onsdag 30 september 2020

Fula tjejer

”Vem skapar ett anonymt konto och döper det till Fula tjejer? Vem följer ett konto som heter Fula tjejer? 
    Då: inte så många. Nu: anmärkningsvärt hög andel av alla på Frejaskolan.”
s. 19

I Lisa Bjärbo, Johanna Lindbäck & Sara Ohlssons nya ungdomsbok är tjejernas största rädsla att hamna på instagramkontot Fula tjejer. Tilde, Eleni och Jasmine är helt olika åttondeklassare och helt otippat bestämmer de sig för att tillsammans gå till botten med vem som skapat kontot. Det hela blir en fråga om lojalitetsprövningar och mod, men framför allt ett bevis på att vi är starkare tillsammans. 

* * * 

Jag hade inte alls tänkt läsa den här boken just nu.  

Men så i torsdags lyssnade jag på ett samtal om den på Bokmässan Play, och blev så nyfiken att jag var tvungen att läsa den direkt. Sträckläsa den direkt, för att vara exakt. Och vilket härlig bok att sträckläsa, tack vare ett luftigt språk och en spännande handling. Vem blir nästa person att hamna på Fula tjejer? Hur ska tjejerna lösa mysteriet? Vem är kontoinnehavaren? Det går helt enkelt inte att sluta när man väl börjat. 

I våras läste jag Moxie, en underbar ungdomsroman fylld av girl power och hopp, och Fula tjejer har många likheter med den. Fast här känns karaktärerna mer genomarbetade, vilket jag älskar. Tilde, Eleni och Jasmine är tre helt olika personer - troligen mycket tack vare att varje författare skapat en person - och det blir så genuint och intressant. 

Dessutom är jag tacksam över en ungdomsbok som inte huvudsakligen handlar om kärlek. Nej, här är det vänskapen och gemenskapen mellan tjejer (the girl power) som är i fokus, och jag älskar det. Det är så inspirerande, befriande och rätt.

Fula tjejer är utmärkt sträckläsningsmaterial för tonåringar såväl som unga vuxna. Det är en lättsam story som ändå har tyngd, och det är en bok som på så många sätt är helt rätt i tiden. Läs den och inspireras av styrkan i en gemenskap, känn igen dig i de välgjorda karaktärerna och var tacksam över att det här bara är början på en trilogi jag längtar efter att få följa. 

Tack snälla, Gilla Böcker, för härligt recensionsexemplar!

___________________________________________________________________ 
Fula tjejer
Författare: Lisa Bjärbo, Johanna Lindbäck & Sara Ohlsson
Förlag: Gilla Böcker (2020) 
Sidor: 252 st 
Åldersgrupp: 13+
Läs också: Jobbiga tjejer, Svaga tjejer (Ännu ej utkomna)
Köp: t ex hos Adlibris, Bokus och Omnible.

2 kommentarer:

Hej, vad kul att du vill kommentera mitt inlägg! Notera dock att frågor om litterära analyser eller andra skolarbeten enbart besvaras via Swish. Mejla lexie.tusensidor@gmail.com för Swishnummer :)