tisdag 25 december 2018

En julsaga

En julsaga är Charles Dickens klassiska, viktorianska moralsaga från år 1843. Här möter vi Ebenezer Scrooge, som sedan hans bästa vän och nära kollega Jacob Marley gick bort en jul, inte finner någon glädje i någonting. På stan vänder människor om de möter Scrooge, och på julen sitter han ensam, med all sin rikedom. En jul händer något, när Scrooge besöks av tre julandar som förändrar hans syn på julen, livet och vikten av pengar för alltid. 

”Jag är här i natt för att varna Dig att Du fortfarande har hopp och möjlighet att undgå mitt öde. Ett hopp och möjlighet för Din förbättring, Ebenezer.”
[...]
”Du kommer att hemsökas”, återtog spöket, ”av tre andar”.
   Scrooges haka föll nästan lika långt som spökets hade gjort.
s. 35-36 (e-boken)


* * *

Med sina 60 sidor är En julsaga perfekt läsning en mörk och kylig vinterkväll. Även fast själva storyn i sagan inte var mig det minsta okänd när jag tog upp och läste den korta boken, skänker den mig mycket nöje. Budskapet är en klassiker, men ack så fint och tänkvärt, och bidrar verkligen till att ge lite julkänsla. Fast framför allt får boken en att tänka mer på hur man värderar det som finns omkring en, och det är ju perfekt inför denna mörka och svåra tid under året.

Att boken är skriven år 1843 märks tydligt, då språket är ganska svårt. Att bokens innehåll passar barn såväl som vuxna råder det ingen tvekan om, men boken är ganska svår att läsa, då språket är mycket gammaldags. Samtidigt är det väldigt roligt att läsa ett sådant språk, och med en så här kort bok går det bra ändå.

En julsaga är med sina fina och viktiga budskap perfekt läsning så i juletid. Språket är svårt, men då boken är kort går läsning bra ändå. Det är en härlig klassiker alla borde läsa minst en gång, för trots det övernaturliga innehållet bär En julsaga på mycket tänkvärt som alla kan applicera i sina liv. 

Betyg: 
   

Författare: Charles Dickens
Förlag: Ataco publishing
Utgivningsår: 2012 (original: 1843) 
Antal sidor: 148 st (Inbunden: 60 st)
Åldersgrupp (Enligt mig): 10+
Serie: -
Originalspråk: Engelska
Originaltitel: A Christmas Carol
Annat: Läst som e-bok

Blev du intresserad?
Du hittar boken på Adlibris, Bokus och CDON.
Boken i e-format finns på Adlibris, Bokus och CDON


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Hej, vad kul att du vill kommentera mitt inlägg! Notera dock att frågor om litterära analyser eller andra skolarbeten enbart besvaras via Swish. Mejla lexie.tusensidor@gmail.com för Swishnummer :)