söndag 12 februari 2017

"Rivalerna"

Av Alyson Noël

Förlag: Harper Collins Nordic
Utgivningsår: 2016
Antal sidor (Med eventuellt efterord/tack): 336 st 
Åldersgrupp (Enligt mig): 15+
Serie: Beautiful Idols, Del 1
Originalspråk: Engelska
Originaltitel: Unrivaled
Andra delar i serien: Svartlistad, *Untitled*
Annat: 

Handling: Layla Harrison vill inte fördriva dagarna med strandhäng längre, hon vill ägna sig åt grävande journalistik. Aster Amirpour vill bara skrika rakt ut nästa gång en casting-ansvarig säger: "vi behöver folk med olika bakgrund, men inte din bakgrund den här gången". Tommy Phillips har siktet inställt på en tolvsträngad gitarr som ska ta honom hela vägen till kändisskapet och samtidigt hjälpa honom att få kontakt med sin berömda och frånvarande pappa.

Madison Brooks däremot, hon tog kommandot över sitt öde för länge sedan. Hon är Hollywoods hetaste stjärna och vilka eller hur många hon har krossat på sin väg mot toppen är inget som bekymrar henne. Åtminstone inte förrän Layla, Aster och Tommy dyker upp i Los Angeles glittrande och glamorösa nattliv. De tre lockas in i en tävling där de ska marknadsföra Hollywoodmagnaten Ira Redmans klubbar. Madison Brooks namn står överst på listan över kändisar de ska försöka få dit. Men när hon plötsligt försvinner ställs allt på ända. Alla tre blir misstänkta och de trasslar in sig i en härva av lögner.

-Handling från Bokus.se

Omdöme: Nu har det gått alldeles för lång tid senaste boken lästes ut, men jag vet i alla fall att den är bra. Den kanske inte är precis vad jag väntat mig, men den håller helt klart måttet. Det är spänning blandat med en unik story, och jag älskar de här delarna med kändisskap och den sidan av världen, för det är verkligen fasinerande att läsa om, samtidigt som jag aldrig läst något liknande, och det gör att Rivalerna sticker ut. 

Boken är skriven på ett riktigt spännande sätt, även om språket inte är så unikt. Men det jag gillar är alla cliff-hangers, även om det är ganska irriterande till viss del... Det är dock på ett bra sätt, för boken får verkligen ett bra driv. Jag gillar även att boken är skriven ur så många olika perspektiv, för då får man som läser alltid ligga steget före och det älskar jag verkligen. Det blir dock delvis svårt att hänga med och allt blir ganska komplicerat. 

Jag gillar karaktärerna, till viss del. Relationerna gillar jag dock väldigt mycket, då de är intressanta och utvecklas på olika sätt hela tiden. Det jag gillar är att alla relationer känns väldigt oväntade, samtidigt som de känns så himla rätt. Det jag gillar med karaktärerna är hur unika de är. De känns inte stereotypa alls och är väldigt oförutsägbara, vilket är väldigt intressant. Jag gillar även att man kan känna igen sig i alla, fast på olika sätt.

Jag har dock svårt för att placera karaktärerna. Man får så många olika känslor av dem hela tiden, och jag vet aldrig vilka de egentligen är, vilket är jobbigt. Det gör att jag aldrig riktigt fastnar för någon av karaktärer. Layla gillade jag mycket i början, och jag fortsatte gilla hennes attityd, men sedan kom annat som jag inte gillade alls. Karaktärerna känns otydliga, och nästan ogenomtänkta, men samtidigt är de intressanta och roliga att lära känna. 

Nu blev det alldeles för negativa känslor här - missförstå mig inte! Visst, karaktärerna är en stor del av en bok, men de är inte allt och när resten är riktigt bra och intressant kan jag ha överseende med det. Och jag kommer helt klart läsa vidare, för boken slutade så tvärt. Det var lite jobbigt, men samtidigt kändes det rätt och passande. Nu känns det som att det finns rum för ännu mer utveckling av både storyn och karaktärerna och jag väntar spänt. 

Rivalerna är unik på så många sätt, och det räcker faktiskt långt. Handlingen sticker ut på så många sätt, och den är väl genomtänkt och riktigt aktuell. Jag tror inte jag läst något som är så centrerat på kändisskap tidigare och det är en riktigt fascinerande sak att läsa om. Karaktärerna är bokens svaghet  då de är ganska otydliga, men samtidigt är relationerna så himla intressanta. De är otippade och oförutsägbara, vilket gör dem spännande att följa.

Betyg: 
   

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Hej, vad kul att du vill kommentera mitt inlägg! Notera dock att frågor om litterära analyser eller andra skolarbeten enbart besvaras via Swish. Mejla lexie.tusensidor@gmail.com för Swishnummer :)