lördag 29 december 2018

Berättelsen om Sverige

Berättelsen om Sverige är en kort och informativ bok skriven av den svenska journalisten Patrik Lundberg. Boken är uppdelad i ett antal korta kapitel, där bland annat Sveriges demokrati, våra medborgerliga rättig- samt skyldigheter och de olika statsmaktena beskrivs. Patrik Lundberg berättar om hur Sverige fungerar med hjälp av referenser till lagar och belysande exempel. I boken tas bland annat frågan om de ökande sympatierna med Sverigeddemokraterna, sociala mediers roll i samhället och hur alla vi medborgare kan påverka samhället. 

Jag skriver inte för alla. Jag skriver för dig.
   Du som upplever att ingen lyssnar. Du som upplever att alla lyssnar, men att ingen bryr sig om vad du säger.
s. 6-7 (e-boken)


* * *

”Din röst i valet till riksdagen är bara en av drygt sju miljoner. Men valsedeln du lägger i urnan har samma värde som statsministerns.”
s. 7-10 (e-boken)

Det behövs verkligen fler böcker i stil med denna! Patrik Lundberg skriver på ett mycket enkelt och lättillgängligt sätt om mycket viktiga och inte minst högst aktuella frågor. Det gör att bokens budskap enkelt når fram, och som läsare får man motta mycket intressant och allmänbildande information, med glimten i ögat och mycket belysande och aktuella exempel. Jag gillar även inslagen där olika personer med koppling till boken får uttala sig med några väl valda ord, då det gör boken ännu bredare och ännu mer omfattande.

”...du har ju trots allt läst dig hela vägen hit, så något slags förtroende har du nog för mig.
   Om inte kan du välja valfritt forum för att hacka mig och den här boken i småbitar. Flashback, Jodel, Facebook, Snapchat eller Instagram. En blogg, en vlogg ett kommentarsfält eller en podd. Välj själv.”
s. 75-76 (e-boken)

Vi får bland annat läsa om romer i Sverige som hamnat i ett Moment 22 där de inte kan finna någon lösning på sin situation, en nordkoreansk flykting och den drastiska minskningen av särskilt skolbibliotek i landet. Alla dessa verkliga exempel, där författaren Patrik Lundberg skriver utifrån egna upplevelser, samtal han haft och saker han sett, gör att jag får ett enormt förtroende för bokens författare och vad boken säger. Under bokens gång ges även många olika perspektiv på frågorna som tas upp, och det finns ingen politisk vinkling i någonting, utan författaren är mycket mån om att alla ska för bilda sin egen uppfattning, och det tycker jag är fantastiskt. 

”En svensklärare från Helsingborg gav mig en gång ett supertips: Tänk att varje dag är den 1 april.
   Då går du inte på några nitar. Eller i alla fall färre.”
s. 79 (e-boken)

Det är också en bok där jag lär mig otroligt mycket om hur Sverige fungerar, med exempelvis skydd för nationella minoriteter, sociala rörelser och våra medborgerliga skyldigheter. På dessa knappt hundra sidor kläms otroligt mycket information in, utan att det blir svårt att hänga med eller att det känns för mycket, och det är underbart! Jag tycker också det är otroligt intressant att läsa om Lundbergs tankar kring kultur och sociala medier som ytterligare statsmakter, för det finns mycket tänkvärt i det han skriver och gör att jag nu har fått upp ögonen mer för hur makten och annat fungerar i det svenska samhället. Lundbergs idéer om dagens ”filterbubblor” via internet och att det var samma sak förr också med ett begränsat utbud av till exempel teve, väcker också intressanta tankar. 

”En bildad befolkning är en diktators värsta mardröm. För en bildad människa tänker kritiskt och den som gör det ställer sig inte i ett lämmeltåg utan att fråga varför hen ska stå där. Det säger något om kulturens betydelse.”
s. 72-74 (e-boken)

Något som berörde mig extra mycket var just tankarna om kultur och vikten av att läsa för att vi som befolkning ska bli bildade så att vi förstår - med exempelvis Nordkorea som kontrast. Jag blir uppriktigt orolig när Lundberg berättar om dagsläget i fråga om särskilt skolbibliotek, och tycker att det är ett ämne som bör få ännu mer uppmärksamhet, just för att bildning är så viktigt för att vi ska kunna behålla vår demokrati.

”Under förra året stängdes 65 offentligt finansierade enheter. Nästan alla var skolbibliotek.
   I dag har bara vartannat skolbarn tillgång till ett bibliotek med halvtidsbemanning. Resten - 650 000 svenska barn - har inte det.”
s. 69-71 (e-boken)

Berättelsen om Sverige är en bok för alla. Barn och unga som vuxna, arbetande som pensionärer. Med glimten i ögat och imponerande kunskap och erfarenheter skriver Patrik Lundberg enkelt och lättförståeligt om maskineriet bakom Sverige. Det är en bok som lär och intresserar, samtidigt som den ger vidgade perspektiv och uppmuntrar till egna, fortsatta tankar och till att vara kritisk och uppmärksam i samhället. En mycket viktig och tänkvärd bok, trots sina ringa hundra sidor! Läs, lär och lev!

”Demokratin kommer inte att bli serverad. För att den ska fortsätta att finnas är det upp till oss alla, det är inte bara politikernas ansvar.”
s. 28 (e-boken)

Betyg: 
   

Författare: Patrik Lundberg
Förlag: Rabén & Sjögren
Utgivningsår: 2018
Antal sidor: 111 st (Inbunden: 141 st)
Åldersgrupp (Enligt mig): 12+
Serie: -
Originalspråk: Svenska
Originaltitel: Berättelsen om Sverige
Annat: Läst som e-bok

Blev du intresserad? 
Du hittar boken på Adlibris, Bokus och CDON.
Boken i e-format finns på Adlibris och Bokus.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Hej, vad kul att du vill kommentera mitt inlägg! Notera dock att frågor om litterära analyser eller andra skolarbeten enbart besvaras via Swish. Mejla lexie.tusensidor@gmail.com för Swishnummer :)