söndag 2 december 2018

Lucka 2: En bok som ger något till alla

Idag är det 2:a december 2018, och det betyder att det är dags för mitt bidrag till årets julkalenderbloggstafett under temat Bäst 2018, som Sofie på Sofies bokblogg anordnar. Den första luckan öppnades igår på Sofies egen blogg (här!), och hon skrev om fyra serier för 5-8-åringar. Nu är det dags att öppna lucka nummer 2!


* * *


Mitt läsår 2018 har varit speciellt. Det dröjde ända till det sista kvartalet innan jag läste några sådana där riktigt bra böcker, men då duggade de faktiskt ovanligt tätt. Så tätt att det var svårt att bestämma sig för vilken av de många fantastiska böckerna som faktiskt var Bäst 2018. Nu har jag bestämt mig, och jag bestämde mig för en bok som givit mig mycket mer än bara underhållning och en tankeställare för stunden. Det här är en bok som har förändrat min syn på livet och dess bräcklighet för all framtid!


Den här boken heter Bränd: En resa genom eld och är skriven av Axel Schylström.

Bränd: En resa genom eld är Axel Schylströms självbiografiska bok om den tågolycka han var med om som nittonåring, vilken gav honom tredje gradens brännskador på 70% av huden. Det är en bok om hans resa från den där kvällen, till sjukhusets brännskadeavdelning där otaliga månader tillbringades, tillbaka till fotbollsplanen och ut i det verkliga livet. Det är en bok om hur man överlever en olycka som den här och hur man tar sig tillbaka för att leva.

Bränd berörde mig på många olika sätt, från första till sista sidan. Axel Schylströms berättelse om sin makalösa resa är en otrolig inspiration för alla, även de som tampas med problem i vardagslivet, för alla har något att dra lärdom av i de budskap Bränd förmedlar. Det är en bok om att vilja dö, hitta styrkan och modet för att kunna leva vidare och hur man kan och bör hantera utseendekomplex, och det finns så mycket nyttigt att inhämta och inspireras av på de drygt 200 sidorna att jag rekommenderar alla att läsa boken. 

”Man förlorar inte förrän man ger upp, och ger man aldrig upp förlorar man aldrig.”
s. 91(e-boken)

Att läsa den här boken var för mig som att åka en känslomässig bergochdalbana, och det är en bok som både lockade till skratt och gjorde mig tårögd både av sorg och glädje. Axel Schylström berättar sin historia med en stor dos humor och glimten i ögat på ett så äkta, ärligt och naket sätt, vilket gör allt otroligt starkt och att man som läsare hela tiden känner sig delaktig och som att man är där. Så när Axel exempelvis berättar om när han tog sina första steg efter olyckan svämmar känslorna över. 

”Oavsett hur, var eller när jag skulle vakna upp så skulle mitt liv komma att bli både fysiskt och psykiskt jobbigt i många, många år framöver. [...] Det liv jag hoppades på att få behålla var inte det liv jag haft tidigare, utan ett helt annat.”
s. 29-30 (e-boken)  

Bränd är den bästa boken jag läste år 2018 eftersom att den inte liknar någonting jag tidigare läst, är otroligt äkta och ärligt skriven och är fylld av inspirerande och viktiga budskap som alla kan (och bör) dra lärdom av. Det är en bok som ger nya perspektiv på hur vi värderar livet och det är en bok jag helt klart kommer ta med mig in i framtiden. Den här boken var därmed Bäst 2018

Glöm nu inte att klicka in hos Agnes på Agnes bokblogg imorgon för att läsa hennes tolkning på temat ”Bäst 2018”! (läs hennes inlägg här!) Jag vill även rikta ett tack till Sofie som återigen ordnar en så härlig bloggstafett!

17 kommentarer:

 1. Svar
  1. Det var det verkligen - rekommenderas starkt!

   Radera
 2. Vilken härlig läsupplevelse du verkar ha haft! Jag var sugen på något självbiografiskt häromdagen men kom inte på vilken jag ville läsa, så jag skriver upp den här på läslistan direkt.
  Tack för ditt bidrag! :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack själv, för att jag fick vara med! Ja, det var en underbar läsupplevelse och det jag särskilt fastnade för var att det inte är som en vanlig självbiografisk bok, utan enbart en inspirerande och berörande berättelse! :)

   Radera
 3. Jag kommer ihåg Axel från när han var med i Idol, men har inte direkt följt honom sedan dess. Kul att det har gått bra för honom efter programmet! Blev lite nyfiken på hans bok nu. :D

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det var tack vare att jag också kände igen honom som jag tog upp den här boken, och det är jag så glad att jag gjorde! :)

   Radera
 4. Åh den där mådte jag läsa. Min syster har gått i samma klass som honom.
  Tack för tipset.
  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det är verkligen en fantastisk bok! Inte heller så lång som många andra självbiografiska böcker, utan den är riktigt snabbläst!

   Kram till dig också! :)

   Radera
 5. Vilket bra tips! Jag känner inte till vare sig honom eller boken, men lägger in den i min att-läsa-lista.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Kul - jag tycker verkligen att det är en bra bok att läsa! Dessutom inte så lång och den är väldigt lättläst.

   Radera
 6. Svar
  1. Det är verkligen stark bok med viktiga budskap!

   Radera
 7. Åh, den är jag såååå sugen på att läsa!

  SvaraRadera

Hej, vad kul att du vill kommentera mitt inlägg! Notera dock att frågor om litterära analyser eller andra skolarbeten enbart besvaras via Swish. Mejla lexie.tusensidor@gmail.com för Swishnummer :)