söndag 15 mars 2015

"Isbarnen"

Av Camilla Lagerqvist
Förlag: B. Wahlströms
Utgivningsår: 2015
Antal sidor (Med eventuellt efterord/tack): 160 st
Åldersgrupp (Enligt mig): 9-13
Serie: Svarta rosorna, Del 2
Originalspråk: Svenska
Originaltitel: -
Andra delar i serien: Uppdraget, Förrädarna
Annat:

OBS! Recensionen innehåller spoilers från tidigare delar

Handling: Maja, Hilde och Benjamin lever under 40-talet i Sverige och Andra världskriget är i full gång. De har startat motståndsgruppen Svarta rosorna. Deras lärare som också är med i motståndet ramlar illa och hamnar på sjukhus. En budbärare kommer med ett meddelande till henne och när Svarta rosorna inte kan lämna det till henne inser de hur brådskande det faktiskt är och de bestämmer sig för att ta saken i egna händer. Det blir början på ett nytt, farligt och spännande uppdrag, som tar ungdomarna in i det ockuperade grannlandet Norge. Snart inser de att de inte bör lita på någon och det får de tyvärr lära sig den hårda vägen. 

Omdöme: Det här är en lättläst bok med ett spännande ämne. Jag gillar att författaren har valt att göra en bok för lite yngre barn som handlar om tiden under Andra världskriget. Boken har väldigt lättlästa och korta kapitel. Boken är lärorik. Jag tycker att författaren har lyckats bra med att skildra hur livet kunde vara för de i Sverige och även barn under andra världskriget, även fast jag inte vet hur det var.

Jag tycker att den här boken är bra, för man förstår bra hur det var under tiderna runt kriget. Boken är väldigt lättläst egentligen, men jag tycker ändå att den här gick ganska trögt att läsa. Jag vet egentligen inte varför, men den var aldrig lika spännande som boken innan. Där var det så spännande att man hela tiden ville fortsätta läsa, men i den här boken kändes inte sakerna lika verkliga. Boken var ändå väldigt spännande ibland och man undrade hela tiden hur det skulle gå för karaktärerna. Jag tycker inte att det karaktärerna i boken är "speciella" på något sätt, men fokuset i den här boken ligger ändå på själva handlingen och inte personerna.

En del händelser i boken tycker jag var lite orealistiska. Jag kan dock inte berätta vilka, för då spoilar jag för mycket. Jag tycker att den här boken var en bra fortsättning på första boken, men den var ända inte riktigt lika bra som del ett.

Sammanfattningsvis skulle jag säga att det här är en lärorik bok om ett intressant ämne. Jag tycker att det är bra att den är anpassad för de lite yngre. Kapitlen är korta, språket är lättläst och handlingen är bra och ofta spännande. 

Betyg:Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Hej, vad kul att du vill kommentera mitt inlägg! Notera dock att frågor om litterära analyser eller andra skolarbeten enbart besvaras via Swish. Mejla lexie.tusensidor@gmail.com för Swishnummer :)