söndag 23 december 2018

Slutet

Slutet är Mats Strandbergs senaste ungdomsroman, och i början av Slutet är det just början till slutet. Det är nu bara veckor kvar tills jorden kommer träffas av en komet, vilken kommer smälta bergen, låta haven koka och utplåna allt liv. Nedräkningen har börjat, och medan Simon helst tillbringar den sista tiden med sin flickvän Tilda, är hennes önskan att vara fri och obunden dessa avslutande veckor.

När något fruktansvärt sker får dock varken Simon eller Tilda som de vill, och för Simons del blir hans sista tid på jorden en kamp mot klockan för att rentvå sitt namn. Han får dock hjälp från oväntat håll - av Lucinda, som sedan hon fick cancer förlikat sig med tanken på att dö och nästan tycker det är skönt att det inte är sjukdomen som tar henne, så hon missar resten av livet. Tillsammans bestämmer sig Simon och Lucinda för att göra något av den sista tiden, och kanske kan det beslutet komma att betyda mer än väntat. Särskilt när de börjar röra i sanningar som blivit noggrant undanröjda.... 

De sista beräkningarna är gjorda. Nu finns det ingen tvekan längre. Om en dryg månad är det verkligen över. Vi har till och med ett klockslag. Den 16 september, 04.12 på morgonen (svensk tid), träder kometen Foxworth in i Jordens atmosfär.
s. 20

* * * 

Först var jag på Bokmässan i Göteborg och fick höra en otroligt fängslande intervju med Mats Strandberg om Slutet, så jag var bara tvungen att köpa mig boken. Sedan såg jag dagligen extremt positiva ord kring boken på både bloggar och Instagram, och insåg att det var dags att låta boken bli något annat än hyllvärmare. Det är farligt att ha höga förväntningar.


Det är mina höga förväntningar som blir slutet för Slutet. Okej, så illa är det verkligen inte, men faktum är att jag just på grund av mina skyhöga förväntningar efter alla fina ord om boken, blev lite besviken när jag själv slog upp detta inbillade största underverk i mänsklighetens historia. Hade jag gått in med en annan inställning hade läget varit ett helt annat, men nu slog jag upp boken med enorma förväntningar och överraskades därför på ett negativt sätt.

Det är absolut ingen dålig bok, utan det är tvärtom en fantastisk bok - bara inte den jag väntat mig. Saken är den att trots att det är en bok om jordens undergång, känns det som att handlingen bygger mer på vanliga problem i ungdomars liv, med vissa åhnejjagochallaandrakommerdösnart-inslag. Och det finns redan så många "vanliga" ungdomsböcker, att det jag sökte när jag slog upp Slutet var något annat, något större. Jag ville läsa om det praktiska kring en sådan här undergång, kring exempelvis mat, sjukvård, transport och liknande, och det lilla vi får av det räcker inte så långt. 

Jag trodde helt enkelt att Slutet skulle vara mycket mer än en klassisk ungdomsbok, men egentligen är den inte det. Jag måste dock säga att jag älskar karaktärerna och relationerna. Hela storyn kring Tilda och allt hon dolde och hur det kom att påverka alla andra är verkligen intressant att läsa, och jag gillar också Simons familj med sina mammor, för den är ovanlig inom litteratur, och så himla fin. Jag gillar också hur relationen mellan Simon och Lucinda utvecklas, även om det går väldigt hastigt och inte alls är förvånande. Det här Lucinda säger kring alla slumpartade sammanträffanden ger dock några riktiga tankeställare.

Jag gillar också bokens språk, för de över femhundra sidorna fullständigt flyger förbi. Det är intressant att läsa från både Simons och Lucindas perspektiv, även om jag tror att boken hade vunnit mycket på att berättas ur ännu fler olika perspektiv. Språket är också bra på det sätt att det är otroligt djupt och tänkvärt på sina ställen. Även nedräkningen till undergången gör sitt till för boken, då det skapar en form av stress och lite spänning, då man någonstans vill förneka kometen, ända till sista sidan då.... ja. 

Slutet är inte vad jag förväntat mig, vilket är synd. Jag hade önskat mer fokus på undergången med allt vad den innebär, och mindre traditionell ungdomsroman. Det blir dock ganska okej ändå, tack vare ett magiskt språk med djupa inslag och ett fantastiskt och imponerande karaktärsbygge med fina relationer. Hade jag inte gått in med de höga förväntningar jag nu gjorde, skulle nog boken fångat mig helt, men nu går det tyvärr inte att nå dit.

Betyg: 
    

Författare: Mats Strandberg
Förlag: Rabén & Sjögren
Utgivningsår: 2018
Antal sidor: 512 st 
Åldersgrupp (Enligt mig): 13+
Serie: -
Originalspråk: Svenska
Originaltitel: Slutet
Annat: 

Blev du intresserad? 
Du hittar boken på Adlibris, Bokus och CDON.
Boken i e-format finns på Adlibris och Bokus

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Hej, vad kul att du vill kommentera mitt inlägg! Notera dock att frågor om litterära analyser eller andra skolarbeten enbart besvaras via Swish. Mejla lexie.tusensidor@gmail.com för Swishnummer :)