torsdag 23 april 2020

Världsbokdagen 2020 – Böcker är en demokratisk rättighet


Idag på torsdagen den 23 april 2020 är det världsbokdagen. En temadag instiftad av UNESCO, för boken, författarna och upphovsrättens skull. För även om en bok är perfekt som sällskap, världsflykt eller utbildning, är den där rektangulära, inslagna pappershögen också så mycket mer. Böcker är en symbol för de friheter, rättigheter och möjligheter många ofta tar för givna. 

Böcker och andra texter spelar en huvudroll i vår demokrati. Det är lätt att glömma bort hur priviligierade vi är som har tillgång till bokhandlar med böcker från alla världens hörn, och inte minst bibliotek där man gratis kan läsa sig till både nya erfarenheter, insikter och allmänbildning. Bokens status i samhället sjunker ständigt till fördel för TV-serier, filmer och sociala medier som de nya plattformarna för underhållning, men man glömmer bort det syfte böcker fyller och som mycket lite annat i dagens informationssamhälle faktiskt kan erbjuda.

Orden i en bok är permanenta, oföränderliga, som huggna i sten. Vi lever i en värld där information flödar via hemsidor, Facebook och Instagram, men där syns inte alltid sanningen. Fake news flödar och en stor svaghet med internet är dess ständiga föränderlighet. Det är en fantastisk fördel att alltid få tillgång till den senaste informationen, men det behöver inte alltid vara en fördel med information som ständigt kan uppdateras. 

Det tryckta ordet kan aldrig göras otryckt. Det ger en unik inblick i historien och konkretiserar olika människors synsätt på saker på ett sätt som ett Instagram-inlägg som vid behov kan redigeras om man inser att man uttryckte sig på ett sätt som upprörde någon, aldrig kan göra. Många underskattar vikten av den permanenta informationen för vår demokrati och tryckfrihet och ser bara fördelar i den nya informationskulturen som uppstått på internet där man kan säga vad som helst men alltid ångra sig och radera om budskapet inte togs emot så väl som önskat. 

Idag läser jag för underhållningen och för att få nya perspektiv på världen, men också för att jag i en demokrati har det fantastiska privilegiet att fritt kunna tillgodose mig information och vara säker på att den inte har förändrats för att någon vände kappan efter vinden. 


Ha en fin världsbokdag och ta hand om er❤️
/Lexie

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Hej, vad kul att du vill kommentera mitt inlägg! Notera dock att frågor om litterära analyser eller andra skolarbeten enbart besvaras via Swish. Mejla lexie.tusensidor@gmail.com för Swishnummer :)