lördag 18 februari 2017

Ungdomsböckerna väljs bort

Hörni! På onsdag, den 22 februari, börjar bokrean! Det är ju alltid lika härligt att kunna köpa böcker till bra priser och redan nu kan man på många ställen se vilka böcker som kommer reas ut. Jag köper ju sällan böcker i allmänhet, och kommer troligen inte slå till nu heller. Just nu är mina bokhyllor helt fulla, så jag måste först komma på något bättre sätt att förvara mina böcker på... Kanske slår jag till på någon pocket, dock - De är ju alltid bra på semestern!

Men det var inte det jag skulle prata om. Eller ja, jag skulle faktiskt prata om bokrean till viss del. Det är nämligen så här att jag nu idag blev lite sugen på att ta reda på vilka böcker som reas, och jag började med att titta på nätet och hittade en del intressanta böcker. En stund senare hittade jag flera annonsblad om bokrean från mataffärer och tittade i dem med. Det som då slog mig var att det inte fanns några ungdomsböcker i någon av dem. Det känns ju jättekonstigt!

Visst, en mataffär säljer ju mest mat, så det är väl inte så konstigt ändå... Men samtidigt har de ju valt att sälja vuxenböcker och barnböcker, men missat ungdomsböckerna. Tittar man i de där katalogerna är det som att man läser barnböcker till man fyller tolv år och därefter är det bara vuxenböcker som gäller. Och det känns verkligen helt fel att det är så man valt att göra. För jag tror inte att det är så många tolvåringar som vill läsa blodiga deckare och djupa kärleksromaner. Men går man in i en mataffär är det den känslan man får.

Jag skulle i och för sig aldrig gå till en mataffär om jag ville köpa böcker, men det är ändå intressant att det är så här det ser ut. Det måste ju finnas anledningar till det och jag har mina aningar. Troligen säljer ungdomsböcker inte lika bra som barn- eller vuxenböcker, och då har man valt att inte sälja dem, då de ändå inte ger någon inkomst. Det låter ju tyvärr logiskt, för det är inte lika många ungdomar som mindre barn och vuxna som läser. Så där har vi väl svaret.

Men skulle man faktiskt välja att sälja även ungdomsböcker och inte välja bort dem, kanske fler ungdomar skulle få upp ögonen för läsning. Jag vet vuxna och ungdomar och människor i allmänhet som inte ens vet att det finns ungdomsböcker. Många tycks tro att man läser barnböcker tills man blir tolv år och därefter är det vuxenböcker som gäller. Men det stämmer ju inte! Ungdomsböckerna finns och de är väldigt många! 

I nuläget går nog många, särskilt tonåringar, med bilden av att om de ska läsa måste de läsa tjocka vuxenböcker. Kanske kan en bidragande orsak till det vara att ungdomsböcker faktiskt väljs bort av matbutiker och andra butiker som inte är bokhandlar? Visst, ungdomsböcker kanske inte säljer lika bra, men kanske skulle de göra det om de fick vara med i matchen. Och viktigast: Fler ungdomar skulle hitta böcker de vill läsa!


4 kommentarer:

 1. Kloka ord! Konstigt att de väljer bort ungdomsböckerna, men man förstår ju såklart att de gör det för att det inte säljer så mycket. Men bokrean är ju ett bra sätt att få folk att köpa och läsa böcker och då borde det ju finnas böcker för alla åldrar. Hursomhelst är jag taggad på bokrean och hoppas på att fynda någon bra bok!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det här är inget jag funderat på tidigare, utan det är bara så det har varit... Men visst är det konstigt, även om det ju finns en förklaring. Ungdomsgenren är ju så stor, så den borde synas mer, så att fler hittar den. Jaja, bokrea är ju alltid kul ändå!

   Radera
 2. Tråkigt att mataffärerna dissat ungdomsböckerna! Det är ju inte bara ungdomar som kan köpa ungdomsböcker. Alla mammor, pappor, far- och morföräldrar som handlar mat i mataffärer skulle ju kunna köpa ungdomsböcker till sina ungdomar. Dessutom kan även de över 15 läsa ungdomsböcker, jag är snart 24 och kan inte säga att jag börjat läsa vuxenböcker än. Visst händer det ibland, men det finns ju så många intressanta ungdomsböcker!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Att ungdomsböcker inte bara riktar sig till ungdomar - Ja, det har du ju helt rätt i! Det är en så bred genre, och den riktar sig ju inte bara till tonåringar. Absolut kan även vuxna läsa ungdomsböcker - Mamma läser ofta de böcker jag läser! Det känns som att det är en stor genre, men uppenbarligen är den inte tillräckligt synlig för att den ska vara värd att säljas av mataffärer.

   Radera

Hej, vad kul att du vill kommentera mitt inlägg! Notera dock att frågor om litterära analyser eller andra skolarbeten enbart besvaras via Swish. Mejla lexie.tusensidor@gmail.com för Swishnummer :)