torsdag 27 december 2018

Azoria - Återkomsten

Tack, Kristina Suomela Björklund, för ett spännande och välskrivet recensionsexemplar!

Återkomsten är första boken i trilogin Azoria, skriven av Kristina Suomela Björklund. Här möter vi trettonåriga Mira, som lever ett högst normalt liv tillsammans med sin mamma och hunden Tea. Ja, bortsett från att mamman tvingat dem att flytta ut till ett ensligt hus på landet och att Miras pappa försvunnit spårlöst. När Miras mamma dessutom tycks känna den mystiske mannen som gör både hunden Tea och Mira illa till mods, tätnar mystiken ännu mer.

Mira bestämmer sig för att göra allt för att ta reda på vad mamman försöker dölja för henne, och då öppnar sig en helt ny värld för henne. Det visar sig att hon är mycket mer än en vanlig trettonåriga flicka, när hon plötsligt blir del av ett uråldrigt krig mellan det goda och det onda. Och det goda måste segra, för annars kommer Mira aldrig återförenas med sin familj igen. 

”Miramir kom, Miramir kom till mig.” Ljuset bländades mer och mer och rösten blev högre och högre...
   Med ett halvkvävt skri vaknade Mira och satte sig upp i sängen. Tea gnydde lite.
   ”Åh, Tea, det var bara en dröm.” Hon la sig ned och blundade.
s. 41

* * *

Det finns fler svenska (och för all del, utländska) fantasyböcker, där ett barn i vår värld plötsligt får en nyckelroll i en okänd, magisk värld, och där sticker faktiskt inte Återkomsten ut, vilket är synd. Det är den där klassiska fantasyromanen som blandar vår värld med nya världar, lite nya folkslag, magiska väsen, okända språk, samt onda och goda. Det är visserligen ett vinnande koncept, men som frekvent läsare söker man alltid efter något mer än det vanliga


Jag måste dock bara säga att jag älskar att det finns en karta. Och det är inte bara en sådan där karta som finns på första uppslaget, utan när jag mottog Azoria - Återkomsten av författaren i egen hög person på årets Bokmässa i Göteborg, fick jag även med mig en fantastisk karta. En karta som går i en riktigt äkta färgton, har med exotiska namn på kungligheter och andra viktiga, men som dock inte är precis välfylld av spännande platser. Jag älskar ändå engagemanget bakom, för kartan var perfekt att ha till hands för att ha koll på alla landsgränser, och den gör dessutom att allt känns lite mer verkligt.

Det jag dock saknar är att det verkligen verkligen händer något. Genom hela boken finns ett mycket tydligt mål, men karaktärerna når inte fram ditt, och det gör att boken känns lite långdragen. På nära 470 sidor borde man komma lite längre i huvudhandlingen, för även om boken är mycket händelserik kretsar det mesta av handlingen kring lite väl detaljerade vägar dit, och det gör att boken inte känns så himla viktig. När boken är slut är den ändå inte slut, och jag saknar att få ett riktigt avslut. 

Dessutom har jag svårt att förstå vem boken faktiskt riktar sig till. Jag tänkte mig fantasy för unga vuxna, men huvudpersonen Mira är tretton år och ganska barnslig, vilket gör att jag har svårt att relatera till henne och därmed känna igen mig i boken. Dessutom är hon ganska orealistisk som karaktär, då hon lär sig saker så snabbt, och jag stör mig på att hon alltid ska spela hjälte och leva upp till sin roll. Nej, det är inga egenskaper jag gillar, och det gör att jag inte gillar bokens huvudperson och berättare, och då har vi tyvärr ett problem svårt att bortse ifrån. Gillar man Mira blir nog läsupplevelsen en helt annan!

Boken är dock otroligt spännande, trots att allt går ganska långsamt, och jag ser fram emot att läsa uppföljarna, för att få veta hur det ska gå i alla relationer och i kampen mot ondskan. Även fast relationsbygget är enkelt, var det engagerande och nu är jag verkligen sugen på att veta hur det ska gå för Mira, Azamir, Noomel och alla andra!

Azoria - Återkomsten är inte min typ av bok, då jag inte passar till målgruppen som är yngre barn, och då jag söker efter något mer än den klassiska fantasyromanen. Boken är visserligen välskriven och spännande, även om jag saknar mer framdriv i huvudhandlingen, och för den som inte redan läst otaliga fantasyböcker är Återkomsten perfekt som introduktion till en ofta underbar genre!

Betyg: 
    

Författare: Kristina Suomela Björklund
Förlag: Whip Media / Miramir Verlag
Utgivningsår: 2018
Antal sidor: 468 st 
Åldersgrupp (Enligt mig): 10+
Serie: Azoria, Del 1
Originalspråk: Svenska
Originaltitel: Azoria - Återkomsten
Andra delar i serien: 
Annat: Nyutgåva av ”Azoria - Rubinprinsessans återkomst”

Blev du intresserad?
Du hittar boken på Adlibris, Bokus och CDON.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Hej, vad kul att du vill kommentera mitt inlägg! Notera dock att frågor om litterära analyser eller andra skolarbeten enbart besvaras via Swish. Mejla lexie.tusensidor@gmail.com för Swishnummer :)