onsdag 21 augusti 2019

Rör mig inte!

Rör mig inte! är första boken i Tahereh Mafis vällästa trilogi om en dystopisk framtid. Läsaren följer sjuttonåriga Juliette som sitter inspärrad på ett förfärligt mentalsjukhus. På nästan ett år har hon varken rört någon eller talat med någon. Juliettes beröring är nämligen dödlig, och alla ser på henne som ett galet monster i världen där människor kuvas, kontrolleras och krossas. Men Juliette vill inte något ont, och när hon blir erbjuden att bli en av de värsta ledarnas hantlangare tar hennes liv oväntade vändningar och hon får veta saker om sig själv och världen som hon aldrig väntat sig. Det är en bok om en framtid som gått fel, men också en bok om kärlek, rädsla och att hitta sig själv. 

Jag ville inte ha kläderna eller de perfekta skorna eller någonting dyrt alls. Jag ville inte bli klädd i siden. Jag ville bara nå fram och beröra en annan människa, inte bara med händerna utan med hjärtat.
s. 79-80 (e-boken)


* * *

Åh! Wow! Jag vet inte vad jag ska säga skriva.

Jag läste den här boken precis innan jag började blogga, det vill säga år 2014, när jag var tolv (nästan tretton) år gammal. Redan då fullkomligt älskade jag hela serien, och jag mindes en hel del av den, men att läsa om den nu var häftigt. Häftigt eftersom att jag nu kände så annorlunda när jag läste, då jag ju är ett antal år äldre. Och jag känner direkt att det här är en serie jag vill läsa om igen. Många gånger. 

Den här boken liknar ingenting jag någonsin läst, och år 2014 var det kanske inte så märkligt, men att det är likadant år 2019 säger en hel del om vilket mästerligt författarskap – i form av den oerhört talangfulla Tahereh Mafi - som ligger bakom boken. Det är en helt unik bok, för även om den sett fram ifrån är en dystopi, är det också en bok om romantik, identitet och livets allra svåraste känslor och beslut. Det är en bok om att vara ensam och att vilja tillhöra och förstå var man hör hemma, och därför finns det så otroligt mycket utrymme till igenkänning, vilket är fantastiskt.

Dessutom skriver Tahereh Mafi så underbart om kärlek. Hon beskriver känslor så vackert, ärligt och självklart att det är omöjligt att inte bli berörd av den här boken. Jag fastnar från början av Juliettes trasiga själ och intressanta situation, och finns kvar ända till slut, tack vare hur äkta och nära alla händelser, tankar och känslor känns. Det är verkligen en fantastisk bok med avseende på alla dessa känslor, och det är ett himlastormande äventyr att läsa den, och det äventyret vill jag uppleva igen många gånger till. 

När jag läste boken förra gången var det inte just känslorna och det mörka som fastnade, men det här gången är det det som fascinerar mig mest, och det är häftigt hur man kan se på en och samma bok på så olika sätt. Att läsa om Juliettes liv gör ont i läsaren. I boken finns också så mycket visdom i form av hur långt det är okej att gå, och vad ondska och monster egentligen är. Jag tar med mig så mycket från den här boken som inte finns någon annanstans och det är det som gör den så speciell och fulländad. 

Det här är dock bara första boken i en serie, och den kommer inte helt till sin fulla rätt. Jag saknar vissa dimensioner, men det är ju naturligt när det bara är en tredjedel av allt. Jag tycker att utvecklingstakten i boken är ganska bra och realistisk, men det finns delar jag hade velat ha mer av. Bland annat tycker jag att kärleken borde ha växt fram långsammare, och jag hade gärna läst ännu mer om tiden med Warner, för det var så otroligt intressant, hemskt och ändå spännande, och precis en sådan sak som gör en bok helt unik. Och ärligt talat hade jag inte haft någon emot kanske hundra sidor till. På det stora hela är det en fantastisk bok, som jag rekommenderar alla att någon gång ta upp!

Rör mig inte! är en bra fantastisk början på en fantastisk serie, och jag är så otroligt glad att jag valde att läsa den här boken igen, för den är verkligen magisk. Storyn är unik, och blandningen mellan action och psykologi är perfekt för att ge ett flyt som får mig att sträckläsa boken en kväll. Jag älskar det underbara och modiga sättet Tahereh Mafi skriver om kärlek och andra starka känslor på, för hon gör det så äkta att det är omöjligt att inte bli berörd av den här boken som jag vill läsa om, om och om igen. 

Betyg: 
   

Författare: Tahereh Mafi
Förlag: B. Wahlströms
Utgivningsår: 2018 (original: 2011) 
Antal sidor: 302 st
Åldersgrupp (Enligt mig): 13+
Serie: Rör mig inte-trilogin, Del 1
Originalspråk: Engelska
Originaltitel: Shatter Me
Andra delar i serien: Rädda mig inte!, Sätt mig i brand!, Falla sönder, Bryta sönder, Frukta mig, Trotsa mig
Annat: Omläsning (tidigare läst 2014), läst som pocket.

Blev du intresserad? 
Du hittar boken på Adlibris, Bokus och CDON


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Hej, vad kul att du vill kommentera mitt inlägg! Notera dock att frågor om litterära analyser eller andra skolarbeten enbart besvaras via Swish. Mejla lexie.tusensidor@gmail.com för Swishnummer :)