lördag 22 juni 2019

Någon dag

Recensionen kan innehålla spoilers från tidigare delar 

Någon dag är tredje boken i David Levithans serie om En och Rhiannon och deras omöjliga kärlek. En väljer att ge sig av långt bort från Rhiannon, för att hon ska kunna bygga sig en verklig framtid, i vilken En själv inte kan ingå. Samtidigt växer vänskapen mellan Rhiannon och Nathan, då de delar insikter som få i världen har. När det visar sig att det finns fler som En i världen, däribland X, blir situationen dock snart hotfull, då alla inte hanterar kroppsbyten så respektfullt som En. En lär sig mer om både sig själv och sitt liv, men måste också fatta ett beslut En aldrig kunnat föreställa sig att stå inför. Kan verkligen kärlek vara så stark att den överlever det här omöjliga scenariot?

En har försvunnit, men inte hennes kärlek.
   ”En måste finnas därute någonstans”, säger jag.
   ”Jag är trött på att vänta”, svarar hon.
   ”Då får vi leta”, säger jag till henne.
   Det måste finnas ett sätt.
s. 15

* * *

Jag trodde faktiskt inte att det var möjligt att ge ännu fler aspekter på det oerhört intressanta och unika ämne som David Levithan har introducerat i världen med hjälp av En. Fast faktum är att det visst finns ännu mer inom ämnet att berätta om, och jag tycker att den här boken är den mest intressanta hittills. 

Det jag gillar mest är att det verkligen händer saker här. Det är spänning, oväntade vändningar, nya, mystiska perspektiv och inte minst all den action som X skapar. Det gör boken riktigt intressant att läsa på ett nytt sätt, men samtidigt finns också alla djupa funderingar och reflektioner kring kön, identitet och liknande kvar. Det blir verkligen en grym blandning, som än en gång medför att Levithan skapat något helt unikt. 

Jag uppskattar verkligen alla nya dimensioner kring kroppsbytena som kommer fram nu med X. Det som i tidigare böcker känts märkligt men harmlöst blir plötsligt skrämmande, och det väcks stora frågor kring etik och moral, samt rätt och fel. Det är så otroligt stora dilemman i boken att den är omöjlig att lägga ifrån sig! Det är verkligen en blandvändare ju närmare slutet man kommer, och det är härligt med sådana böcker. 

Något annat jag tycker mycket om är just att man får läsa från olika perspektiv, då man får se handlingen från olika håll. Det är en så härlig känsla när man förstår att En verkligen inte är ensam, och jag älskar dessutom verkligen slutet. Det är så otroligt fint och passande, då allt nu känns ganska fulländat. Det är också kul att få lära känna Nathan mer, och jag gillar också vänskapen mellan honom och Rhiannon. Samtidigt blir jag aldrig så fast i relationerna som jag skulle vilja bli för att det här ska vara en sådan bok som jag bär med mig i framtiden. I allmänjet finns det något i den som gör att boken trots allt inte når hela vägen in till mig, och det är otroligt synd. 

Någon dag lyckas hitta ännu fler intressanta och unika perspektiv på frågorna om kön, identitet, etik, moral och vår existens. Det är stundtals djupt, stundtals lättsamt, actionfyllt och skrämmande. Resultatet av denna unika blandning är en intressant bok som får mig att tänka efter på mycket. Samtidigt når den inte riktigt hela vägen, och vad det beror på är en gåta lika stor som varför En, X och de andra vaknar upp i en ny kropp varje dag. Det är dock en underbar serie för den som önskar få några djupa, oväntade och fascinerande tankeställare, och jag är glad att jag tagit del av dem. 

Betyg: 
    ☆ 

Författare: David Levithan
Förlag: Gilla Böcker
Utgivningsår: 2019 (original: 2018) 
Antal sidor: 444 st 
Åldersgrupp (Enligt mig): 14+
Serie: Everyday, Del 3
Originalspråk: Engelska
Originaltitel: Someday
Andra delar i serien: Jag, En,  En annan
Annat: 

Blev du intresserad? 
Du hittar boken på Adlibris, Bokus och CDON.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Hej, vad kul att du vill kommentera mitt inlägg! Notera dock att frågor om litterära analyser eller andra skolarbeten enbart besvaras via Swish. Mejla lexie.tusensidor@gmail.com för Swishnummer :)