lördag 9 februari 2019

Inom cirkeln

Tack snälla, Kristina Suomela Björklund, för det rysligt spännande recensionsexemplaret!

Inom cirkeln är en helt ny och ännu inte utgiven bok av Kristina Suomela Björklund. Där möter vi paret Moa och Thomas, som av en slump hittar en liten pojke ensam i en stuga i skogen. Moa, som alltid drömt om att bilda en familj, bestämmer sig direkt för att ta pojken under sina vingar. De åker ändå in till polisstationen, men pojken kallar redan Moa för "mamma", och snart börjar märkliga saker ske, så de flyr hem.

Hemma visar sig dock att inte heller vara en trygg plats, för snart börjar märkliga saker hända både i huset och utanför och på teve kommer larm om en fruktansvärd epidemi som sprider sig bland människor, och gör dem till något likt djur. Moa och Thomas och pojken tvingas nu fly för sina liv, för att skydda sig mot "de vitögda" och flykten tar dem djupt in i skogen där andra, kanske ännu värre faror dessvärre verkar lura. 

Ha, jag visste det. Du är blandblodad”, sa hon. ”Du har tur som har mest av det friska blodet, flicka, annars hade du slutat som sonen min.”
[...]
”Jag är din farmor och du, min vän, får se upp vem du blandar ditt blod med.
s. 6


* * *
Det tog ett litet tag men när jag väl hade kommit in i boken ordentligt bara flög sidorna förbi, precis som det ska vara. Läsningen gick undan, då boken blev så otroligt spännande att jag var tvungen att läsa vidare, tvungen att få veta hur det skulle gå för Thomas, Moa, Nua och alla andra.

Vissa gånger ångrade jag dock att det här var den bok jag sysselsatte mig med under mörka, tysta, sena kvällar, för den är verkligen fruktansvärt obehaglig, och det märks att det är något Kristina Suomela Björklund jobbat på. Att skrämmas har hon verkligen lyckats med, för boken är extremt ryslig och gör mig verkligen illa till mods, utan att det går för långt. Det är en balansgång det där, och jag imponeras av att Suomela Björklund lyckas med bedriften att skrämma mig där och då, men låta det läskiga stanna i boken och inte följa med mig ut i verkligheten. Jag ogillar böcker som är så läskiga att de aldrig släpper taget, men Inom cirkeln sticker ut där och lyckas på något outgrundligt vis att skrämmas på ett förstaklassigt vis, men bara i stunden. 

Det finns dock mindre bra saker med boken, och jag personligen tycker att boken innehåller för mycket sexuella anspelningar. Kanske är det vad många vill läsa om, men jag själv hade uppskattat boken mer om den varit koncentrerad på rysligheterna och skrämseln. Jag tycker också inte riktigt att storyn höll hela vägen. Det är dock en fantastisk story författaren byggt upp, och jag har aldrig läst något liknande som varit så långt ifrån vår värld, men ändå så tydligt kopplat till vår värld. Jag gillar dock inte hur naiv Moa är angående Nua så länge. För mig som läsare var allt kring honom tydligt redan från början, och det kändes därmed overkligt att det skulle ta så lång tid för Moa.

Ytterligare beröm till Suomela Björklund vill jag dock ge för det enorma arbetet bakom att berätta ur så många olika perspektiv. Inom cirkeln spinner över tusentals år, och sakta men säkert tas man närmare och närmare nutid. I ett annat perspektiv är man istället i nutid från början, och i ytterligare ett perspektiv befinner man sig i nutid, men på en helt annan plats, i ett helt annat liv. Det som är imponerande är att allt håller, och att läsningen aldrig blir förvirrande med alla skilda perspektiv. Sådant här tenderar att ofta skapa förvirring, men Suomela Björklund har skickligt byggt upp sitt berättande i Inom cirkeln. De många perspektiven ger också ett unikt driv framåt. 

Inom cirkeln är en ny, ryslig bok av Kristina Suomela Björklund. Storyn är unik, men ibland lite overklig. Jag älskar dock de perfekt rysliga obehagskänslorna som alltid finns där, men som aldrig blir för mycket. Suomela Björklund imponerar med sin unika berättartekniska förmåga, då de många berättarperspektiven aldrig skapar någon förvirring, utan enbart gör Inom cirkeln till en ännu bättre, ännu unikare och ännu mer spännande bok. 

Betyg: 
    

Författare: Kristina Suomela Björklund
Förlag: Whip Media (Miramir Förlag)
Utgivningsår: 2019
Antal sidor: 307 st 
Åldersgrupp (Enligt mig): 15+
Serie: -
Originalspråk: Svenska
Originaltitel: Inom cirkeln
Annat: 

Blev du intresserad? 

Du hittar boken på Adlibris och Bokus.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Hej, vad kul att du vill kommentera mitt inlägg! Notera dock att frågor om litterära analyser eller andra skolarbeten enbart besvaras via Swish. Mejla lexie.tusensidor@gmail.com för Swishnummer :)