tisdag 7 april 2020

Moxie

Moxie av Jennifer Mathieu är en riktigt girl power-roman. Här möter vi sextonåriga Vivian som är den duktiga, tystlåtna tjejen som ingen oroar sig för ska ”flippa ur”. Fast när killarna i skolan inte slutar dra sexistiska skämt om tjejer och skolan förnedrar tjejer men favoriserar killar, får Vivian nog. Inspirerad av sin mammas ungdom skapar hon fanzinet Moxie där hon uppmanar tjejer till att gå ihop, och effekterna blir större än hon någonsin kunnat drömma om. En bok om feminism, vänskap, kärlek och om att stå upp för vad man tror på.

Moxie.
   Ordet, som står för energi, mod och en sorts gåpåaranda, dyker upp i huvudet och plötsligt har jag det.
   Djupt koncentrerad, med tungan mellan tänderna och stadig hand, börjar jag omsorgsfullt ge bokstäverna form.[...] Jag känner hur adrenalinet pumpar genom kroppen. Jag ler.
   Såhär upprymd har jag inte varit över någonting på väldigt länge.

s. 44


* * *

Moxie hittade till mig precis när jag behövde den.

Det är en underbart färgstark bok om härlig kärlek som är lagom gullig, komplicerad och berörande. Men Moxie är också så mycket mer än bara en sockersöt kärlekshistoria. Det är en bok om allvarliga ämnen och samtidigt en hoppfull och inspirerande historia om feminism och vilka effekter det kan få när många går ihop med ett starkt budskap.

Jag känner igen så mycket av det Mathieu beskriver från mina skolkorridorer, även om det här är mycket mer extremt. Allt skulle dock ha kunnat hända på ett gymnasium även här i Sverige och är otroligt realistiskt beskrivet. Det känns också äkta när killarna i boken inte riktigt förstår feminismen och tjejernas uppror. 

Dessutom älskar jag hoppfullheten och inspirationen Moxie väcker. Boken visar verkligen att alla kan göra skillnad, och när tjejer oavsett bakgrund och status går samman och finner en gemenskap blir det verkligen starkt och hoppfullt. Det är fint med oväntat vänskap och kärlek som växer fram i sviterna av Moxietjejernas statements. Just det här att tjejer oavsett plats i hierarkin kan hitta varandra fyller mig verkligen med hopp om att allt är möjligt. 

Moxie är inspiration och hopp om att saker kan förändras och att allt inte måste följa skolkorridorernas regler. Det är en färgstark bok om en inspirerande kamp, och skildringen av high school-miljön är autentisk. Oväntad vänskap och söt kärlek blir en välkommen del av en bok som ändå är mycket mer än en vanlig ungdomsroman. Moxie är ett statement. 


⭐️ ⭐️ ⭐️ ⭐️

Författare: Jennifer Mathieu
Förlag: Lilla Piratförlaget
Utgivningsår: 2018 Original: 2017) 
Antal sidor: 348 st 
Åldersgrupp (Enligt mig): 12+
Serie: -
Originalspråk: Engelska
Originaltitel: Moxie
Annat: 

Blev du intresserad? 
Du hittar boken på Adlibris, Bokus och Omnible.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Hej, vad kul att du vill kommentera mitt inlägg! Notera dock att frågor om litterära analyser eller andra skolarbeten enbart besvaras via Swish. Mejla lexie.tusensidor@gmail.com för Swishnummer :)