fredag 28 juni 2019

10 böcker som gett mig nya insikter och lärdomar - DEL 2

Förra veckan blev jag inspirerad av situationen i Fahrenheit 451 och började tänka på att böcker är så mycket mer än bara fiktion och underhållning. Jag skrev om fem böcker som är utmärkta exempel på det, och som gett mig nya insikter och lärdomar. Här finns det inlägget att läsa, och nu kommer de resterande fem böckerna jag rekommenderar till den som vill läsa något som får en att ändra åsikt, förändra sin livssyn eller lära sig något helt nytt. 

Varning för spoilers!

Förra sommaren läste jag Jag ska rädda er alla, som är skriven av den franska författaren Émilie Frèche. Det gick inte många dagar mellan nyhetsrapporteringarna om de fruktansvärda händelserna i Syrien med Daesh (IS), och när jag läste den här boken fick jag helt ny kunskap om radikalisering. Boken djupdyker i terrorsekters metoder för att få med sig vilsna själar i sina galna planer, och Frèche har gjort ett enormt arbete för att få allt autentiskt. Den här boken ger verkligen utmärkande chanser till att förstå hur den värsta sortens manipulation i form av radikalisering kan gå till. Det är ett fruktansvärt ämne, men en otroligt lärorik bok. 

Även om Dennis Westerbergs budskap i Jag dog och fick liv igen inte var viktigt för mig av livsavgörande anledningar, fick boken mig ändå att börja tänka efter. Det är i mångt och mycket en "hjälpbok" inom allt som har med psyket att göra. Jag läste den under slutet av skolterminen, mellan alla slutprov och prestationskrav och boken gav mig oväntade insikter och lärdomar om tankesätt, och där och då var det perfekt. "Tankar är bara tankar" och andra viktiga budskap från boken blev mitt mantra, och även nu tänker jag mycket på alla användbara, livsförändrande idéer som boken tar upp. 

Innan jag tog upp En ocean av kärlek skriven av Tahereh Mafi var jag skeptisk, då jag trodde att boken skulle vara för politisk och religiös i sina budskap. Fast av samma skäl som jag var skeptisk kommer jag alltid minnas den här boken, som gett mig helt nya insikter. Mafi skriver om Shirin som är muslim i USA år 2002, efter dåden i tvillingtornen. Det är en äkta skildring av islamofobi, som visade mig hur det är att uppleva det. Dessutom ger boken unika perspektiv på islam, då Shirin inte är den stereotypa muslimen vi gärna ser framför oss. Shirins intressanta tankar kring valet att bära slöja tar jag också med mig. Boken kommer på mig med alla de fördomar jag inte ens visste att jag hade, och jag är tacksam för alla nya perspektiv på islam den har gett mig. 

När vi talar om andra världskriget är det ofta ”tyskarna” vi talar om, när vi borde säga ”nazisterna” eller ”de som följde Hitler”, och den insikten fick jag först av Markus Zusak, i succén Boktjuven. Zusak har skrivit en fiktiv berättelse om ett tyskt par under kriget, som tar hand om en föräldralös flicka och därefter gömmer en jude i källaren, trots den livsfara som det innebär. Boken ger en helt unik inblick i livet i Tyskland under andra världskriget och Förintelsen, och får alla läsare att minnas att alla tyskar inte var nazister, utan att det fanns de som riskerade sina liv för rättvisa. Det är en viktig bok som lärde mig att aldrig dra alla över en kam, och jag kommer alltid minnas den för det. 
Det märks direkt att författaren Mattias Edvardsson lagt ner mycket arbete på sin bok En helt vanlig familj, för storyn är både intressant, spännande och lärorik. Romanen djupdyker i och ger nya insikter om det svenska rättsväsendet. Innan jag läste den här boken hade jag ingen aning om vilka skäl som kan ligga bakom att man avstår från att anmäla en våldtäkt,. Edvardsson väver skickligt in kritik mot vårt rättsväsende, på ett lärorikt sätt. Han visar bristerna och kryphålen, och lär mig om sådant jag inte hade en aning om, men som är ständigt aktuellt i rättsliga sammanhang. Det är en viktig bok som gett mig nya insikter för alltid. Så det var totalt tio böcker som lärt mig någonting jag alltid kommer bära med mig. Har jag glömt några viktiga böcker? Kommentera nedan! Ha en fortsatt fin sommardag!


2 kommentarer:

Hej, vad kul att du vill kommentera mitt inlägg! Notera dock att frågor om litterära analyser eller andra skolarbeten enbart besvaras via Swish. Mejla lexie.tusensidor@gmail.com för Swishnummer :)