söndag 6 september 2020

Trotsa mig

”Kvinnan tar min hand. Kramar mina fingrar tills jag drar mig ur hennes grepp. 'Jag är din mor', säger hon. 'Och jag har bestämt att det är dags för dig att komma hem.'
s. 80

Näst sista boken i Tahereh Mafis succéserie, och hela Juliettes liv har visat sig vara en lögn. Inte ens hennes namn är en sanning, och i händerna på sina riktiga föräldrar kämpar hon både för världens framtid och för sitt eget minne. Vem är hon egentligen? Samtidigt för Warner, Kenji och alla andra sin egen kamp på jakt efter svar, innan det kanske är för sent. Har Warner och Juliette Ella chans till en framtid tillsammans när allt de trott sig veta visat sig vara falskt? 

* * *

”Är det inte just det här vi kämpar för?
    En andra chans till lycka.”
s. 339

Så slutar Trotsa mig och så kunde gärna hela serien få sluta. För slutet är så vackert – så fulländat! – att jag är rädd för vad seriens sista bok kan orsaka för skada. Snälla ingen behöver väl dö?

Givetvis kommer jag läsa även sista boken. Dels i ren abstinens, men mest för att jag älskar hur serien och Tahereh Mafis författarskap aldrig slutar växa. I de första böckerna blev jag golvad av Mafis skildring av kärlek och jag slutade aldrig fascineras av hennes karaktärsbygge. Men det var bara början. 

Nu lär man känna karaktärerna på djupet och jag älskar hur Warners och Juliettes Ellas relation går från att vara mest sexuell till att bli känslosam. Eller, den har alltid varit fylld av känslor, men nu är attraktionen inte bara fysisk utan även emotionell, och jag älskar det. Efter fem böcker hade vem som helst tröttnat på deras smöriga, om än dramatiska kärlekshistoria, men nu gör Mafi något nytt av den, och jag har ännu inte fått nog. Ojämförbart!

Trotsa mig tillför nya dimensioner till ett redan vinnande koncept. Har du ännu inte upptäckt Tahereh Mafi är det hög tid! Given för både ungdomar och vuxna som vill läsa något träffsäkert och unikt som verkligen känns, och som blandar mörker med hoppfullhet på ett klockrent sätt. Få skriver om känslor lika bra som Mafi. 

 ___________________________________________________________________ 
Trotsa mig
Författare: Tahereh Mafi
Förlag: B. Wahlströms (2020) 
Sidor: 339 st 
Åldersgrupp: 14+
Originaltitel: Defy me
Läs också: Rör mig inte, Rädda mig inte, Sätt mig i brand, Frukta mig
Köp: t ex hos Adlibris, Bokus och Omnible.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Hej, vad kul att du vill kommentera mitt inlägg! Notera dock att frågor om litterära analyser eller andra skolarbeten enbart besvaras via Swish. Mejla lexie.tusensidor@gmail.com för Swishnummer :)