onsdag 7 april 2021

Familjen

Johanna Bäckström Lernebys ”Familjen” bygger på otaliga samtal, intervjuer och utredningar med start år 2006. I centrum står familjen Al Asim i Angered, vars namn får andra att backa och inte längre ger några anställningar. Boken ger en unik inblick i familjens liv, offren för deras brott och myndigheternas samverkan i försök att få stopp på brottsligheten.


* * *

Det är skjutningar, slagsmål, hot… huvudingredienserna i nästan varje thriller. Men det här är ingen thriller. Det här är verkligheten.

Jag blir frustrerad, förbannad och förtvivlad. Frustrerad över vårt fantastiska rättssystem, som dock gör det omöjligt att komma åt familjen. Förbannad på de människor som satt i system att tänja på lagar, skrämma vittnen till tystnad och utnyttja straffrabatter. Förtvivlad över alla som utsatts för familjens brott och inte längre vågar lita på polisen, rentav känner sig tvungna att bära pistol i fickan på förklädet.

Med stor skicklighet väver Bäckström Lerneby ihop utredningar, händelser och samtal till en berättelse om släktband, kultur och kriminalitet. En berättelse som de senaste åren börjat röra sig ut från skuggorna, och blivit allt fleras angelägenhet.

Debatten kring klanstrukturer och kriminalitet är infekterad, och gränsen mellan nyheter och åsikter suddas ut allt mer. Där ska Johanna Bäckström Lerneby ha en stor eloge, för ”Familjen” är verkligen objektiv. Bäckström Lerneby redovisar fakta från alla håll, och därefter är det upp till läsaren att skaffa sig sin åsikt. Så ”Familjen” är guld värd i denna komplexa debatt.

Läs ”Familjen” för insikter och perspektiv på kriminalitet, klanstrukturer och det svenska rättssamhället.
___________________________________________________________________
Familjen
Författare: Johanna Bäckström Lerneby
Förlag: Mondial förlag (2020) 
Sidor: 298 st 
Åldersgrupp: 15+
Köp: t ex hos Adlibris och Bokus

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Hej, vad kul att du vill kommentera mitt inlägg! Notera dock att frågor om litterära analyser eller andra skolarbeten enbart besvaras via Swish. Mejla lexie.tusensidor@gmail.com för Swishnummer :)