söndag 3 februari 2019

Alvy: Den förlorade

Tack, Kristina Suomela Björklund och Miramir förlag för ett spännande recensionsexemplar!

Alvy: Den förlorade är skriven under pseudonymen M.F. Skuggeld, och en en ungdomsroman med den unga flickan Alvy som huvudperson. Alvy lever ett vanligt liv tillsammans med sin pappa, men har alltid känt sig annorlunda och blivit retad för den hon är. När en ny elev - Jenny - börjar i klassen blir dock allt annorlunda.

Och snart förändras livet för Alvy ännu mer, då hon får reda på saker om sig själv och sitt ursprung som hon aldrig väntat sig, men ändå alltid någonstans känt på sig. Alvy tvingas nu in i en kamp som kan kosta både henne och en hel värld livet, men som också kommer klargöra de delar av Alvys liv som tidigare varit så otydliga. 

Rysningarna avlöste varandra och hon slog ihop boken. Alvy reste sig och gick fram till spegeln på väggen. Sagolik, hade Jenny sagt.
   Skogarna i hennes ögon. Aldrig passat in. Hennes namn i vinden. Diserna, diser. Är inte diser detsamma som alver? Alvy, min lilla Alv, brukade farfar säga.
s. 89


* * *

Det här är dessvärre en av de böcker som jag inte kommer minnas. Och det är inte för att den är dålig - den är verkligen inte dålig - utan för att den är ganska intetsägande och saknar något som gör att den sticker ut och blir unik. Det är som vilken annan bok inom fantasygenren som helst. Med det klassiska konceptet där två världar kopplas samman och en huvudkaraktär från vår värld visar sig ha en nyckelroll i en fantasyvärld, finns det inte mycket i Alvy: Den förlorade som förvånar mig.

Med det inte sagt att boken inte är läsvärd, för den är otroligt spännande och lättläst, vilket gör läsupplevelsen riktigt härlig och lättsam. Jag måste dock säga att jag tror det är en bok för yngre än jag, då Alvy liksom boken i allmänhet har en ton som jag anser vara lite barnslig. Jag minns inte säkert, men tror att Alvy var någonstans trettonårsåldern, men hon känns mycket yngre, just för att hon är barnslig. Det gör det svårt för mig att relatera till henne och händelserna i boken, och jag blir aldrig engagerad på det sätt som krävs om en bok ska lyckas med utmaningen att bli ihågkommen. 

Jag kan också tycka att bokens startsträcka är lite väl lång. Det tar väldigt lång tid innan det börjar hända saker, och det gör att boken till sin början är seg att läsa. Vidare anser jag att boken i allmänhet skulle ha vunnit på att vara mer händelserik. Jag saknar saker som driver handlingen framåt, för nu känns det som att otroligt mycket får vänta till nästa bok. Här kommer Alvy och hennes nyfunna vänner inte så långt som de skulle ha behövt göra om boken skulle fånga mig. 

Jag vill dock ge M.F. Skuggeld en stor eloge för hur han mixar vår värld med sin fantasyvärld. Genom hela boken är världarna parallella med varandra och kopplas samman, bland annat med Jenny och olika platser, och det ger en fin helhet. Jag tycker också att det var intressant att följa de "onda" karaktärerna ibland också, för att exempelvis läsa om dilemmat med en av dem och dennes svårighet att skada Alvy, vilket var ett riktigt bra inslag som gav lite mera djup och spänning inför seriens kommande böcker.

Alvy: Den förlorade är verkligen ingen dålig bok. Det är bara en bok som saknar saker som gör den unik, vilket gör att den bara blir en i mängden. Språk, handling och karaktärer följer alla fantasygenrens mönster - vilket visserligen är ett lyckat koncept, men som inte bjuder på några överraskningar längre. För yngre tonåringar som längtar efter en relativt spännande och lättläst roman är den här boken dock perfekt!

Betyg: 
    ☆ 

Författare: M.F. Skuggeld
Förlag: Miramir Förlag
Utgivningsår: 2018
Antal sidor: 341 st 
Åldersgrupp (Enligt mig): 11+
Serie: Alvy, Del 1
Originalspråk: Svenska
Originaltitel: Alvy: Den förlorade
Andra delar i serien: - 
Annat: 

Blev du intresserad? 
Du hittar boken på Adlibris och Bokus.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Hej, vad kul att du vill kommentera mitt inlägg! Notera dock att frågor om litterära analyser eller andra skolarbeten enbart besvaras via Swish. Mejla lexie.tusensidor@gmail.com för Swishnummer :)