torsdag 28 maj 2020

Järnrosen

Tusen tack, Rabén & Sjögren, för spännande recensionsexemplar!

Recensionen kan innehålla spoilers från tidigare delar 

Järnrosen är andra boken i Oskar Källner och Karl Johnssons sci-fi-serie för slukaråldern. Efter upptäckten av en helt ny värld - en oändlig rymd - gör nu Alice och Elias sitt bästa för att hjälpa till att rädda sin mamma. Problemet är bara att fiender lurar överallt i rymden, och att allt kanske inte riktigt är som förväntat, vilket riskerar att försätta fler än mamman i fara. 

För några dagar sedan var mitt största bekymmer hur jag skulle klara matteprovet! Och nu är jag inlåst i en cell på ett rymdskepp fullt med monster!
s. 137

* * *

Jag kände länge att den här boken tyvärr inte höll måttet och levde upp till förväntningarna efter den strålande inledningen med Bortförda. Dess första halva kändes främst som ett mellanparti där inte så mycket nytt hände och där jag framför allt saknade att läsa om syskonrelationen mellan Alice och Elias.

De sista 50 sidorna hände något. Plötsligt blev boken otroligt spännande med revolutionerande avslöjanden och vändningar som gjorde det omöjligt att sluta läsa. De 50 sidorna var fantastiska och underbart actionfyllda och vägde nästan upp till den segare inledningen på en serie med potential att fängsla både vana och ovana läsare från mellanåldern och uppåt. 

Slutet gör en verkligen hungrig på att läsa mer direkt, men det går ju inte, vilket kommer bli ett problem. I en sådan här detaljerad berättelse är det svårt att ta flera månaders uppehåll i väntan på uppföljaren om läsupplevelsen ska bli optimal. Så i höst får vi se hur Imperiets arvingar hanterar ett halvårs uppehåll. 

Järnrosen lever inledningsvis inte upp till förväntningarna efter seriens första bok, men mot slutet händer något. De sista 50 sidorna är fullkomligt magiska. Fyllda med action, chockande avslöjande och rafflande vändningar gör de boken omöjlig att lägga ifrån sig. I slutändan är det så jag minns Järnrosen, och förhoppningsvis finns det minnet kvar när uppföljaren kommer i höst. 

⭐️ ⭐️ ⭐️

Författare: Oskar Källner & Karl Johnsson
Förlag: Rabén & Sjögren
Utgivningsår: 2020
Antal sidor: 183 st 
Åldersgrupp (Enligt mig): 10+
Serie: Imperiets arvingar, Del 2
Originalspråk: Svenska
Originaltitel: Järnrosen
Andra delar i serien: Bortförda, Gravplaneten
Annat: 

Blev du intresserad? 
Du hittar boken på Adlibris, Bokus och Omnible.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Hej, vad kul att du vill kommentera mitt inlägg! Notera dock att frågor om litterära analyser eller andra skolarbeten enbart besvaras via Swish. Mejla lexie.tusensidor@gmail.com för Swishnummer :)