CDON.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Hej, vad kul att du vill kommentera mitt inlägg! Notera dock att frågor om litterära analyser eller andra skolarbeten enbart besvaras via Swish. Mejla lexie.tusensidor@gmail.com för Swishnummer :)