torsdag 2 mars 2017

"Våra kemiska hjärtan"

Av Krystal Sutherland

Förlag: Bonnier Carlsen
Utgivningsår: 2016/2017
Antal sidor (Med eventuellt efterord/tack): 335 st 
Åldersgrupp (Enligt mig): 14+
Serie: -
Originalspråk: Engelska
Originaltitel: Our Chemical Hearts
Annat: 

Handling: Henry Page är en obotlig romantiker! Han har bara aldrig upplevt den stora kärleken. Inte ännu i alla fall. När Grace Town haltar in i hans liv med käpp, för stora pojkkläder och duscha verkar inte stå högst på hennes att göra-lista, vet han att det är på väg att ändras. För alltid.
-Handling från Bokus.se

Omdöme: Min första tanke var "nej". Nej, nej nej. För bara efter några sidor in kändes boken som en repris av "Eleanor & Park", som jag inte gillade alls. Men bara en kort stund senare förändrades allt. Inte ens hundra sidor in kom den första vändningen och boken började snabbt växa i mina ögon. Jag insåg att Våra kemiska hjärtan är djup, genomtänkt och unik. Den går inte att jämföra med vare sig "Eleanor & Park" eller något annat. 

Om jag skulle beskriva Våra kemiska hjärtan med ett ord skulle det bli osannolik. Jag vet inte hur många gånger jag trodde mig veta vad som skulle hända, men hade helt fel. Det är mängder av vändningar och osannolika händelser, men faktum är att det fungerar. Jag tror på det, för boken är så himla genomtänkt och skickligt skriven. Storyn är fin och tänkvärd. Det är kärlek med alla dess problem i helt ny tappning, vilket gör boken intressant och unik.

Språket får mig ibland att sjunka djupt in i mitt eget huvud. Andra gånger skrattar jag och ibland vill jag bara skrika i ren frustration. Det är många känslor som pendlar fram och tillbaka, men att jag får känna dem alla visar hur bra språket är. Språket är inget särskilt egentligen, men det är ändå helt perfekt för den här sortens bok. Det är varken för tungt eller för lätt, och chattmeddelandena gör boken luftig och lättläst.

Det är sällan jag läser böcker skrivna ur en killes perspektiv, och jag blev faktiskt lite förvånad över att den här boken handlar om en kille som blir förälskad och inte tvärtom. Det känns härligt och lite nytt, fastän det inte alls borde vara så. Henry Page är en mycket intressant person och jag känner inte riktigt att jag fick grepp om varken honom, Sadie eller deras föräldrar. Det gör det hela ännu mer spännande, för allt är inte helt igenom tydligt.

För den skull känns boken inte ogenomtänkt, utan det här är nog en av de mest genomtänkta böcker jag läst sett till karaktärer och relationer. Relationerna må vara osannolika, men de är ändå trovärdiga och trots att de pendlar mycket fram och tillbaka känns det verkligt. Och bara en sådan sak som att det faktiskt finns en vettig förklaring till Grace's beteende och utseende! Den var oväntad, men gav boken ytterligare en vinkel. 

Slutet är fantastisk på så många sätt. Det gör att boken sticker ut ännu mer, och den blir aldrig en i mängden. Det är sådan där bok som man kan minnas just för att den liknar andra böcker men ändå är sin egen. Budskapet är fint och slutet är oväntat, vilket är ganska ovanligt i den här typen av böcker. Redan från början brukar man kunna lista ut hur det ska sluta, men Krystal Sutherland slutar aldrig att förvåna mig och boken blir ett riktigt äventyr. 

Våra kemiska hjärtan är fantastisk på så många sätt. Den är inte unik i sin genre och påminner en hel del om andra böcker, men samtidigt är den unik och sticker ut i mängden. Det beror mycket på att den är så oväntad och så osannolik. När jag slog upp boken var det en helt annan story jag väntade mig, men jag är inte besviken. Våra kemiska hjärtan gör ett stort avtryck, och är sannerligen ett äventyr att läsa, och det är en bok jag kommer minnas. 

Betyg: 
   

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Hej, vad kul att du vill kommentera mitt inlägg! Notera dock att frågor om litterära analyser eller andra skolarbeten enbart besvaras via Swish. Mejla lexie.tusensidor@gmail.com för Swishnummer :)