onsdag 1 april 2020

Happy Place

Tusen tack, PS. Förlag, för grymt recensionsexemplar!

Happy Place är skriven av fyra åttondeklassare och deras lärare. Det började som en skrivprofil på elevens val och slutade i en publicerad roman om en klassresa som slutar i katastrof. Redan när de kommer i land på Lyckön anar Ester, Elias och Joseph oråd. Snart inser de att någonting på ön vill dem illa, men inte ens deras lärare inser allvaret utan befinner sig i någon euforisk bubbla. Ester, Elias och Joseph tvingas ta saken i egna händer. Samtidigt ställer obesvarade känslor och trasslig vänskap till det. 

För ön var hennes liv lika obetydligt som det var för nattens stjärnor och dagarnas sol. Hennes närvaro eller frånvaro skulle inte förändra ön det minsta, men däremot hade hon en obehaglig föraning att ön skulle förändra henne.
s. 16

* * *

Jag ska vara ärlig: jag förväntade mig inte så mycket av Happy Place

Inte för att det är fyra (otroligt talangfulla!) åttondeklassare och deras lärare som skrivit den, utan för det orättvisa omslaget. Det är ett riktigt snyggt omslag och jag gillar det klargula, MEN det känns barnsligt, vilket är missvisande för en genialisk, välskriven och normutmanade bok som är perfekt för tonåringar och så även mig. 


”Det var träden som gjorde det.”
   Joseph skrattade helt ofrivilligt till. Tydligen var hon full ändå.
   ”Ni är inte säkra här. Lämna ön omedelbart. Det var träden som gjorde det.”
s. 56

Jag inser direkt att den här boken har något unikt, genom presentationerna av alla intressanta och färgstarka huvudpersoner. Sedan kommer man direkt i ryslig stämning, och samtidigt som boken stundtals är riktigt obehaglig och läskig, är den lika ofta otroligt underhållande. Resultatet blir en helt bisarr berättelse som är omöjlig att sluta läsa. 


”Inget dåligt kommer ju hända här...” Det var uppenbarligen ingen idé att försöka skrämma henne genom att berätta sanningen. Hon skulle aldrig ta till sig den ändå. Joseph försökte därför på nytt.
   ”Du och jag ska leka en jättespännande lek som Ester har lärt mig. Den heter rädda dina klasskompisar från fucking armageddon. Visst vill du vara med?”
s. 127

Dessutom är det inte bara en ryslig, underhållande och intressant bok, utan Happy Place är också ett bevis på att samarbete och målmedvetenhet når långt, samt en inspiration till att skapa sin egen berättelse. Jag skulle gärna läsa ännu mer om skrivprocessen, för jag blev verkligen inspirerad till att själv börja av skriva av hela boken och inte minst efterordet. 

Det jag fastnar mest för är ändå det unika, fascinerande och tänkvärda persongalleriet. Jag känner igen mycket i typiska tonåringar och högstadiets hierarkier, men blir också ständigt överraskad av osannolika relationer och normbrytande karaktärer, däribland Ester som är otroligt spännande att följa då hon inte passar in i mallen. 

Happy Place är ett inspirerande exempel på hur långt samarbete och målmedvetenhet kan nå. Boken är underhållande och intelligent och lämnar ingenting åt slumpen. Många författare skildrar talangfullt tonåringars liv, tankar och relationer, men ingen kan göra det lika träffsäkert som tonåringar själva, och det är Happy Place ett utmärkt bevis på. 


⭐️ ⭐️ ⭐️ ⭐️

Författare: Elma Berglund, Yasmin Jamal Ebdella, Alicia Grip, Stella Lyckhammar, Pelle Sunvisson
Förlag: PS. Förlag
Utgivningsår: 2020
Antal sidor: 247 st 
Åldersgrupp (Enligt mig): 13+
Serie: -
Originalspråk: Svenska
Originaltitel: Happy Place
Annat: 

Blev du intresserad? 
Du hittar boken på Adlibris, Bokus och Omnible.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Hej, vad kul att du vill kommentera mitt inlägg! Notera dock att frågor om litterära analyser eller andra skolarbeten enbart besvaras via Swish. Mejla lexie.tusensidor@gmail.com för Swishnummer :)