måndag 5 september 2016

"Kaffe med rån"

Bildkälla
Av Catharina Ingelman-Sundberg

Förlag: Månpocket
Utgivningsår: 2012
Antal sidor (Med eventuellt efterord/tack): 367 st 
Åldersgrupp (Enligt mig): 13+ (Egentligen för vuxna)
Serie: Pensionärsligan, Del 1
Originalspråk: Svenska
Originaltitel: Kaffe med rån
Andra delar i serien: Låna är silver, Råna är guld,  Rån och inga visor
Annat:

Handling: Märtha, Snillet, Krattan, Stina och Anna-Greta har det långtråkigt där de bor på servicehuset Diamanten. Dålig mat och trist bemötande, för lite motion och ständiga besparingar. Antagligen skulle de ha det mycket bättre i fängelse!

Märtha får en snilleblixt - de ska begå ett brott och se till att de blir dömda. Någon typ av ekonomisk brottslighet, en liten kupp av något slag. Bytet ska de skänka till fattiga och gamla. Kunde Robin Hood så kan väl vi!

Med rollatorerna i högsta hugg tar gänget in på lyxhotell där det finns gott om förmögna gäster. Men allt går inte som planerat. För att lyckas måste de tänka ut det perfekta brottet. Äventyret tar fart. Snart finner sig Pensionärsligan indragen i den undre världen och vad som helst kan hända.

-Handling från Bokus.se

Omdöme: Den här boken är så mycket mer än jag någonsin förväntat mig. Den är rolig, unik och smart. Så smart och speciell. Den liknar inget annat jag någonsin läst och jag slutar aldrig imponeras. Det som från början bara är lite småkul blir mer och mer invecklat och spännande, och jag blir så imponerad av hur författaren tänkt ut allt. 

Det som från början är ett brott blir så stort. Så många blandas in och lösningen finns så nära, men ändå lyckas allt röra ihop sig så. Och det gör mig smått frustrerad, samtidigt som det är så underbart att läsa om. Jag imponeras av hur genomtänkt allt är. Författaren skulle troligen kunna begå de är brotten och komma undan. Hon har skrivet en så smart bok!

Språket är också riktigt bra. Det är i sin enkelhet unikt, men det skulle inte vara något utan bokens handling. Dock är det så himla roligt! Bara bokens början fick mig att gapskratta och på den banan fortsatte det. Det gör mig så glad att läsa en sådan bok där man verkligen vill skratta. Det är skickligt skrivet och det blir en bra balans mellan humor och allvar. 

Karaktärerna känner jag inte så mycket för. De flesta är ju faktiskt 60 år äldre än jag... Men alla i pensionärsligan har så härliga personligheter och de är roliga att följa. Jag gillar också hur självklart allt är för dem. Det är brottslighet, kärlek, pengar... Så härligt att de kan leva så när de är pensionärer! De är så söta och rara, trots de kriminella dragen...

Jag måste också nämna en speciell del av boken. Ni som har boken: Sida 103. De sista raderna. Klockrent! Sådant som man aldrig tänker på, för det är ju så lätt att göra något sådant. Men så smart av Pensionärsligan! Det är de här sakerna jag menar med "smart". Catharina Ingelman-Sundberg har verkligen lagt ner så mycket jobb på den här boken!

Kaffe med rån överraskar mig på så många sätt. Det är en klockren och galet rolig bok. Den är så himla smart. Det är en klurig och komplicerad handling, och så himla smarta brott begås. Vilket arbete författaren måste ha lagt ner! För allt är så himla genomtänkt och känns nu så självklart, fastän det är saker jag aldrig ens tänkt på tidigare. Jag är så imponerad! Det är inget mästerverk, men det är en rolig, smart och unik bok och det räcker långt. 

Betyg:
   

2 kommentarer:

 1. Jag lyssnade på denna som ljudbok och avslutade den igår, så jag har inte hunnit recensera den på blogen än. Jag trodde först inte jag skulle gilla den,men jag tyckte också om den. Dock lyssnade jag av misstag(tydligen) på en lättläst version, så jag vet inte riktigt vad det innebär, om jag har missat något haha. Jaja, nu är bara frågan om jag ska läsa de andra böckerna oxå.xD Ha en bra kväll! (:

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej!

   Ja, det är lite komplicerat bland alla böcker; böcker, e-böcker, tal-böcker, ljudböcker... Men det är ju bra att det finns alternativ! Så länge man vet vad allt är. Jag håller mig dock helst till "böcker"...

   Visst blev man förvånad av den här boken! Riktigt bra och så klurig. Känns lite som en alternativ "Hundraåringen", så kanske borde man göra en film. Jag kommer definitivt (vid tillfälle...) läsa resten av serien. Det är sådana här bra "mellanböcker" jag alltid är på jakt efter. Du vet, de böcker man kan läsa och bara följa med i, utan att störtgråta eller något. Dem behövs!

   Tack, tack, och hoppas du också haft/har en bra kväll! :)

   Radera

Hej, vad kul att du vill kommentera mitt inlägg! Notera dock att frågor om litterära analyser eller andra skolarbeten enbart besvaras via Swish. Mejla lexie.tusensidor@gmail.com för Swishnummer :)