onsdag 12 december 2018

Fördelen med olycklig kärlek

Fördelen med olycklig kärlek skriven av Becky Albertalli är en bok om Molly. Molly, som växt upp med sin tvåäggstvilling som bästa vän, trots att de är varandras raka motsatser. Medan Cassie är van vid att alltid få den hon vill ha, har Molly erfarenhet av tjugosex förälskelser, som ingen lett till någonting. Molly kan faktiskt inte ens förstå hur det är möjligt att finna kärlek, som blir besvarad, och hennes oerfarenhet på området skapar ständigt oro.

När den dessutom gör att hon och Cassie börjar växa ifrån varandra blir det jobbigt. Cassie har hittat en flickvän, och tillbringar allt mer tid med henne. Samtidigt vill hon få Molly att bli tillsammans med flickvännens killkompis, fast är det verkligen Mollys tjugosjunde förälskelse? Kanske finns det någon annan - någon mycket närmare än Molly först inser - som är den rätta. Frågan är bara om hon ska våga, för obesvarade förälskelser är ju så mycket enklare att hantera. 

Jag förstår faktiskt inte riktigt hur nån skaffar en pojkvän. Eller flickvän. Oddsen är ju helt omöjliga. Man måste bli kär i exakt rätt person vid exakt rätt tidpunkt och hen måste gilla en tillbaka. Omständigheterna måste vara alldeles perfekta. Det är nästan omöjligt att förstå att det händer så ofta som det gör.
s. 18


 * * * 

Jag gillar verkligen det sätt Becky Albertalli skriver på, då jag nu fastnat för både Love, Simon och den här boken. Albertalli skriver så vardagligt och simpelt, vilket gör den här boken väldigt lättläst och enkel att läsa, men samtidigt lyckas hon väva in så mycket djup i det här enkla, vilket gör boken unik och att den ger sina läsare några tankeställare.

Det som gör att Fördelen med olycklig kärlek sticker ut är precis det som citatet ovan visar på. Genom den här boken ger Albertalli läsarna helt nya perspektiv på kärlek. Hon sätter ord på sådant som de flesta nog någon gång tänkt på - hur osannolikt det egentligen är att man finner kärlek och får den besvarad. Jag har aldrig tidigare läst en bok på det här temat, och det var väldigt intressant att göra det just för att allt känns så himla självklart när någon faktiskt sätter ord på det.

Sedan är det ju också alltid ett fungerande koncept att skriva om en tajt syskonrelation som hotas, även om det alltid är lätt att förutsäga hur sådant ska sluta. Boken förövrigt är också ganska förutsägbar, men det gör inte så mycket, just tack vare budskapet kring kärlek. Det här är inte den klassiska boken där kärlek bara uppstår, utan det ligger så mycket mer bakom, och det gör att allt känns mer realistiskt. 

Fördelen med olycklig kärlek behandlar ett väl omskrivet ämne, men ger helt nya perspektiv med sina oväntade inslag och överraskande budskap. Jag älskar det helt realistiska sättet som kärlek beskrivs på, och det är också det som gör boken helt unik. Dessutom skriver Becky Albertalli så underbart att boken igenom är ett rent nöje att läsa!

Betyg:
    ☆ 

Författare: Becky Albertalli 
Förlag: Rabén & Sjögren 
Utgivningsår: 2018 (original: 2018) 
Antal sidor: 324 st 
Åldersgrupp (Enligt mig): 15+ 
Serie: -
Originalspråk: Engelska
Originaltitel: The Upside of Unrequited 
Annat: 

Blev du intresserad? 
Du hittar boken på Adlibris, Bokus och CDON.
Boken i e-format finns på Adlibris och Bokus.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Hej, vad kul att du vill kommentera mitt inlägg! Notera dock att frågor om litterära analyser eller andra skolarbeten enbart besvaras via Swish. Mejla lexie.tusensidor@gmail.com för Swishnummer :)