lördag 26 maj 2018

Metamorfos - Demonens blod

Everlasting Publisher - tack så jättemycket för ett oväntat och fantastiskt recensionsexemplar!

Metamorfos - Demonens blod är en bok skriven av den svenska debuterande författaren Thomas Heed. Det är en fantasyroman som utspelar sig i världen som vi känner den, men med en hel del tvister. Vi möter två unga killar på varsin del av jordklotet - Siam, som snart fyller arton, kämpar med gymnasiet, och bor i Kalmar, och Lee, som jobbar på en snabbmatsrestaurang i USA, för att försörja sig och sin mamma. Livet blir inte heller enklare när märkliga saker börjar hända både Siam och Lee.

Plötsligt lyckas Siam helt oväntat rädda sin kompis liv efter ett busstreck som inte borde slutat med annat än död. Samtidigt vinner Lee ett slagsmål mot tre stora killar från en karateskola, och det tycks inte bättre än att han dödar en av dem också... Snart börjar dessutom både Siam och Lee känna en mystisk kraft som drar dem i en särskild riktning. De kan inte göra annat än följa efter, men kanske blir det det sista de gör. Och mitt i allt detta - superkändisen Sydney, vars liv tar märkliga vändningar. Hur hänger allt ihop?

”Två killar ger sig på dig med varsitt basebollträ”, sa hon efter ett tag. ”Två killar som är erkänt farliga och som vi har försökt få tag på länge ger sig på en ensam snabbmatskock. Kan du förklara för mig varför vi hittade de två medvetslösa och inte dig?”
s. 130

* * *

Vilken överraskning! Ska jag vara helt ärlig var mina förväntningar inte så höga när jag såg ett tillgjort omslag med två poserande unga män på, men någonstans hoppades jag ändå att det skulle vara något bra, det här. Och jag fick rätt, för det här är så, så bra, och jag vet inte ens var jag ska börja, mer än med att jag är imponerad över att en svensk debutant är den som står bakom boken, för det ser man faktiskt alldeles för sällan!

Det är en bok som har det mesta. ”Var med och klura själv när du läser-konceptet” används flitigt, och fungerar riktigt bra. Det är något man ofta stöter på i deckare, men Heed väljer här att ständigt i sin fantasyroman välkomna in läsaren, så man får själv vara delaktig i storyn och lista ut hur allt hänger ihop, vilket jag gillar. En bok kan vara hur bra som helst, men när det inte finns något utrymme för läsaren att engagera sig når den aldrig hela vägen fram.

Något annat som är unikt är berättartekniken. Thomas Heed väljer att starta samtidigt med tre helt skilda berättelser som tar sin början i helt olika delar av världen. Det som sedan är intressant att han länge behåller det så. Han skriver på sina tre skilda berättelser utan att koppla dem samman, och det hade förmodligen gjort mig galen i de flesta andra fall, men här fungerar det riktigt bra, och är dessutom effektivt för att inkludera läsaren ännu mer. 

Alla stories är så intressanta var och en för sig, så även fast det först är som att läsa tre olika böcker, som sakta, sakta i andra halvan av boken börjar kopplas ihop lite grann, blir läsningen aldrig tråkig, vilket den skulle ha blivit annars. Jag måste också säga att jag älskar Sydneys delar - särskilt när man möter henne första gången och hon spelar berusad och ointelligent och tack vare det och lite avancerad teknik lyckas köpa in sig i ett stort företag så hon äger merparten av det. Jag skrattar högt, för det är så klockrent!

Och det är nästa sak jag älskar med boken - den rymmer allt. Nämn en annan fantasyroman där både vardagsliv, arbete med hycklande chefer, kändisliv, entreprenörskap och fantasy finns med, utan att det någon gång känns märkligt? Den här boken är så unik, och mixen av allt är perfekt och så oväntad och överraskande. Dessutom flyter språket på bra, och det enda negativa med hela boken är att det tog så lång tid innan man fick veta varför alla sa Sven till Siam. Det störde mig att aldrig få veta, och var en onödig grej att hålla på.

Metamorfos - Demonens blod har allt och det var länge sedan jag läste något i stil med den. Det är unikt och oväntat och berättartekniken inkluderar effektivt läsaren i allt som händer, vilket är fantastiskt. Thomas Heed skriver på sin hemsida att han kanske börjar skriva på heltid beroende på vilken respons han får på boken, och för mig är det tydligt att det är en författarkarriär han bör satsa på!

Betyg: 
    ☆ 

Författare: Thomas Heed
Förlag: Everlasting Publisher
Utgivningsår: 2018
Antal sidor: 447 st 
Åldersgrupp (Enligt mig): 15+
Serie: -
Originalspråk: Svenska
Originaltitel: Metamorfos - Demonens blod
Annat: 

Blev du intresserad? 
Du hittar boken på Adlibris, Bokus och CDON
Boken i e-format finns på Adlibris och Bokus


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Hej, vad kul att du vill kommentera mitt inlägg! Notera dock att frågor om litterära analyser eller andra skolarbeten enbart besvaras via Swish. Mejla lexie.tusensidor@gmail.com för Swishnummer :)