fredag 9 augusti 2019

The Selection Stories: The Prince & The Guard

Recensionen kan innehålla spoilers från tidigare delar 

The Selection Stories är en fristående del i Kiera Cass serie The Selection. I boken finns två längre noveller; en från Maxons och en från Aspens perspektiv. Det finns också ett smakprov till seriens tredje bok The One, samt en massa annat smått och gott, däribland en liten Q&A med Cass, listor, familjeträd och spellistor. Det är en bok som direkt tar en tillbaka till den här världen och dessutom ger en massa tidigare okänd information. 

”Please tell me you're not going to follow through with this, Maxon. You can't”, she pleaded.
[...]
   ”I have to. That's how it works for princes of Illéa. We marry commoners.”
   Daphne rushed forward, grabbing my hands. ”But I love you. I always have.”
s. 16

* * *


The Prince är skriven ur Maxons perspektiv under tiden precis innan och i början av The Selection. Man får ta del av hur hans liv såg ut innan Urvalet, och får samtidigt läsa om vissa scener från första boken, men från ett nytt perspektiv. Berättelsen låter verkligen läsaren lära känna Maxon lite bättre och jag gillar särskilt att läsa scener som det första mötet mellan honom och America från hans perspektiv. Det är en lika välskriven novell som Cass andra böcker, och att det är en del upprepningar från Ceremonin stör inte mig. 

The Guard är nästa långnovell, om Aspen. Den utspelar sig under bok två (tre?) om jag minns rätt, och när jag läste den fick jag en helt ny syn på Aspen och hans känslor för America. Det är lättare för mig att förstå honom nu, men jag tycker fortfarande inte riktigt om honom. Hans relation med Americas tjänsteflickor tycker jag dock verkligen om, för den är så fin. Även här finns en del upprepningar av scener från serien, men jag tycker verkligen inte att det gör något, för det är så härligt att få återuppleva ögonblick från serien!

The One: Sneak Peek gav mig inte så mycket, då jag redan läst den boken. Även här fick jag dock påminnelser om ögonblick från serien, vilket också här var väldigt härligt. I övrigt kan jag tyvärr inte säga så mycket om den här delen av boken, mer än det jag sagt om boken som helhet i dess egna recension. 

Bonus Content är en superhärlig del, fylld med allt möjligt i lagom mängd. Jag gillade särskilt släktträden tillhörande America, Aspen och Maxon. Det märks så otroligt tydligt här hur mycket arbete Kiera Cass har lagt ned på hela serien, då hon till och med har funderat ut vem som är släkt med vem, vilka släktnamn som lever vidare, samt hur kasten förändras beroende på vem som gifter sig med vem och så vidare. Helt otroligt, och väldigt spännande att läsa! De två spellistorna med låtar i slutet tillförde dock inte så mycket, då vissa citat som fanns där inte passade, och då jag inte är intresserad av musik. 


The Selection Stories är härlig att läsa för att friska upp minnet om serien. Man får läsa om flera scener och blir påmind om fina och roliga ögonblick, samtidigt som man får nya perspektiv på många saker, vilket gör att serien växer ännu mer. Det enda jag saknar är att någon gång bli överraskad och inte känna igen allt, men jag blir ändå imponerad av boken, då den visar hur mycket energi Cass har lagt på sin serie, då hon verkligen tänkt på allt ifrån släktträd till att skriva gamla scener ”rätt”. Det är nostalgiskt att återvända till The Selection, och med den här boken lämnar jag återigen Illéa med ett leende på läpparna. 


Betyg: 
    ☆ 

Författare: Kiera Cass
Förlag: HarperTeen
Utgivningsår: 2014 
Antal sidor: 227 st 
Åldersgrupp (Enligt mig): 12+
Serie: The Selection, Del 0,5 + 2,5 + extramaterial
Originalspråk: Engelska
Originaltitel: The Selection Stories: The Prince & The Guard
Annat:

Blev du intresserad? 
Du hittar boken på Adlibris, Bokus och CDON


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Hej, vad kul att du vill kommentera mitt inlägg! Notera dock att frågor om litterära analyser eller andra skolarbeten enbart besvaras via Swish. Mejla lexie.tusensidor@gmail.com för Swishnummer :)