fredag 7 juni 2019

Ditt hjärta är mitt

Ditt hjärta är mitt är en roman med hjärtat i centrum. I dubbel bemärkelse. Författaren Shivaun Plozza kommer från Australien. I boken möter vi Marlowe som håller på att återhämta sig efter en hjärttransplantation. Hon skriver brev efter brev till donatorns familj, i hopp om att få veta vems hjärta som slår i hennes bröst, men när de inte vill berätta vilka de är får Marlowe svårt att gå vidare. För vem är hon när hon inte ens vet vems hjärta hon bär?

Marlowe börjar skolan igen, och kallas för freak, samtidigt som hon får stöd från ett oväntat håll. Hemma bidrar hon snällt till sin militanta vegan till mamma när hon vill demonstrera på gatorna. Tankarna på donatorn tar dock upp mer och mer tid hos Marlowe, och snart kommer dem få hennes liv att förändras drastiskt. Och i kombination med kriget mot slaktarsonen i grannhuset måste Marlowe nu lita fullt ut på sitt nya hjärta, trots att hon inte ens vet vem hon har att tacka att hon fått sitt liv tillbaka. 

Om mitt hjärta inte är mitt eget – och jag inte vet vems det är – hur ska jag då någonsin kunna veta vem jag är?
   Så jag kan inte skaka av mig känslan.
   Och vad ser folk när de tittar på mig?
   Det kan inte vara mig. Det finns inget ”mig” längre. De ser en flicka med lånat hjärta.
s. 8

* * *

Jag vet inte var jag ska börja.

När jag slog upp Ditt hjärta är mitt var det verkligen inte det här jag väntade mig. Jag väntade mig inte en totalt fulländad, värmande och fantastisk ungdomsroman som jag gärna läser om, flera gånger. För det är en magisk bok och den liknar ingenting jag tidigare läst. Wow, det här kan vara det bästa jag läst hittills i år!

Det finns mycket som gör boken unik, men en sak är all humor. Shivaun Plozza skriver otroligt roligt och lättsamt och när jag läser har ständigt ett leende på läpparna. Jag kommer på mig själv gång på gång när jag håller på att börja skratta, för boken är verkligen bara allmänt roligt skriven, vilket gör läsningen så härlig och enkel. Marlowe är en väldigt rolig karaktär att läsa om, då hon är så intelligent och har mycket intressanta och roliga saker att komma med. Och det går ju inte att inte älska en bok om en militant veganmamma, ett krig mot slaktarn och hans son i grannhuset, samt en lillebror som klär ut sig till något roligt varje dag. Altt blir så himla komiskt, unikt och oväntat och jag fastnar direkt.

Ja, och givetvis spelar ju också alla fantastiska relationer och kärleken också viktiga roller. Det är också alla karaktärer och deras känslor som jag gillar mest med boken, för allt är så otroligt välgjort och unikt, utan att något känns oäkta. Vänskapsrelationerna känns ovanligt trovärdiga och är lagom djupa och lagom okomplicerade, så allt blir spännande men inte för dramatiskt att läsa om. Och kärleken också. Kärleken är magisk, pirrig och perfekt. Jag kan inte säga att någonting är oväntat, men det gör ingenting när allt ändå får växa fram i sin långsamma och realistiska takt och man som läsare nästan blir frustrerad över att det aldrig händer något. Ärligt talat får den här boken mig att vilja bli förälskad, för Plozza beskriver känslorna så fint att man blir så engagerad att man knappt vill släppa boken. 

Dessutom är boken perfekt att sträckläsa, och sådana böcker fullkomligt älskar jag. Sidorna bara flyger förbi, då det alltid händer något nytt, då man blir så engagerad i Marlowes liv och då man vill veta vad som ska hända i slutet. Det går inte att sluta läsa. Jag sträckläste boken en lördag när jag egentligen borde börja på ett långt talmanus till tisdagen, men jag kunde inte släppa boken. Talet gick bra trots allt, och jag är så glad att jag faktiskt la min tid på den här underbara boken.

Ditt hjärta är mitt vill jag läsa igen. Många gånger. Så underbar är den. Jag älskar det enkla språket, den varma humorn, relationerna, karaktärerna och inte minst kärleken. Det är en bok med varenda nödvändig ingrediens för att bli en unik och perfekt ungdomsroman - inte minst är den optimal att sträckläsa. Läs den i solstolen, i soffan eller på jobbet. Men framför allt: läs den!

Betyg: 
    

Författare: Shivaun Plozza
Förlag: Gilla Böcker
Utgivningsår: 2019 (original: 2018) 
Antal sidor: 380 st 
Åldersgrupp (Enligt mig): 14+
Serie: -
Originalspråk: Engelska
Originaltitel: Tin Heart
Annat: 

Blev du intresserad? 
Du hittar boken på Adlibris, Bokus och CDON.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Hej, vad kul att du vill kommentera mitt inlägg! Notera dock att frågor om litterära analyser eller andra skolarbeten enbart besvaras via Swish. Mejla lexie.tusensidor@gmail.com för Swishnummer :)