måndag 27 april 2020

Bortförda

Tack snälla, Rabén & Sjögren, för fartfyllt recensionsexemplar!

Bortförda är första delen i ny svensk, sci-fi-satsning för slukaråldern. Författarna bakom är Oskar Källner, och Karl Johnsson, som även bidragit med illustrationer. Boken börjar i ett syskonpars vanliga liv, men snart förändras allt. Det visar sig att deras mamma är försvunnen. Snart blir deras pappa häktad, medan Elias och Alice blir en del av en farlig och osannolik räddningsaktion genom rymden. 

”Vi är inte kvar på jorden längre. Vi är på ett rymdskepp.”
   Alice sätter lite vatten i vrångstrupen och börjar hosta. Vadå rymdskepp?
   En plötslig blixt skär genom skallen. Ögonblicksbilder svischar förbi och hon pressar ena handen mot tinningen. Minnena kommer tillbaka. Som en mäktig flod sköljer de över henne.
s. 74

* * *

För de första älskar jag illustrationerna. De är så välgjorda, fängslande och effektfulla, och ger ännu en dimension till en redan fantastiskt spännande bok. För storyn är briljant. Den är visserligen sällan oväntad utan följer någon sorts outtalad mall för en actionfylld och äventyrlig mellanåldersbok, MEN den har också saker som gör boken helt unik och får mig att bli nyfiken på mer.

Det jag uppskattar särskilt är att få följa syskonrelationen mellan Alice och Elias. Det är så trovärdigt beskrivet hur de ena stunden bråkar, för att i nästa hitta på bus tillsammans, och i slutändan alltid finna trygghet och tillit i varandra. I sådana här böcker tenderar ofta karaktärer och relationer att glömmas bort, men inte här, vilket är underbart. 

Jag gillar också reflektionerna som görs kring hur livet på jorden ser ut, för även om det är science fiction får det en att tänka till. Dessutom är boken fartfylld och spännande från sida ett, och flytet håller hela vägen tack vare den rappa handlingen koncentrerad till en kort tidsperiod, utan att det någonsin känns för overkligt. 

Bortförda tar den äventyrliga mellanåldersboken till en ny nivå. Det är fartfyllt, konstant spännande och lättläst, men det ges också tacksamt utrymme till reflektion och eftertanke. Relationer har en större roll än i många liknande böcker, och det gör att Bortförda sticker ut och gör mig nyfiken på mer. Särskilt efter det tvära slutet. 

⭐️ ⭐️ ⭐️ ⭐️

Författare: Oskar Källner & Karl Johnsson
Förlag: Rabén & Sjögren
Utgivningsår: 2020
Antal sidor: 174 st 
Åldersgrupp (Enligt mig): 10+
Serie: Imperiets arvingar, Del 1
Originalspråk: Svenska
Originaltitel: Bortförda
Andra delar i serien: Järnrosen, Gravplaneten
Annat: 

Blev du intresserad? 
Du hittar boken på Adlibris, Bokus och Omnible.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Hej, vad kul att du vill kommentera mitt inlägg! Notera dock att frågor om litterära analyser eller andra skolarbeten enbart besvaras via Swish. Mejla lexie.tusensidor@gmail.com för Swishnummer :)