tisdag 28 mars 2017

"Den utvalda"

Av Kiera Cass

Förlag: B. Wahlströms
Utgivningsår: 2014/2017
Antal sidor (Med eventuellt efterord/tack): 293 st 
Åldersgrupp (Enligt mig): 12+
Serie: The Selection, Del 3
Originalspråk: Engelska
Originaltitel: The One
Annat: 

Obs! Recensionen innehåller spoilers från tidigare delar 

Handling: America hade aldrig kunnat föreställa sig att det gick att finna äkta kärlek i en tävling som Urvalet. Men hennes känslor för Maxon har växt sig starka och konkurrensen är tuff, så med bara några veckor kvar innan allt avgörs måste hon jobba hårdare än aldrig förr för att vinna. Mot tävlingens slut intensifieras också trycket utifrån. Rebellernas attacker blir blodigare och brutalare, och America som egentligen står på rebellernas sida måste dölja sina sympatier. Hennes enda chans att verkligen förändra kungariket i grunden är att vinna tävlingen och tronen, och hoppas på att även Maxon har mod nog att stå upp för vad som är rätt.
-Handling från Bokus.se

Omdöme: Det som gör Kiera Cass serie unik är den unika blandningen mellan dystopi och kungadöme och romantik. Hon skriver träffsäkert i sin genre och lyckas träffa precis rätt i blandningen mellan mörk dystopi och ljus kärlekshistoria. Idén till boken är intressant och jag älskar den unika kombinationen mellan pirrande och obekymrad kärlek och intriger, uppror och ett dystopiskt samhälle. Boken är spännande, men ändå ganska ytlig.

Det största problemet med den här boken och serien är hur utdragen den är. Den är visserligen ganska fantastisk ändå, men nu i tredje boken, när Urvalet ännu inte fått ett avslut, börjar man faktiskt tröttna. Det som räddar boken då är allt runtomkring. Jag gillar att de dystopiska inslagen får en större och större roll, och att det inte längre bara är Maxons och Americas relation allt kretsar kring. Det sker mycket annat, vilket gottgör det utdragna. 

Något som gör serien speciell är Kiera Cass språkval. Till skillnad från många andra tunga och djupa dystopier väljer Cass att skriva enkelt och spirande och jag älskar det. Jag älskar hur hon lyckas blanda in precis rätt mängd mörker och tyngd i språket, och att det känns så naturligt med ett så enkelt och tunt språk. Fast faktum är att språket är delvis tungt ändå, trots att det är luftigt, lättläst och humoristiskt, och det gör att boken sticker ut ännu mer. 

Americas och Maxons relation är så himla härlig att läsa om. Åtminstone till viss del, men när man kommer till tredje boken och bara undrar varför det inte är de två än, blir det lite tröttsamt. För deras relation går väldigt mycket fram och tillbaka. Det är lite för mycket drama och Cass skapar en del onödiga och orealistiska problem. Men jag har överseende med det, för jag älskar Maxon och Americas relation ändå, då den är så fin och äkta.

Något jag hade lite problem med i början av serien var hur känsokall America kändes. Hon brydde sig visserligen om många personer, men hon hade så svårt för att erkänna det och för att visa det. Efter den här boken har hon utvecklats så mycket, och det tycker jag om. Nu är hon mer mänsklig och det är lättare att tycka om henne. Jag gillar även hennes relation med de andra i Eliten, tjänsteflickorna och Amberly, då de är så äkta och inte framtvingade. 

Hade jag läst den här boken år 2014 (på engelska) hade jag nog varit förkrossad just nu. För Kiera Cass skriver här som om det här är bokens slut, men det visar sig inte stämma och jag är så glad över att hon ändrade sig. America och Maxon känner jag mig inte klar med, och inte heller rebellerna och förändringarna som är påväg att ske. Jag blev lite ledsen ändå, då Americas sorg efter (spoiler) Amberlys död (slut på spoiler) var så äkta och fin. 

De utvalda är unika på så många sätt, även om den påminner mycket om seriens andra böcker. En fantastisk historia utspelar sig på inte ens 300 sidor och att Cass väljer att skriva sin dystopi på det sättet är en av anledningar till det. Den träffsäkra kombinationen romantik och dystopi är ytterligare något som gör boken speciell. Jag fänglas av fina, äkta relationer, och Americas utveckling har fått mig att uppskatta serien ännu mer. Jag älskar det här!

Betyg: 
   

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Hej, vad kul att du vill kommentera mitt inlägg! Notera dock att frågor om litterära analyser eller andra skolarbeten enbart besvaras via Swish. Mejla lexie.tusensidor@gmail.com för Swishnummer :)