tisdag 22 september 2020

Gravplaneten

Gravplaneten är den tredje delen iOskar Källner & Karl Johnssons enorma rymdepos för slukaråldern. Nu befinner sig Alice, Elias och de andra på Stillheten, och de har just kraschlandat på gravplaneten. Återigen ställs de inför oväntade risker och faror, men kanske kan de också finna något de letat efter länge, på gravplaneten Umbezra

* * * 

Det blir som jag befarat.

Berättartekniken där man kastas rakt in i handlingen och det flera månaders långa mellanrummet mellan andra och tredje boken bara bortses ifrån är på många sätt underbar... men också problematisk. 

För tioåringen som i väntan på Gravplaneten på sin höjd läst några få andra böcker, är det inget problem. Men jag som läst fler böcker än jag kan hålla i minnet sedan Järnrosen får en för lång startsträcka här för att jag ska kunna njuta fullt ut. För den som kan ge hela serien sin fulla uppmärksamhet lär dock magi uppstå. 

De färgglada och händelserika illustrationerna gör boken luftig och perfekt även för ovana läsare. Språket är lättläst och boken är lockande händelserik. Det enda jag verkligen saknar är Elias och Alices underbara syskonrelation i de första böckerna, som här hamnat i skymundan.

Gravplaneten håller måttet. Serien är perfekt för nybörjarläsare med ett intresse för rymden och sci-fi, som uppskattar snabba vändningar och en rapp dialog. Min enda invändning är syskonrelationen mellan Alice och Elias som inte når sin fulla potential här.

Tack, Rabén Sjögren, för recensionsexemplaret!

___________________________________________________________________ 
Gravplaneten
Författare: Oskar Källner & Karl Johnsson
Förlag: Rabén & Sjögren (2020)
Sidor: 236 st 
Åldersgrupp: 10+
Läs också: Bortförda och Järnrosen
Köp: t ex hos Adlibris, Bokus och Omnible.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Hej, vad kul att du vill kommentera mitt inlägg! Notera dock att frågor om litterära analyser eller andra skolarbeten enbart besvaras via Swish. Mejla lexie.tusensidor@gmail.com för Swishnummer :)