tisdag 18 juni 2019

Den sista stjärnan

Recensionen kan innehålla spoilers från tidigare delar 

Den sista stjärnan är den tredje och sista boken i Den femte vågen, skriven av Rick Yancey. Slutet är nu nära. Om bara fyra dagar kommer De Andra att spränga alla städer i luften, och det är sista chansen för Cassie, Ben, Ringer och Evan att rädda världen. Men vem kan man lita på i den värld där till och med de närmsta kan tillhöra fienden? Och är det värt att kämpa för en värld där man skjuter först och frågar sedan, då man aldrig vet vem man kan lita på? Finns det ens någon mänsklighet kvar i en sådan värld?

De Andra kom fram till att enda sättet att rädda världen på var genom att utplåna civilisationen. Inte utifrån, utan inifrån. Det enda sättet att utplåna den mänskliga civilisationen på var genom att förändra den mänskliga naturen.
s. 24


* * *

Saken är den att jag älskade första boken. Därefter blev andra boken en ohygglig besvikelse. Den här avslutande boken placerar sig någonstans mittemellan. Det är en spännande bok med en hygglig handling, men den når inte alls lika långt som första boken, och det är synd med tanke på att det här är det jag kommer minnas bäst av serien.

Jag har redan från börjat älskat själva idén till serien och inte minst den här boken. Den är dystopisk, fast på ett annorlunda sätt, vilket är otroligt välkommet. Den sista stjärnan lyckas dessutom med konststycket att blanda det här djupet och vagheten som en utomjordisk invasion innebär, med spänning, driv och vändningar. Det gör boken otroligt spännande och lättläst redan från början. Problemet är bara att jag saknar en huvudhandling och något att fästa blicken extra mycket emot. Först i slutet når man närmare själva slutmålet, vilket gör att boken inte har en optimal röd tråd. Det händer mycket, men inte så mycket som verkligen fångar en, och jag har därför svårt att hitta något att verkligen vänta på.

Nästa problem är karaktärerna. Nu var det längesedan jag läste de andra böckerna i serien och kanske ligger en del av problemet i det, men jag saknar verkligen att komma nära karaktärerna. Samtidigt ska ju något sådant inte bära sig på förgående böcker, och här känner jag verkligen distans från alla karaktärer. Man får inte ta del av så mycket känslor och djup, utan allt blir ganska platt, särskilt när det gäller Cassie som väl ändå måste klassas som främsta huvudperson. Ett skäl är nog att man läser från så många olika perspektiv, vilket gör det svårt att komma nära en person, men jag saknar verkligen det. Jag är dock glad över att få lära känna Ben lite mer, liksom att få se Sams utveckling då han är en så otroligt häftig liten karaktär som verkligen bär upp boken. 

Jag måste också säga något om slutet, för det är inte alls vad jag hoppats på. Det känns som att Rick Yancey gör det lite för lätt för sig med detta hastiga och knappa slut. Man får inte något riktigt avslut och ärligt talat är det ju helt fel person som blir offret. Det känns inte heller som att man får något riktigt kvitto på att det nu är tryggt i världen igen, och därför är jag verkligen inte nöjd när jag slår igen boken och berättelsen om Cassie, Ben och Ringer för sista gången. Trist känsla att lämna en serie med. 

Den sista stjärnan är bättre än boken innan, men inte så bra som en avslutning måste vara för att jag ska minnas Den femte vågen med positiva känslor. Jag saknar en huvudhandling och något som verkligen bär boken framåt, även om flytet är oväntat bra. Jag saknar också att få komma nära alla huvudkaraktärer och bli engagerad i deras berättelser, även om jag gillar att få lära känna Ben och Sam mer. Men framför allt saknar jag ett slut som känns rätt och som får mig att minnas Den femte vågen med värme.

Betyg: 
    

Författare: Rick Yancey
Förlag: Rabén & Sjögren
Utgivningsår: 2017 (original: 2016) 
Antal sidor: 371 st 
Åldersgrupp (Enligt mig): 13+
Serie: Den femte vågen, Del 3
Originalspråk: Engelska
Originaltitel: The Last Star
Andra delar i serien: Den femte vågen, Det oändliga havet
Annat: 

Blev du intresserad? 
Du hittar boken på Adlibris, Bokus och CDON.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Hej, vad kul att du vill kommentera mitt inlägg! Notera dock att frågor om litterära analyser eller andra skolarbeten enbart besvaras via Swish. Mejla lexie.tusensidor@gmail.com för Swishnummer :)