onsdag 22 april 2020

Helt seriöst

Helt seriöst är Hanna De Canesies debut, och den utspelar sig en liten ort där alla känner alla. Så när nakenbilder på Ella sprids på ett anonymt instagramkonto blir alla inblandade. Sam vet vad som hände den där kvällen efter skolavslutningen i nian, fast när han gick skrattade Ella, så frågan är vem ansvaret ligger hos? Också andra problem flyter upp till ytan när rykten sprider sig som löpeldar och Sam riskerar att förlora både flickvän och kompisar och måste omvärdera vad som verkligen spelar roll. 

Manne kittlar och alla tre skrattar så det skär in i huvudet. Aldin ställer sig upp framför sängen med mobilen riktad mot den. Sam backar ut ur rummet och hör dem fortfarande när han stängt dörren.
   ”Nej men lägg av”, säger Ella.
   Han borde kanske gå in igen. Men hon skrattar så han lämnar övervåningen och går ner för trappan.
s. 6

* * *

Den här boken var inte som jag väntade mig, på både gott och ont. 

Jag trodde att det skulle vara en vanlig, intetsägande ungdomsbok, men här ryms en massa intressanta dilemman som tonåringar kan känna sig i. Dessutom märks det att de Canesie vet vad hon skriver om när hon skildrar jargongen mellan ungdomar, irritationen över oförstående föräldrar eller hur snabbt rykten kan få fart. Man känner igen sig i allt - inte minst språket i SMSen. (Jag saknar dock skiljetecken, hela ord och stora bokstäver, men en eloge till författaren som skriver realistiskt ur varje aspekt.) 

En besvikelse är att bilderna och övergreppet inte har en så stor roll som väntat. Det gör boken mindre utstickande och jag hade gärna läst mer om Ellas upplevelse av situationen från hennes perspektiv. Jag saknar också ett budskap kring sexuella övergrepp, för det skulle höjt boken ytterligare och gjort den fullständig. Nu är det mest en berättelse om några ungdomars sommar, utan någon tydligt fokus. Författarens skildring av övergreppet och dess följder är dock skicklig, tänkvärd och verklighetstrogen. 

Jag saknar dock att verkligen lära känna karaktärerna, för man kommer dem aldrig tillräckligt nära för att kunna uppleva boken istället för att bara läsa den. Författaren tog också en enkel utväg med ”några veckor senare...” just där vänskapen mellan Sam och Niko utvecklades, vilket var en besvikelse då jag gärna läst mer om den spännande relationen då den trots allt var bärande för boken. 

Helt seriöst är en skicklig spegling av dagens ungdomsliv. Formatet är utmärkt för målgruppen med korta kapitel och luftigt språk. Det är lätt att relatera till alla dilemman som presenteras, men det saknas en tydlig röd tråd och ett huvudfokus. Boken berättar mycket, fast utan något tydligt budskap vilket gör att den inte kan nå hela vägen till alla ungdomar som dock verkligen ändå borde ta del av Hanna de Canesies lovande debut! 


⭐️ ⭐️ ⭐️

Författare: Hanna de Canesie
Förlag: Natur & Kultur
Utgivningsår: 2019
Antal sidor: 199 st 
Åldersgrupp (Enligt mig): 13+
Serie: -
Originalspråk: Svenska
Originaltitel: Helt seriöst
Annat: 

Blev du intresserad? 
Du hittar boken på Adlibris, Bokus och Omnible.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Hej, vad kul att du vill kommentera mitt inlägg! Notera dock att frågor om litterära analyser eller andra skolarbeten enbart besvaras via Swish. Mejla lexie.tusensidor@gmail.com för Swishnummer :)