söndag 9 december 2018

Dödlig konsekvens

Tack, Visto förlag, för det unika och mycket spännande recensionsexemplaret!

Dödlig konsekvens är Carina Drättings debutroman. Där möter vi Lena Klingberg, vars dotters försvinnande sätter hela hennes liv på sin spets. När dottern återfinns påkörd efter flera dagar, och senare avlider på sjukhuset, förändras något i Lena. När hon dessutom får veta att de skyldiga är hennes fiender från skoltiden är det enkelt att fatta beslutet.

Lena ger sig ut på en resa genom Europa för att få upprättelse från de som har förstört hennes liv, men snart utvecklas resan till något mycket större. När Lena av en slump stöter på en fruktansvärd handel med flyktingbarn får hennes resa ett ännu större och ännu viktigare syfte. Frågan är bara hur länge hon kommer kunna operera i tystnad, och när verklighetens makalösa faror kommer hinna ikapp henne. 

Smällen var dov och den lilla flickkroppen for genom luften, innan den tog mark i diket. Som ett virvlande löv för vinden skulle Lars-Erik komma att för alltid beskriva den obegripliga synen för sig själv.
   Med skrikande bromsar fick Mikael Karlsson slutligen stopp på bilen.
s. 32


* * *

Omslaget till Dödlig konsekvens talar för sig själv. Det ringar faktiskt in väldigt bra precis vad boken handlar om, för det är just en bok om att skipa rättvisa, och att väga en sak mot en annan. Det är just det den här boken handlar om, och det är det som gör den helt unik och får mig att vända sida efter sida, läsa rad efter rad och insupa allt som händer.

Deckargenren för vuxna måste ju vara den största genren när det gäller svenska författare, och att ta sig fram där kan inte vara lätt. Carina Drätting lyckas ändå, tack vare att hon väljer en helt annan bana än den i den klassiska kriminalromanen. Storyn i Dödlig konsekvens är helt unik, och jag fullkomligt älskar idén, som är så nytänkande och klurig. Det är så otroligt intressanta dilemman som läggs fram i boken, kring rättvisa och liknande, och boken är så otroligt intressant att läsa. Dessutom är bokens innehåll högst aktuell gällande flyktingfrågor och det gör den också så rätt

Det jag fastnar mest för med boken är känslorna för Lena, huvudkaraktären. Från början känner man verkligen med henne i hennes sorg, men snart förändras det, då Lena tar saken i egna händer på väldigt brutala sätt. Samtidigt finns känslan av att det hon gör ändå någonstans är rätt och åtminstone rättvist, och det gör det otroligt svårt att välja om man är med eller emot Lena. Det är verkligen ett riktigt spännande drama man deltar i som läsare. 

Hur som helst kan jag säga att Lena är en otroligt häftig karaktär, och hon är verkligen inspirerande på det sätt att hon är otroligt stark, modig och uppfinningsrik. Jag kan dock inte svara för hur realistisk bokens handling egentligen är, men att den lyckas fånga mig räcker, och det gör den dessutom med bravur, tack vare att boken inte liknar någonting jag tidigare läst! 

Dödlig konsekvens är en makalös debut. Det svämmar över av svenska kriminalromaner, men Carina Drätting väljer ett nytt och oväntat spår, och bjuder på många intressanta, spännande och nytänkande inslag. Gällande karaktärerna ställs man inför oväntade dilemman, vilka blir ytterligare en perfekt krydda till en i övrigt väl genomtänkt och starkt engagerande bok!

Betyg: 
    ☆ 

Författare: Carina Drätting
Förlag: Visto förlag
Utgivningsår: 2018
Antal sidor: 487 st 
Åldersgrupp (Enligt mig): 15+
Serie: -
Originalspråk: Svenska
Originaltitel: Dödlig konsekvens
Annat: 

Blev du intresserad?
Du hittar boken på Adlibris, Bokus och CDON.
Boken i e-format finns på Adlibris och Bokus.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Hej, vad kul att du vill kommentera mitt inlägg! Notera dock att frågor om litterära analyser eller andra skolarbeten enbart besvaras via Swish. Mejla lexie.tusensidor@gmail.com för Swishnummer :)